Opinii

Şi fotbalul mic are farmecul lui!

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

La sfârşitul fiecărei săptămâni din timpul sezonului fotbalistic, atât redactorii, cât şi colaboratorii publicaţiei ARENA VÂLCEANĂ, încearcă să acopere o arie cât mai largă prin prezenţa la meciurile desfăşurate în Liga a IV-a şi Liga a V-a. La fel ca în ligile superioare, celor mai importante partide pentru configuraţia clasamentului li se acordă o atenţie deosebită, el fiind trăite la intensitate maximă de toţi microbiştii. Astfel, fie că joacă la Bărbăteşti, Surpatele, Măldăreşti sau Vlădeşti, jucătorii se simt precum cei ai unor echipe mari din Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti (CFR, „U”, Poli, Steaua, Dinamo, Rapid etc).
Dacă le mai acorzi şi atenţia cuvenită, prin delegarea unor arbitri valoroşi, prin prezenţa unui ziarist (sau colaborator al unei publicaţii) şi, din păcate ceva mai rar, a unui important reprezentant al AJF-ului (care, bănuiesc, au cam avut rău de frig în ultima perioadă, altfel nu se justifică poziţia lor tot mai statică, de birou, deşi se ştie prea bine că fotbalul nu poate fi condus din spatele uşilor), incidentele neplăcute vor dispărea cu siguranţă (în speţă, lovirea arbitrilor, intrarea suporterilor în spaţiul de joc etc).

Noţiunea de fair-play e valabilă şi în Liga a V-a

Un exemplu pozitiv îl reprezintă meciul AS Bărbăteşti – FC Govora (din cadrul Seriei a III-a de la „Onoare”), care s-a desfăşurat într-un spirit de fair-play desăvârşit. Chiar şi cartonaşul roşu pe care l-a primit un jucător al echipei govorene a fost acordat justificat, pentru comentarii şi lovirea mingii după fluierul arbitrului, nicidecum pentru acţiuni violente.
Arbitrul Cătălin Buşi şi colegii săi de la cele două tuşe s-au descurcat foarte bine. Dar nu acelaşi lucru se poate întâmpla în alte cazuri. Dacă cei din Tomşani s-au dovedit a fi nişte oameni cu capul pe umeri, exista şi pericolul ca unii suporteri să creeze intenţionat o stare conflictuală pentru ca meciul să fie întrerupt (poate în favoarea echipei lor). Din fericire, am văzut oameni civilizaţi, care nu au creat o tensiune suplimentară pe marginea terenului şi nu au influenţat în vreun fel ostilităţile de pe gazon.
Ca o sugestie pentru AJF, nu este de preferat să fie amânat meciul unei contracandidate la primul loc (Măgura Slătioara – Unirea Tomşani), iar jucătorii şi oficialii echipei din Tomşani să fie prezenţi în aceeaşi zi la Bărbăteşti. Ei bine, pe fotbalişti nu i-am văzut nici bandajaţi, nici obosiţi, timbrul vocal era de asemenea în regulă – pentru că astea erau, în fond, argumentările din partea lor (cică ar fi fost obosiţi după meciul din Cupa României, cu CSM Drăgăşani!).

Ilie Sporea, la fel de profesionist ca antrenor, cum a fost ca jucător

Şi încă un aspect legat de Liga a V-a. Nu mă surprinde deloc comportarea excelentă a jucătorilor de la Stejarul Vlădeşti, deoarece de pregătirea acestei echipe se ocupă un fost jucător al Chimiei Rm. Vâlcea (Ilie Sporea – care a fost cândva elevul regretatului Traian Popa). Serios (şi ca jucător, nu doar ca antrenor), cu mult bun simţ, acesta este un adevărat psiholog pentru jucătorii săi. Până la urmă, cei care investesc (inclusiv la echipe din Liga a V-a) şi-au dat seama că antrenorul poate avea un rol esenţial în jocul formaţiei respective şi comportarea jucătorilor pe teren şi în afara lui.

Cei de la AJF au realizat (totuşi) un lucru bun: şcolarizarea (licenţierea) antrenorilor din Ligile a IV-a şi a V-a. Se vede treaba ă stările conflictuale erau generate înainte de nişte neaveniţi postaţi pe banca tehnică.

Gicu Deaconescu trebuie să continue munca pe care a început-o la Oltchim II
Este de apreciat tot ceea ce face antrenorul Gicu Deaconescu la echipa Oltchim II Rm. Vâlcea. Acea rotaţie de antrenori din cadrul clubului condus de Mihai Diculoiu ar putea să dea însă peste cap planurile şi strategia acestei grupări pe viitor, ţinând cont că Gicu Deaconescu pregăteşte nişte copii talentaţi la gruparea de Liga a V-a. Sunt învăţaţi cu el, iar relaţiile de joc s-au închegat deja, de aceea nu e indicat să-i piardă din mână tocmai acum.
Pe de altă parte, nu vreau să mă gândesc ce ar însemna desfiinţarea acestei echipe pentru care au evoluat, de-a lungul ultimului deceniu, mulţi fotbalişti de seamă ai Vâlcii. Baza sportivă, care astăzi este întreţinută de angajaţii Oltchim-ului, va ajunge probabil la fier vechi, iar terenul va fi folosit în alt scop decât cel sportiv.

• Dănuţ OMEAG

P.S.: Situaţia se prezintă la fel şi în alte localităţi din Vâlcea. Astfel, dacă înainte de a fi revendicate, terenurile din Bărbăteşti şi Păuşeşti-Otăsău arătau destul de bine, astăzi sunt demolate tribunele (la Bărbăteşti), iar la Păuşeşti-Otăsău – pasc vacile. Păcat! Proprietarii nu folosesc aceste suprafeţe de teren, iar când este pusă în discuţie problema despăgubirii, cer sume exorbitante.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button