Editorial

Să ne pregătim de balul Ligii a III-a

Săptămâna trecută, s-a efectuat la sediul FRF din Bucureşti, programarea etapelor din al treilea eşalon fotbalistic. Stabilirea componenţei seriilor Ligii a III-a a ţinut în suspans echipele şi asta deoarece, ca în fiecare an, au fost destule echipe care au renunţat să se mai înscrie în noul campionat. Federaţia s-a văzut în situaţia de a nu avea cum să facă 6 serii de 16 echipe şi la propunerea „Naşului” a luat foarte serios în calcul să demareze un campionat cu 14 echipe în serie, aşa cum anunţase cu câteva zile înainte. Cum trăim în România, după negocieri interminabile, s-au găsit, cel puţin pe hârtie, 96 de echipe amatoare să participe la întrecerile unui eşalon care oferă vizibilitate mai bună pe plan local (vom vedea câte vor începe campionatul şi câte îl vor termina). Împărţite în 6 serii aşa-zis geografice, aceste „cenuşărese” ale fotbalului naţional speră pe de o parte să se găsească între puţinele promovate (asta cu mai multe  condiţii: să aibă potenţă financiară, cât mai puţine „mâini moarte” în lot, să aibă o conducere „pricepută” şi „inspiraţia” de a juca bine cărţile!!! Asta pentru că în Liga a III-a „circulă” sume fabuloase în ultimul timp), iar pe de alta să evite locurile retrogradabile, al căror număr, în această ediţie, a crescut considerabil. Precum vulpea care nu ajunge la struguri şi pretinde că sunt acri, multe din aceste „cenuşărese” merg pe principiul „mai bine-n seria ta fruntaş, decât în Liga a II-a codaş”. Asta, pentru a-şi masca deficitul financiar, subţirimea lotului şi haosul din organigramă. Dar cum ar putea fi altfel, de vreme ce Liga a III-a din România cuprinde de patru ori mai multe echipe decât cea similară din Anglia şi de aproape 5 ori mai multe decât cea din Germania…
Şi apropo, vara aceasta, FIGC (Federaţia Italiană de Fotbal, pentru neavizaţi) căuta prin orice mijloace să diminueze numărul de echipe din Lega Pro (care cuprinde eşaloanele 3 şi 4), astfel încât, la startul din 4 septembrie, să se alinieze la start doar 76 de echipe, care trebuiau să aibă un bilanţ contabil pozitiv, să nu aibă datorii la jucători sau terţi şi, lucrul cel mai important, să poată lăsa o garanţie de 600 de mii de euro (echipele din Lega Pro Prima Divisione), respectiv 300 de mii de euro (echipele din Lega Pro Seconda Divisione). Asta, dacă vrei să ai echipă în al treilea eşalon. În caz contrar, sunt şi campionate de amatori. Cu duiumul…
Campionatul „cel de toate vinerile” va începe, cum altfel, vineri, 19 august 2011. Seria a IV-a, în care au fost repartizate şi echipele vâlcene, prezintă câteva noutăţi anul acesta: au revenit, după un sezon petrecut în Seria a III a, echipele din Argeş (Albota şi Bradu) şi au apărut două echipe din Ardeal (FC Cisnădie şi Gaz Metan II Mediaş). Cum FC Piatra Olt va prelua dreptul de participare în Liga a II-a al clubului CSM Slatina, conform procedurii de punere în aplicare a dispoziţiilor art. 12.4.1 de către cluburile de drept public şi va evolua în Liga a II-a, se pare că la start vor fi doar 15 echipe în această serie. Probabil Bârca, Gaz Metan II Mediaş, Motru, Prometeu, Oltchim şi Ghecon se vor lupta cu ambiţie pentru evitarea retrogradării (dacă se poate, cu mai multe etape în avans). În mod realist, pentru Bradu, Albota, Vişina Nouă şi probabil Pandurii II Tg. Jiu un obiectiv care poate fi îndeplinit este o nouă evitare a retrogradării (alături de „tradiţionala” formare a unei echipe de perspectivă). Ar rămâne în bătălia pentru promovare FC Caracal, Damila Măciuca, Minerul Mătăsari, FC Cisnădie şi Jiul Rovinari, în această ordine. Damila are o şansa mare anul acesta de care ar trebui să ştie să profite daca îşi doreşte promovarea cu adevărat. Dar până la final se pot schimba multe…

• Ec. Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button