Editorial

Se întâmplă în România…

Din seria „Ni se întâmplă numai nouă”, şefii fotbalului sunt prinşi într-o nouă comedie a erorilor. La şedinţa de luni a întâlnirii cluburilor din Liga a II-a s-a adus în prim-plan o chestiune ce părea demult clarificată, cea a statutului după care se dispută campionatul în acest moment. Cică, din cauza litigiilor cu patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, noul statut discutat în 9 mai 2011 nu a fost încă validat la judecătorie şi ca urmare el nu poate produce efecte în prezenta stagiune. Mai mult Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal  a aprobat în şedinţa sa de vineri referatul Direcţiei Competiţii a FRF cu privire la sistemul competiţional al sezonului 2011-2012, la nivelul Ligilor 1, a 2-a şi a 3-a.Toate bune şi frumoase, numai că, asemenea sezonului trecut, Federaţia schimbă regulile jocului chiar în mijlocul său, iar în zona „nisipurilor mişcătoare” e deranj mare. Principala noutate, dar foarte importantă , este aceea că din Liga a 2-a nu vor mai retrograda câte cinci echipe din fiecare serie, ci doar câte trei. De asemenea, din liga a 3 a nu vor mai retrograda ”echipele clasate pe locurile 11-16, plus o echipă de pe locul 10, cel mai slab clasată”, ci ”echipele clasate pe locurile 14, 15 şi 16 în fiecare serie, plus alte trei echipe de pe locul 13, mai slab clasate (în total, 21 de echipe)”.Peste noapte, speranţele renasc în sânul unor grupări ce prin decembrie erau resemnate, strategiile pentru retur se schimbă rapid şi toţi caută „mântuirea”. Pentru unii, s-ar putea să fie prea târziu, dar ce-i costă să viseze? În special în seria CSM-ului, atâta timp cât Deva şi Turda au aruncat deja prosopul, Juventus Bucureşti, FC Olt, CSM Râmnicu Vâlcea sau FC Maramureş trebuie să evite doar poziţia a 14-a pentru a-şi îndeplini obiectivul. În Liga a 3-a, Oltchim din condamnată e aproape salvată de retrogradare. În principiu decizia FRF reprezintă o barcă de salvare pentru CSM şi Oltchim,dar dovedeşte că fotbalul românesc este condus după interesele de moment.
O altă consecinţă ar fi şi schimbarea licenţierii la Liga a II-a. Conform vechiului regulament licenţierea este obligatorie doar pentru primele cinci clasate din fiecare serie la finalul turului, termenul de depunere a dosarelor fiind 31 martie. Dacă la finalul campionatului, la promovare se află şi echipe care în tur nu se aflau în primele cinci, ele vor fi obligate să depună un dosar de licenţiere atunci. Păi nu e frumos circul ăsta? Să ne amintim declaraţiile de acum două luni ale lui Viorel Duru, şeful comisiei de licenţiere „ Domnilor, până acum am mers după ureche şi ştiţi că v-am susţinut chiar şi când nu eraţi total în legalitate. De data aceasta, situaţia este foarte gravă, şi decât să plângă mama, adică FRF-ul să primească penalităţi şi poate chiar suspendare, preferăm să plângă mamele voastre. Aşa că studiaţi dosarul de licenţiere, puneţi-mi întrebări, dar la vară să fiţi în ordine dacă vreţi să mai jucaţi fotbal la nivel înalt. Oricum, în viitori ani, se va ajunge să se ceară infrastructură de nivel european chiar până la divizia C. Nimeni nu scapă! Cei care vor să primească licenţa nu trebuie să aibă datorii către bugetul de stat, angajaţi şi terţi. Va fi jale, pentru că unele grupări au milioane de euro de achitat din urmă, însumând taxe la stat, restanţe la actuali sau foşti jucători şi antrenori, salarii ale angajaţilor etc. Echipele cu datorii vor fi retrogradate direct. Practic, în noiembrie s-a reintrodus prevederea excluderii cluburilor care au datorii către bugetul de stat. Acest paragraf fusese scos în iunie de Comitetul Executiv al FRF, dar a intervenit UEFA. S-a revenit la vechea lege, şi acum trebuie plătite toate datoriile către stat aferente plăţii salariilor angajaţilor, ca şi până acum, din 2003, de când a demarat sistemul de licenţiere . În plus, la fel de gravă este situaţia de la copii şi juniori. UEFA vrea superbază sportivă pentru aceasta, incluzând două terenuri de antrenament de dimensiuni normale, o sală de sport, vestiare, dar şi cabinet medical. Şi nu luate cu chirie, ci aflate în patrimoniul clubului!”. Pe cine să mai credem? FRF respectă vreo lege? Atât cât statul în care trăim procedează la fel nimic nu trebuie să ne mire. Trăim în România… Craiova a fost dezafiliată de CEx, dar nici până azi nu s-a întrunit Adunarea Generală care să voteze dezafilierea; UTA a fost depunctată de FRF cu 12 puncte, dar şi-a câştigat dreptatea la TAS… Nu pot uita declaraţiile lui Mitică Dragomir după excluderea Universităţii: „Dacă Adunarea Generală decide că Universitatea Craiova trebuie să revină, atunci va fi reintegrată în competiţie, iar jucătorii vor reveni sau nu la echipă. Regulamentul se poate modifica, ce e aşa mare brânză? Nu poate fi nici vorba de abuz în serviciu, pentru că este o decizie provizorie”. Elocvent nu?
Un alt subiect arzător, dacă nu ar fi la fel de penibil, este  cel al datoriilor faţă de foşti jucători şi alte cluburi. Mircea Sandu le-a acordat reprezentanţilor cluburilor un termen de graţie până pe 1 martie. Astfel, FC Olt sau Unirea Alba Iulia, care urmau să rămână fără două puncte în clasament, agaţă colacul de salvare, dar există destule formaţii din eşaloanele doi şi trei care s-ar „scoate” în urma acestui nou compromis venit dinspre Casa Fotbalului. Tot vineri Comitetul Executiv a aprobat în şedinţa sa planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea trucării meciurilor, acestea urmând să fie implementate la nivelul federaţiei, al LPF şi al cluburilor şi asociaţiilor judeţene afiliate. Conform site-ului oficial al FRF, demersul este unul de maximă importanţă având în vedere proliferarea acţiunilor întreprinse de organizaţiile criminale în vederea trucării meciurilor cu scopul obţinerii unor câştiguri ilicite în domeniul pariurilor sportive. Adică ei schimbă regulile jocului cum şi când vor şi vor să credem că de acum vor lupta împotriva mafiei pariurilor? Doamne fereşte! Cert este că, încă odată, haosul ţine locul raţiunii şi legalităţii în sânul FRF, care se vede prinsă într-un lanţ al slăbiciunilor ce nu se mai rupe, în ciuda declaraţiilor sforăitoare despre aşa-zisele momente zero. De obicei, peştele se împute de la cap, iar în cazul instituţiei ce conduce destinele fotbalului românesc s-a demonstrat în diferite rânduri că aşa şi este.

• Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button