SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII / Ne-am săturat de consilieri locali care excelează doar la sporturi precum „halbere” şi „sticlism”
Se apropie cu paşi repezi campania electorală, pentru alegerea noilor/vechilor primari şi consilieri locali. Vine sfânta şpagă electorală, care se distribuie masiv către puhoaiele semianalfabete, care primesc odată cu sacoşa cu materiale şi indicaţia legată de numele pe care vor să-l turcească sub ştampilă – vorba unui ziarist. Ce legătură are asta cu sportul? Păi, e foarte simplu… Mereu aceeaşi poveste: vor fi promisiuni cât în lună şi-n stele, că vor susţine sportul, cultura, sănătatea, educaţia, că vor eradica foamea, vor da de mâncare săracilor, locuinţe tuturor tinerilor şi-l vor aduce pe Mesia pe pământ. Mulţi dintre candidaţi se apucă de dichiseală taman în preajma alegerilor, profitând de slăbiciunea poporului nostru faţă de frumuseţe.
Primarii sunt oglinda unei localităţi
Acolo unde nu sunt baze sportive moderne (ori nu sunt folosite, deşi s-au investit miliarde de la bugetul de stat ori pe programe europene) tinerii aglomerează cârciumile, spaţiile destinate jocurilor şi pariurilor sportive sau, pur şi simplu, îşi iau lumea în cap şi pleacă prin ţări străine. O depopulare masivă a satelor şi oraşelor, cu largul concurs al unor primari care locuri de muncă nu creează, nici nu-i îndeamnă pe tineri spre sport. Ştim şi noi că toată această emulaţie în jurul unei activităţi sportive produce o stare de bine, oamenii socializează, aşteaptă cu nerăbdare ca duminica să vadă măcar un meci de fotbal. Am întâlnit primari, care de exemplu, la Costeşti sau Dăeşti, care aleargă cot la cot cu jucătorii pe teren. Am văzut cum primarul de la Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu, suferea alături de echipă la meciul de cupă cu Flacăra Horezu, în timp ce, la alt meci de cupă, jucătorii păcăleau fotbalul. Jucători ca jucători, dar oare pe antrenori o să-i mai angajeze alte echipe? Mă îndoiesc…
Avan a arătat de ce merită să fie primar la Păuşeşti Otăsău
Aud din gura unor consilieri inepţii de genul: sunt alte priorităţi în comună decât amenajarea unor terenuri de sport ori susţinerea unei echipe de fotbal, handbal, baschet ori alte sporturi. Din păcate, astfel de oameni ajung des în fruntea unei localităţi. Îmi permit să le dau o replică: viaţa nu se rezumă numai la şpriţuri şi grătare, la indemnizaţii luate din banii contribuabililor. O fi un sport şi numărul de beri sau pahare date pe gât la fiecare secundă ori minut, dar nu unul care să ajute generaţia tânără.
Am văzut la Păuşeşti Otăsău ce înseamnă o echipă de fotbal. Cu mic, cu mare, duminica vin să-şi susţină echipa. Înainte, aveau o singură preocupare: mergeau la târgul de săptămâna de la Pietrari, unde consumat mititei şi uitau numărul de beri băute. Viceprimarul Cătălin Avan – extrem de apreciat în localitatea sa – a revoluţionat mişcarea în comună. Asta îi conferă un avantaj faţă de contracandidaţi la funcţia de primar. Din punctul meu de vedere, el a demonstrat că este cel mai în măsură să preia frâiele administraţiei locale.
Lăstun – un arbitru de perspectivă
Prestanţă, eleganţă, curaj – asta ne-a arătat tânărul arbitru Sebastian Lăstun la cele două derbiuri (Cozia Călimăneşti – Posada Perişani şi FC Băbeni – Flacăra Horezu). Până recent, încredinţam derbiurile unor arbitri cu experienţă, dar a venit vremea să dăm credit şi acestor copiilor. Lăstun face parte din categoria celor care nu dau 5 % gazdelor şi, de aceea, este foarte expus pericolelor. Se mai găsesc „bagabonţi” care îi mai aplică ceva corecţii fizice. Ca să crească în valoare, are nevoie de susţinerea noastră, a AJF-ului, de observatori care să-l ajute.
Câţi dintre antrenori pot dormi liniştiţi, ca Vasile Ilinca?
Am fost pe punctul „să regret” că nu m-am dus la meciul Posada Perişani – CS Şirineasa, unde am înţeles jucătorii ambelor echipe „ŞI-AU DAT VIAŢA PE TEREN”, pentru a se califica într-o fază superioară a Cupei României. Am ales însă să merg la Horezu, unde cuvântul de ordine al antrenorului Vasile Ilinca este: Îmi place să dorm liniştit pe pernă, să nu mă arate jucătorii cu degetul pe obraz. Într-adevăr, am urmărit un meci foarte frumos, cu de toate, inclusiv lovituri de departajare de la 11 metri. A cântărit greu experienţa unor jucători care au făcut diferenţa. Echipa din Mihăeşti a lăsat o impresie foarte bună şi se vede treaba că acolo există seriozitate. Atât din partea domnului primar Bărzăgeanu, cât şi a celor care se ocupă de echipă.
• Dănuţ OMEAG