Social

Se apropie Festivalul “Cântecele Oltului” – ediţia 56 (16-18 august)

Primarul Florinel Constantinescu, Consiliul Local Călimăneşti, Casa de Cultură „Florin Zamfirescu”, Biblioteca „A. E. Baconsky”, CNIPT, CJV şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale vă invită, în perioada 16-18 august a.c., la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Naţional „Cântecele Oltului”, o sărbătoare ce garantează bucuria revederii cu mesagerii folclorului autentic din întreaga țară.

Comunicat de presă / Festivalul de Folclor “Cântecele Oltului” s-a pornit din Făgăraș, la vale, și a ajuns la Călimănești, unde a poposit și s-a împământenit, se pare, pentru totdeauna. Manifestarea inaugurală a Festivalului a prins viață în anul 1969, la Făgăraș, fiind propusă și organizată de instituțiile de specialitate ale județului Brașov! Inițiat pentru a întruni anual ansambluri și formații artistice din toate județele strabatute de bătrânul Alutus, Cântecele Oltului, festival care a câștigat în timp faima unei manifestări de importanță națională, și-a stabilit începând cu cea de-a doua ediție, ca loc permanent de desfășurare, pitoreasca stațiune vâlceană, Călimănești! De-atunci și până astăzi, festivalul a adunat an de an valori etnofolclorice reprezentative, devenind o reuniune selectă a celor mai buni interpreți vocali și instrumentiști, dar și o sărbătoare a costumelor populare specifice fiecărei zone participante. Evenimentul debutează anual cu parada portului popular a fiecărei zone reprezentate și include trei probe competiționale: concursul de interpretare „Doina Oltului”, concursul portului popular cu costume de valoare patrimonială inestimabilă și concursul „Frumoasa Oltului” , urmate de un colocviu științific, festivitatea de premiere și spectacolul de gală. Orașul Călimănești, devenit „Casa Cântecelor Oltului”, se bucură anul acesta de a 56-a ediție a festivalului, organizată de CJCPCT Vâlcea în parteneriat cu Primăria Orașului Călimănești! Ediția acestui an reunește, alături de invitațiI din Suceava (Grupul tradiţional „Dor”), aproximativ 250 de păstrători și purtători de tradiții din Harghita (Livezenii, Rapsozii Văii Maramureşului Superior şi Sirulo Remetea), Brașov (Junii Ţării Bârsei), Sibiu (Căluşerii din Răşinari), Olt (Romanaţi), Teleorman (Junii Burnasului), Vâlcea (Ansamblul „Dor”, de la Băbeni, dansatorii de la „Rapsodia vâlceană” şi „Doina Oltului”), județe traversate de râul Olt.

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale sărbătorii este parada portului popular. Aceasta este programată sâmbătă, 17 august, în jurul orei 16:00, iar traseul va fi acelaşi ca şi în anii trecuţi: Primăria Călimăneşti – Parcul Central. Spectacolul – concurs va începe la 18:00 şi va dura cel puţin 4 ore. Festivalul va continua a doua zi, dimineaţa, la Centrul Multifuncţional, cu reuniunea juriului pentru desemnarea câştigătorilor. La orele prânzului, toţi cei prezenţi vor fi încântaţi cu un program de animaţie stradală iar de la ora 16.30 vor putea urmări festivitatea de premiere a laureaţilor festivalului şi, imediat după aceea, un spectacol de gală.

 

 

Articole Similare

Back to top button