Sfârşitul unei echipe
În fotbalul românesc de după Revoluţie au dispărut echipe, au apărut echipe, au fuzionat echipe, s-au cedat (cesionat) locuri în diverse divizii sau au fost schimbate sediile administrative ale echipelor dintr-o localitate în alta. Toate acestea s-au făcut în clasicul stil românesc al lui „lasă mă’ că merge aşa” , mai mult sau mai puţin regulamentar. Editorialul de astăzi ar fi putut fi dedicat echipei „U” Craiova având în vedere decizia Biroului Executiv al FRF de dezafiliere a acesteia, dar cred că nu acesta va fi finalul celei mai iubite echipe din Oltenia. De aceea am să mă refer în continuare la o echipă care miercuri după amiază probabil că a desfăşurat ultimul meci oficial, urmând să dispară aşa cum au dispărut CFR Timişoara, UM Timişoara, Vagonul Arad, Jiul Petroşani, Corvinul Hunedoara, Olimpia Satu Mare, F.C. Baia Mare, Soimii Sibiu, Inter Sibiu, Tractorul Braşov, Metrom Braşov, FC Olt, Victoria Bucureşti, Flacăra Moreni, Extensiv Craiova, Foresta Fălticeni, FC Oneşti, Fulgerul Bragadiru, Chimia Rm. Vâlcea, Metalul Bucureşti, Progresul Bucureşti şi multe, multe altele. Echipa la care vreau să mă refer se numeşte (încă) Ghecon Lăpuşata. Ea a fost înfiinţată acum câţiva ani de către omul de afaceri Dan Mazilu, devenit între timp şi om politic important (notorietatea căpătând-o şi prin prisma fotbalului), fiind în acest moment deputat în Parlamentul României. Promovată în Liga a III-a în vara lui 2009 după un duel spectaculos dus până în ultima etapă cu Dinamo Rm. Vâlcea şi după un baraj frumos cu Sportul Vişina Nouă, Ghecon Lăpuşata a activat 2 ani în Liga a III-a în ediţiile 2009 – 2010 şi 2010 – 2011, reuşind de fiecare dată să se salveze de la retrogradare. Din păcate pentru domnul deputat Mazilu fotbalul a fost hobby doar din când în când atunci când interesele o cereau, acum luând decizia de a desfiinţa echipa după principiul „eu te-am făcut, eu te omor!”. Este dreptul domniei sale întrucât echipa este finanţată 100% de către dânsul. Păcat însă că a fost foarte rar aproape de echipă pentru a înţelege necesităţile şi potenţa acesteia.
Ieri (n.a. miercuri) băieţii de caracter ai echipei: Albici, Vladu, Popescu, Jugăstreanu, I. Săraru, Nica, R. Nistor, Roşoagă, Ursu, R. Rusescu, Ciortan, L. Iordache, I. Chiriţă însoţiţi ca de obicei de omniprezentul (în viaţa echipei) Mădălin Dobre şi de către preşedintele Vali Iacob, s-au strâns din proprie iniţiativă pentru un ultim meci, cel din cupă cu Damila Măciuca.
A fost un meci frumos cu prelungiri, cu penalty-uri, cu furtună ce a întrerupt meciul pentru aproximativ 20 de minute încheiat cu victoria echipei din Măciuca cea care practic preia ştafeta de la Ghecon pentru a reprezenta fotbalul vâlcean din partea de sud a judeţului (şi nu numai) în Liga a III-a. Să sperăm că o va face cu mai mult succes şi pentru o perioadă mult mai lungă în competiţiile organizate de F.R.F. sau (de ce nu!) L.P.F. Si mai sperăm ca patronul Damilei, Dan Niţu, să se fi îndrăgostit cu adevărat de fotbal, iar pe tărâmul sportului rege să nu preia modelul Dan Mazilu…
• Dan SĂRARU