Acasă Opinii RATING

RATING

192
0

OPINIA SPECTATORULUI

Am avut curiozitatea să monitorizez mijloacele media care tratează fenomenul sportiv. La sfârşitul lunii ianuarie am citit un cotidian de sport, am urmărit ştirile sportive la televizor şi am deschis o pagină de Internet cu acelaşi profil. Concluzia a fost una la care mă aşteptam.
În paginile ediţiei din 30 ianuarie a unuia dintre cele două ziare centrale de sport, au fost 73 de articole sau ştiri. Ponderea relatărilor care tratează fenomenul fotbalistic este covârşitoare. De 65 de ori a fost vorba de sportul rege, de trei ori s-a amintit de tenis, de două ori de handbal şi câte o dată de hochei, baschet şi… de o vedetă sexy, soţie de fotbalist! Procentual, s-a dat Cezarului ce e al Cezarului, adica 90 % aflăm despre fotbal!
Din paginile accesate prin Internet, în aceeaşi zi, am luat la cunoştinţă despre sportul numărul unu, în 30 de ştiri, iar de 23 de ori s-au manifestat comentarii, luări de poziţie sau replici faţă de aceste ştiri. În 11 situaţii s-a amintit şi de alte sporturi, dar iată cum: trei ştiri aminteau că încep competiţii internaţionale, la rugby, handbal şi hochei, două se refereau la pariuri sportive şi la o întrecere de poker, iar de 7 ori s-au prezentat evenimente mondene fără caracter pur sportiv (un hocheist eliminat s-a… stropit când a vrut să bea suc (!), un pilot de Formula 1 vrea să se însoare, iar două personaje cu un rating agasant în mass-media încercau un simulator auto!). S-a ajuns, în acest fel, la un procent de 83 % în favoarea fotbalului.
Un post central de televiziune a fost puţin mai îngăduitor cu celelalte sporturi, pentru că, statistic, este vorba de doar 66% fotbal. Din 29 de ştiri şi imagini, zece s-au referit la alte sporturi, deşi nu ştiu cât de relevant este să aflăm că o jucătoare de tenis a fost naşă la un botez, iar alta a rămas însărcinată (ştiri pentru rubricile mondene ale televiziunilor).
Ca o concluzie simplă, am observat, ca şi în alte situaţii, că într-o perioadă în care fotbalul românesc este în pauză competiţională, când în Australia se disputau meciurile primului turneu de Grand Slam al anului şi când în sporturile de iarnă competiţii majore sunt în toi, e mai sigur că vor fi urmărite ştirile în care e vorba de transferurile din fotbal, de antrenamentele din Antalya la fotbal şi despre personajele care urmăresc din tribună întâlnirile amicale!
În lupta pentru întâietate în rating, e sigur că sportul românesc pierde enorm şi ne complacem în această situaţie!

Iulian VERNESCU