Diverse

S-a tras cortina peste Jocurile Olimpice de la Paris! România, bilanţ bun

Duminică seară, Jocurile Olimpice de la Paris şi-au tras cortina. A fost o ediţie frumoasă, cu multe controverse, dar cu performanţe sportive care au făcut înconjurul planetei. Şi delegaţia tricoloră s-a remarcat în capitala Franţei. Echipa României, care a numărat 106 sportivi, a avut un bilanţ bun, care a clasat-o în Top 25 la nivel mondial. Mai exact, pe locul 23, cu 9 medalii, incluzând-o şi pe cea care urmează să ajungă în posesia gimnastei Ana Maria Băbosu, câştigată pentru reprezentaţia de la sol, după un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Trei medalii au fost de aur. Le-au cucerit sportivii de la două ramuri: înot şi canotaj. Imnul a cântat la Paris pentru: David Popovic (200 metri liber); Florin Enache, Andrei Cornea (dublu vâsle); Simona Radiş, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuţa Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu şi Victoria Petreanu (canotaj 8+1). România a avut şi patru medalii de argint, pentru care au muncit mult: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar (dublu vâsle); Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel (dublu rame); Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (dublu vâsle categorie uşoară); Mihaela Cambei (haltere, categoria 49 kg). Mihaela Valentina Cambei a fost şi portdrapelul României la festivitatea de încheiere a Jocurilor Olimpice. După aurul de la 200 metri liber, fenomenul David Popovic a cucerit şi bronzul în proba regină a înotului, la 100 metri liber. Tot bronz a obţinut, cum spuneam, şi gimnasta Ana Maria Bărbosu, la sol. Pe primele locuri ale clasamentului pe naţiuni după prestaţiile de la Jocurile Olimpice s-au aflat află: SUA (126 de medalii, dintre care 40 de aur, 44 de argint şi 42 de bronz), China (91 medalii / 40-27-24), Japonia (45 de medalii / 20-12-13). Top 10 (întocmit în baza punctajului oferit de strălucirea medaliilor, nu de numărul lor) a fost completat de: Australia, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Republica Korea, Italia şi Germania. Mulţi spun că pentru România a fost un pas mare înainte, cea mai bună participare la Olimpiadă din 2008 încoace.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a sintetizat ce s-a întâmplat în ultima zi la Pairs.
”Jocurile Olimpice Paris 2024 s-au încheiat cu un superb foc de artificii! După mai bine de două săptămâni, Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost declarate închise, într-o atmosferă unică. Ceremonia a început în mod original. Înotătorul francez Leon Marchand, care a cucerit patru medalii de aur şi una de bronz, unul dintre starurile Jocurilor de la Paris, a venit în Grădinile Tuileries şi a preluat Flacăra Olimpică într-un felinar, pentru a o aduce mai târziu pe Stade de France. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic Thomas Bach şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron au salutat publicul, iar Orchestra Divertimento a interpretat La Marseillaise – imnul Franţei, reorchestrat de Victor le Masne, pe Stade de France. Purtătorii de drapel ai ţărilor participante au precedat delegaţiile care au intrat pe terenul Stade de France. Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere, l-a purtat pe al României. Câteva minute mai târziu au venit şi colegii din TEAM ROMANIA împreună cu sportivii din celelalte ţări. Piese celebre ca Aux Champs Elysée sau We are the Champions, le-au călăuzit paşii. A urmat festivitatea de premiere de la cursa femnină de maraton, oficiată de Thomas Bach, după care a început show-ul. Stade de France a fost transformat într-o gigantică sală de concerte cu peste 80.000 de spectatori entuziasmaţi de spectacolul incredibil, marca Thomas Jolly (directorul artistic), oferit de organizatori. O coloană sonoră originală şi o acustică impecabilă, focuri de artificii, lassere, imagini din timpul Jocurilor care rulau pe ecranele stadionului şi…. o mare surpriză… sportivii au invadat scena şi nu s-au mai dat jos în ciuda invitaţiei speciale a crainicului stadionului. Au dansat şi s-au bucurat alături de trupa franceză indie Phoenix, care a interpretat hitul Lisztomania.
După discursurile preşedintelui CIO Thomas Bach şi al comitetului de organizare Tony Estanguet, după ce steagul olimpic a fost predat de primarul Parisului, primarului metropolei Los Angeles, după ce H.E.R. a interpretat imnul Statelor Unite ale Americii, Tom Cruise a aterizat pe scenă şi a plecat pe motocicletă cu drapelul olimpic, spre deliciul publicului. Pe drumul său virtual spre Los Angeles a fost însoţit de piesele celor de la Red Hot Chili Peppers, care la sosirea în LA au oferit un mic recital proiectat pe ecranele Stade de France. Li s-au alăturat Billie Eilish şi Snoop Dog. Minunata Flacără Olimpică a Jocurilor care a vegheat din mijlocul Parisului întrecerile olimpice s-a stins, dar a reaprins în sufletele tuturor sportivilor din întreaga lume dorinţa de a participa la viitoarele Jocuri Olimpice – Los Angeles 2028. Un nou ciclu olimpic olimpic a început, iar peste patru ani olimpicii se vor întâlni din nou pentru o nouă provocare”, a transmis COSR.

Articole Similare

Back to top button