Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Social

Şcoala „Take Ionescu” a participat la un nou proiect internaţional Erasmus+

Recent, Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” a participat la proiectul internaţional Erasmus+ KA122-SCH-69B75D16 „TEACH4FUTURE”, în parteneriat cu Zakladni skola Liberec, Broumovska. Unitatea de învăţământ din Rm. Vâlcea a fost reprezentată de profesoara de limba engleză Marina Sacerdoțeanu, care a primit o invitaţie în acest sens din Cehia, în calitate de expert educațional, abordarea didactică bazându-se pe conceptul CLIL ( învăţare integrată a conținutului și a limbii).


Școala din oraşul Liberec este o uniate în care învață nu doar elevi de naţionalitate cehă, ci şi ucraineană, iar conceptul CLIL utilizat – predarea unor materii școlare utilizând limba engleză, a fost foarte apreciat. Prof. Marina Sacerdoțeanu a explicat că, în cadrul acestui program, s-a abordat un stil de predare inovator, foarte popular în Cehia. „Acesta constă în prezența simultană a 2 profesori la clasă, predarea făcându-se pe baza unui plan de lecție foarte atent elaborat. În cele 5 zile petrecute în mijlocul elevilor și colegilor cehi cu care am predat în tandem 20 de ore, am trăit cele mai mari provocări didactice și personale ale carierei mele. Cele 5 ore de limba engleză au fost predate în tandem cu cinci colege, elevii având între 8 şi 15 ani. Cei din ciclul primar au fost foarte activi și m-am simțit ca și cum eram în mijlocul elevilor români. Adolescenții s-au exprimat liber în limba engleză, și-au argumentat punctele de vedere și au susținut discursuri bine structurate pe tema propusă, interactionând foarte bine cu ei și construind cu o experiență memorabilă. Orele de educație fizică au fost predate în tandem cu o colegă specializată în educație fizică și limba germană. Astfel, jocurile didactice pe care le-am gândit împreună pentru prima parte a orei s-au desfășurat în limbile engleză și germană, fiind un adevărat exercițiu lingvistic și sportiv, în egală măsură. În cea de-a doua parte a a orei de sport, am coordonat un workshop interactiv Zumba, unde elevele au experimentat gustul acestui sport și au fost extrem de încântate de aceasta experiență sportivă nouă”, a detaliat prof. Marina Sacerdoțeanu.

Predarea prin intermediul CLIL necesită cunoașterea unei metodologii specifice deoarece această abordare înseamnă, de fapt, predarea integrată a unei limbi străine înscrise în curriculumul şcolar şi a unei discipline nonlingvistice, într-un mod cât mai natural. „Ca și profesor de limba engleză, faptul că am predat matematică, limba germană, educație fizică,   biologie, geografie în limba engleză reprezintă un moment extrem de important al carierei mele. Niciodată nu am avut această oportunitate și trebuie să recunosc faptul că o astfel de experiență te scoate din zona de confort personal. Este un stil de predare în care profesorii sunt extrem de atenți la potențialul fiecărui elev, iar abordarea didactică este foarte organizată și structurată.Această relație de interdisciplinaritate între materia predată și limba engleză, folosită ca limbă de predare este extrem de utilă pentru dezvoltarea personală a elevilor, în mod special pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Mă bucur că prezența mea în școala din Cehia a fost una constructivă, feed-back-ul școlii confirmând acest aspect. Am colaborat cu profesori experimentați și dedicați, cu elevi foarte motivați, într-un mediu de excepție, unde atât eforturile elevilor, cât și ale cadrelor didactice sunt valorizate, unde inițiativele tuturor contează, iar atmosfera constructivă se simte în permanență. Mă onorează faptul că am lucrat în echipă cu profesorii cehi ca și Erasmus+ „invited expert” și că am predat timp de o săptămână în școala din Cehia! Mărturisesc că acest stil de predare mi-a îmbunătățit gradul de adaptabilitate și flexibilitate și am construit relații valoroase cu partenerii cehi, elevi și profesori, deopotrivă! Așteptăm cu mare interes sosirea delegației școlii din Liberez în Școala Gimnazială ” Take Ionescu” în primăvara acestui an, unde se vor desfășura activități de „job shadowing” și vom împărtăși experiențe și idei noi, contribuind astfel la dezvoltarea dimensiunii europene a școlii noastre!”, a mai spus prof. coordonator TEACH4FUTURE, Marina Sacerdoțeanu.

 

Articole Similare

Back to top button