Acasă Editorial Ruşine!

Ruşine!

146
0

Aş fi avut pentru sfârşitul de săptămână trecut subiecte interesante de discutat din Liga I, din Liga a II-a, care abia a început, din fotbalul european sau internaţional, dar am ales ca editorialul de azi să fie dedicat Ligii a III-a. Mai precis unui meci din Liga a III-a desfăşurat vineri, după amiază, la Slatina, între liderul seriei a IV-a, CSM Slatina şi echipa de pe locul 12 – Ghecon Lăpuşata.
De-a lungul ultimilor doi ani am însoţit de multe ori echipele noastre în deplasare, fie că au fost cele de juniori republicani A sau B ale CSM-ului vâlcean, fie că a fost echipa mare a aceluiaşi club, fie că au fost reprezentantele noastre în Liga a III-a, Oltchim sau Ghecon. Am participat, de asemenea, la barajele de promovare ale câştigătoarelor Ligii a IV-a Vâlcea, Ghecon Lăpuşata sau Oltul Ioneşti, în 2009 şi 2010. Am văzut nenumărate meciuri de Liga a IV-a sau a V-a, atât în perioada de dinainte de 1989 dar şi după aceea.
Niciodată, însă, nu am văzut ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat vineri la Slatina. În prima repriză a meciului amintit am asistat, împreună cu 300-400 de spectatori, la un meci echilibrat, în care Ghecon, bine organizată, a ţinut departe de poartă liderul, ba mai mult a şi înscris un gol foarte frumos prin Ciortan aproape de finalul reprizei.
După pauză, însă, a început furtul calificat al „oamenilor în negru” pe numele lor Constantin Miruţă la centru, Cătălina Nan la o linie (ambii din Alexandria) şi Ionuţ Bobe, la cealaltă linie (din Videle). Au fost fluierate peste 10 lovituri libere din preajma careului, majoritatea pentru cauze inexistente, au fost acordate greşit auturi şi cornere în favoarea gazdelor, s-a dictat eliminare directă unui jucător faultat al Ghecon-ului, Stanciu, care rămăsese întins pe gazon şi meciul nu se oprea. Totul a culminat însă cu cele două lovituri de la 11 metri, hilar acordate, prima de către central (apărată de Cruceru), cea de-a doua de către asistentul Bobe trecând peste central care fusese lângă fază, văzuse că nu se impunea nimic şi nu a vrut să se mai facă încă o dată de râs. De fapt, de-a lungul întregului meci acest asistent a fost al 12-lea jucător al gazdelor. Este dureros că se întâmplă asemenea lucruri în arbitrajul romanesc în anul 2011, este dureros că munca jucătorilor şi a antrenorului lor este zadarnică şi nu se materializează în puncte în clasament, este dureros că există în continuare cârdăşie „arbitri-observatori”, pentru că dacă nu ar fi avut promisă acoperirea faptelor de către observator, cei trei mai sus enumeraţi nu cred că ar fi avut curajul să facă ceea ce au făcut.
Au fost şi în Liga I greşeli de arbitraj la sfârşitul săptămânii trecute, s-au acordat şi acolo greşit penalty-uri, s-au acordat şi acolo lovituri de la punctul cu var în compensaţie sau nu s-au acordat penalty-uri, dar greşelile au fost probabil din lipsa de valoare a arbitrilor, care judecă de multe ori în compensaţie. La Slatina, vineri, a fost însă hoţie. Şi hoţia este condamnată de Codul Penal. Din păcate casta fotbalului românesc este una greu de atins, căci sub acoperişul legilor fotbalului, al statutelor şi al regulamentelor, gunoiul este băgat de fiecare dată sub preş.
Miruţă, Bobe, locul vostru nu este pe gazon, ci la DNA şi apoi la Chitila sau Jilava!

Prof. Dan SĂRARU