Acasă Diverse Singurul sportiv vâlcean calificat la Olimpiadă ar putea intra în categoria de...

Singurul sportiv vâlcean calificat la Olimpiadă ar putea intra în categoria de ”interes naţional”

79
0

După cum se cunoaşte, ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice din Japonia a fost amânată pentru 2021, din cauza pandemiei de Coronoavirus şi a riscului major la care ar fi fost supuşi sportivii şi antrenorii care urmau să participe la acest eveniment. În aceste condiţii, şi sportivii români calificaţi deja la Olimpiadă au fost ”eliberaţi” din centrele de pregătire naţionale şi trimişi acasă. Este şi cazul discobolului vâlcean Alin Firfirică, singurul sportiv de la poalele Capelei calificat la cea mai importantă competiţie de pe planetă. Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, consideră că, după ce trece toată această perioadă grea, toţi sportivii români calificaţi la Olimpiadă ar trebui să beneficieze de anumite avantaje pentru a-şi putea desfăşura pregătirea în condiţii optime şi a avea mai multe şanse de reuşită la Tokyo.
„Ar trebui să se ţină cont de sportivii care sunt deja calificaţi (la JO) şi de cei care sunt în curs de calificare şi România ar trebui să-i declare de interes naţional, ca şi alte ţări. Asta înseamnă un regim special de reluare a pregătirii, să fie trataţi corespunzător. Italia a făcut un asemenea gest, ţările în care sportul chiar contează şi e un ambasador au luat această măsură de a-şi proteja sportivii care le reprezintă şi mi-aş dori se întâmple şi în România acest lucru. E vorba de atenţia pe care statul ar trebui să o acorde acestor sportivi, care anul viitor vor reprezenta România la Jocurile Olimpice, după această perioadă. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, am înţeles, am oprit pregătirea, dar statul trebuie să ţină cont de acest fapt, că aceşti sportivi, un segment mic, trebuie să devină de interes naţional. E nevoie de sprijin financiar, de o nouă strategie în ceea ce priveşte pregătirea în regim special atunci când aceasta se va putea relua. Este foarte important, pentru că aceste Jocuri Olimpice vor avea o încărcătură specială, ţinând cont că vin după această amânare şi rezultatele vor avea un impact asupra societăţii. Cine va acorda atenţie sportivilor va avea şi rezultate. România trebuie să acorde atenţia cuvenită sportivilor care şi-au întrerupt pregătirea, totul s-a amânat. Cine va şti să minimalizeze impactul acestei crize, va avea câştig de cauză la Jocurile Olimpice. Noi suntem gata împreună cu federaţiile să facem această strategie pentru a depăşi acest moment greu pentru sportul din România”, a declarat Mihai Covaliu pentru Agerpres.
CIO a anunţat şi noile date de desfăşurare a Olimpiadei. Deşi se vehicula că ar putea fi programate în primăvara anului viitor, Jocurile Olimpice din Japonia vor avea loc între 23 iulie şi 8 august 2021. Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român spune că, în acest sens, nu se schimbă prea mult datele problemei. „E practic vorba despre o amânare cu un an a Jocurilor Olimpice, este vorba doar de o zi diferenţă. Decizia a fost luată, aşa cum anunţase şi preşedintele CIO, Thomas Bach, cu acordul federaţiilor sportive internaţionale. Problema era perioada în care această competiţie putea avea loc, şi iată că nu diferă mult faţă de perioada iniţială, începe cu o zi mai devreme. E bine că acest mesaj a venit acum, pentru că avem orizontul în care trebuie să refacem strategia şi planul de pregătiri pentru Jocurile Olimpice. În momentul în care vom primi sistemele de calificare va trebui să stabilim şi strategia pentru următorul an, până la Jocurile Olimpice”, a mai anunţat Covaliu, potrivit Agerpres.