Acasă Politica Românii se vor putea pensiona şi la 70 de ani. Cei care...

Românii se vor putea pensiona şi la 70 de ani. Cei care lucrează la stat vor alege între pensie şi salariu, ceilalţi le vor putea cumula

770
0

Pentru că, în România, numărul de medici şi profesori este mult sub ceea ce are nevoie ţara, nu de puţine ori, s-a pus problema schimbării legislaţiei, în aşa fel încât cei care exercită aceste profesii să-şi poată continua activitatea şi după vârsta pensionării.


Ei bine, zilele trecute, Senatul a aprobat un proiect de lege care permite acest lucru, iar Claudia Mihaela Banu a explicat în detaliu ce noutăţi aduce respectivul act normativ. “Salut votarea în Senatul României, săptămâna aceasta, cu 71 de voturi pentru și 58 împotrivă, a proiectului de lege care prevede pensionarea opțională la 70 de ani, atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din mediul privat. Diferența majoră între cele două categorii de salariați este aceea că angajatul din sectorul bugetar va trebui să aleagă între pensie și salariu, în timp ce angajatul din mediul privat, cu acordul angajatorului, va putea opta pentru cumulul pensie – salariu. De menționat este faptul că se menține posibilitatea pensionării ambelor categorii de salariați la împlinirea vârstei legale de pensionare (65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 6 luni pentru femei). În cazul în care angajații din sectorul public și cei din mediul privat vor dori să-și continue activitatea în cadrul instituției ori companiei, după împlinirea vârstei legale de pensionare, vor depune cereri în acest sens, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare ori, după caz, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unității angajatoare”, a transmis senatorul Claudia Banu. Reprezentanta PNL a adăugat că Senatul României a respins amendamentul potrivit căruia demnitarii și alți bugetari cu funcții înalte pot cumula pensia cu salariul. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat şi de Camera Deputaţilor, apoi promulgat de preşedintele Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.