Acasă Opinii SFATURI

SFATURI

153
0

OPINIA SPECTATORULUI

Unul dintre cei mai galonaţi oameni de fotbal din ţara noastră, Mircea Lucescu, trece printr-o situaţie delicată. Sunt convins că are puterea necesară de a depăşi momentul greu, pentru a reveni în iarbă, deoarece încă mai are multe de spus în fotbal. Îi urăm din suflet să mai arate, foarte mulţi ani de acum înainte, că e priceput şi că face bine ceea ce face.
Am aflat zilele acestea care au fost sfaturile pe care tehnicianul le-a dat jucătorilor săi, pe vremea când antrena echipa turcă Beşiktaş Istanbul. Ele arată astfel:
1. Când intraţi pe teren, trebuie să fiţi roboţi, să acţionaţi ca nişte maşini care nu aud şi nu văd publicul.
2. În fotbal, gândirea are un rol foarte important. Folosiţi creierul în orice acţiune, oricât de simplă ar părea aceasta.
3. Pentru a fi peste echipa adversă, într-un meci trebuie să avem peste 15 cornere, pentru că astfel vom crea presiune pe adversar, iar acesta va greşi, cel puţin o dată.
4. Întotdeauna să plecaţi de la ideea că sunteţi mai buni decât adversarul, pentru că aşa veţi încerca să o dovediţi şi în joc.
5. Nu trebuie să alergaţi la nesfârşit, deoarece fotbalul nu e atletism. Trebuie ca efortul să fie făcut cu economie, pentru că mingea e cea care fuge.
6. Când vă aflaţi la balon, nu vă repeziţi spre poarta adversă. Uitaţi-vă bine la coechipieri şi alegeţi soluţia cea mai simplă.
7. E foarte important ca atunci când sunteţi în duel cu un adversar să nu raspundeţi la nicio provocare, indiferent de care fel.
8. Cheia succesului o reprezintă organizarea jocului. Prin respectarea indicaţiilor cresc considerabil şansele noastre de a câştiga.
E lesne de observat că teoria sportivă e determinantă, dar observaţi şi grija pentru aspectul educaţional. Cine vrea să crească din punct de vedere valoric, să citească cele de mai sus şi să le reţină.

• Iulian VERNESCU