Acasă Politica Senatorul Claudia Banu, 17 propuneri legislative în doar 6 luni. Bogdan Matei,...

Senatorul Claudia Banu, 17 propuneri legislative în doar 6 luni. Bogdan Matei, cel mai lung somn din Parlament  

457
0

La împlinirea primelor 6 luni de mandat, senatorul Claudia Mihaela Banu a prezentat un bilanţ al activităţii sale. Astfel, reprezentanta PNL a făcut o scurtă trecere în revistă a celor 17 propuneri legislative pe care le-a avut, una dintre acestea devenind deja lege.

Senatorul Claudia Banu a avut în această perioadă şi 4 declaraţii politice şi a adresat Guvernului 15 întrebări, pe teme semnalate de vâlceni. „Per ansamblu, apreciez pozitiv disponibilitatea actualului cabinet în a rezolva problemele sesizate şi promptitudinea explicaţiilor primite. Spun “în general” pentru că nu pot trece cu vederea lipsa răspunsului Ministerului Economiei în legătură cu problema persoanelor strămutate de la Ocnele Mari, o întrebare adresată din luna februarie, reluată în aprilie, dar rămasă fără răspuns şi azi. E o întrebare pe care însă o voi adresa, din nou, în septembrie”, a declarat senatorul vâlcean. Revenind la capitolul “proiecte legislative”, Claudia Banu a subliniat faptul că îşi doreşte foarte mult ca, aşa cum a reuşit cu Legea 67/2021 (concretizată prin adoptarea Legii 186, publicată în M.O. nr. 657/02.07.2021), să promoveze şi celelalte propuneri ale sale. “Este o lege care aduce modificări esenţiale la Codul Penal, cum ar fi imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracțiunile de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile: sclavia, traficul de persoane, traficul de minori și proxenetismul, infracţiunile de agresiune sexuală, tortura și pornografie infantile. În continuare, sper să transformăm în lege şi proiectul L108/2021 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care va crea un cadru eficient de simplificare a procesului de obținere a unor servicii publice. Va fi introdusă reglementarea ca instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluționării unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale. Ar mai fi L107/2021 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan care elimină bariere birocratice ridicate de modificările din 2020 prin simplificarea procedurilor. De asemenea, avem L261/2021 – propunere legislativă pentru completarea Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, astfel încât respectarea legii tranparenței decizionale nu va mai fi opțională pentru reprezentanţi ai administrației locale. Foarte importantă este şi L215/2021 – propunere legislativă pentru modificarea art.18 din Legea nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare care elimină condiționarea acordării indemnizației lunare urmașilor și părinților eroilor căzuți la datorie de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut”, a detaliat senatorul Claudia Mihaela Banu.

Din păcate, Claudia Mihaela Banu este singurul reprezentant al Vâlcii în camera superioară a Parlamentului care are activitate şi ceea ce să spună. Social-democratul Bogdan Matei, probabil cel mai slab parlamentar din istoria ţării noastre, se află la al doilea mandat de senator şi încă nu şi-a găsit curajul să dea ochii cu presa, să ne povestească şi nouă cum este să doarmă în Parlament, incapabil să facă şi el ceva pentru cei care au votat lista PSD, în toamna anului trecut. Sigur, în schimb, pe el, nimeni nu-l întrece la combinaţii dubioase. În curând, vom vorbi pe larg şi despre asta. (va urma)