Politica

Schema de sprijinire a IMM-urilor şi a populaţiei pentru plata facturilor la energia electrică şi gaze, aprobată în Senat

Luni, senatorul Claudia Mihaela Banu a atras atenţia că România este în continuare una dintre ţările fruntaşe la exportul de „carne vie”, în Europa de Vest şi nu numai. „Mii de femei fiind obligate să se prostitueze în Occident. Rețelele de crimă organizată s-au înmulţit şi au crescut. Mii de românce sunt victimele lor, devin marfă, sunt bătute, sunt deposedate de acte de identitate, înstrăinate de familii, ținute în teroare și vândute cu ora sau cu ziua în țările europene. Alte categorii de victime ale traficului de persoane sunt cei puși să cerșească, să comită fapte ilegale sau persoanele folosite într-una dintre cele mai sinistre atrocități de care rețelele de crimă organizate sunt capabile – prelevarea de organe”, a semnalat parlamentarul vâlcean, cu convingerea că “putem lupta mai eficient împotriva acestor grave fenomene” şi că instituţiile abilitate trebuie să fie mult mai active în această zonă.

Un alt subiect care a preocupat-o pe Claudia Banu a fost introducerea unor forme de sprijin pentru populaţie şi IMM-uri în schema de sprijin pentru plata energiei. Comisiile reunite de energie şi muncă din Senat au modificat schema de ajutor care se aplică de la 1 noiembrie a.c. până la 31 martie 2022. “Mai exact, s-a mărit limita de consum pentru care se acordă compensare consumatorilor casnici şi s-a introdus plafonarea preţurilor la distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale, pentru perioada amintită, la maxim 1 leu / kWh preţ final pentru energia electrică şi 0,37 lei / kWh la gazele naturale. Tot venitul producătorilor de energie, rezultat din vânzarea curentului electric şi depăşeşte preţul de 450 lei / mWh va fi impozitat suplimentar cu 80 %. O altă măsură este aceeea că profitul cu care vor putea opra comercianţii de energie va fi de maxim 5 %. Totodată, creşte la maxim 33 % din valoarea facturii compensarea acordată clienţilor casnici pentru gazele naturale. Aceştia pot cere amânarea plăţii facturilor până la cel mult 6 luni, fără să li se perceapă penalităţi. Compensarea unitară pentru clienţii casnici va fi de cel mult 0,291 lei / kWh la energia electrică şi maxim 33 % din valoarea componentei preţului gazului, din contractul de furnizare al clientului. Compensarea se aplică direct în facturi, fără să mai fie nevoie ca acesta să facă vreun demers, cereri, drumuri ş.a.m.d.”, a explicat senatorul Claudia Mihaela Banu. Aceasta a menţionat că sumele compensate vor fi evidenţiate cu minus în factura clientului casnic, care, pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, trebuie să consume maxim 1500 kWh (energie electrică) şi 1000 mc de gaze naturale, în întreaga perioadă (1.11.2021-31.03.2022), plus o abatere de maxim 10 % din aceste cuantumuri. “Pentru IMM-uri, PFA-uri şi profesiile liberale, la energie, se aplică exceptarea de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi a accizei. La gaze, se aplică exceptarea de la plata accizei. De asemenea, se reduce TVA la doar 5 % pentru baza de impoitare pentru furnizarea energiei electrice şi a gazelor naturale. Modificările adoptate de Senat au fost transmise la Camera Deputaţilor, în regim de urgenţă, ca să intre în vigoare de la începutul lunii viitoare”, a adăugat reprezentanta PNL.

Vineri şi sâmbătă, parlamentarul participă, la sediul PE de la Strasbourg, la a doua sesiune plenară a Conferinţei privind Viitorul Europei. Claudia Mihaela Banu doreşte să intervină în Grupul de lucru „Schimbări Climatice şi Mediu”, dar şi să fie prezentă la reuniunea PPE.

 

Articole Similare

Back to top button