Editorial Politic

Războiul cu pandemia și victimele sale

Suntem în plină criză a epidemiei globale de coronavirus, numită pe bună dreptate pandemia mondială a coronavirusului Covit19. Situația la nivel mondial este din zi în zi tot mai critică întrucât cazurile de îmbolnăviri cresc înfiorător de repede. Dacă până miercuri numărul celor infestați la nivelul întregului glob era de aproape 417.000 de cazuri, cu siguranță joi sau vineri se va depăși jumătate de milion. Situația cea mai dramatică este în Italia, acolo unde ne îndreptăm cu rapiditate azi, joi 26 martie spre cifra de 80.000! Situația de acolo este într-adevăr groaznică întrucât s-a depășit și cifra de7.000 de morți. Dramatismul este dat însă de faptul că rata mortalității este și ea cea mai mare de pe glob, aproape 10%!
Rata deceselor  raportată la numărul de îmbolnăviri la nivelul întregului glob era ieri 25 martie de 4,45% (18.565 de morți la 416.916 de îmbolnăviți). O situație specială care ridică mari semne de întrebare este cea din Germania acolo unde la un număr foarte mare de cazuri  ( în jurul a 33.000 joi la prânz), numărul celor decedați era ” doar” 206, adică o rată a mortalității de 0,5-0,6%! Să fi găsit nemții leacul( vaccinul) și (deocamdată) să nu-l dea la nimeni? Sau în realitate numărul îmbolnăviților din celelalte state este mult mai mare și nu se mai poate ține pasul cu testările?
În România acolo unde suferim noi suntem în momentul în care a fost dată Ordonanța militară nr .3 care aproape că interzice ieșitul afară, acolo unde forțele MAI și MApN, patrulează pe străzi și pe drumurile publice pentru a descuraja pe cei care încearcă să nu respecte legea sau pentru a lua și alte măsuri cu cei recalcitranți sau recidiviști. Până la momentul așternerii acestor gânduri erau confirmate 1029 de cazuri, 17 decese și 94 de vindecați. Rata mortalității în acest moment este de aproximativ 1,65% , dar greul abia acum urmează. Războiul cu pandemia de coronavirus a făcut și victime celebre, românul cel mai cunoscut care a decedat fiind scriitorul și dizidentul anticomunist de răsunet înainte de 1989, Paul Goma. Sunt și victime colaterale, gen ministrul sănătății, Victor Sebastian Costache, depășit de evenimentele care excaladează cu mare rapiditate și demis (demisionat) din guvernul României. A fost rapid înlocuit cu Nelu Tătaru, unul dintre cei doi neobosiți adjuncți ai săi pentru că nu este timp de lamentări și explicații. Așa este în război. Închei cu același mesaj al acestor timpuri: STAȚI ÎN CASĂ!
prof. Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button