Politica

Râmnicu Vâlcea s-ar putea înfrăţi cu un oraş din Vietnam

În luna noimebrie, deputatul PSD Eugen Neaţă s-a aflat într-o vizită de lucru în Vietnam. Parlamentarul vâlcean este preşedintele grupului de prietenie româno-vietnamez. La întoarcerea în ţară, a vorbit despre toate întrunirile, dar şi subiectele abordate şi avantajele pe care le au astfel de întâlniri diplomatice. Eugen Neaţă a explicat în detaliu, pentru fiecare domeniu în parte, concluziile. Vă prezentăm o mică parte din ele:
”Am ajuns şi la Ministerul Industriei şi Comerţului din Vietnam, unde am fost întâmpinaţi de domnul Nguyen Sinh Nhat Tan. Ni s-au alăturat în această vizită şi românii aflaţi în misiunea economică, un grup alcătuit din oameni de afaceri implicaţi în producţia de medicamente şi în comerţul internaţional, interesaţi, printre altele, şi de importul de peşte şi de fructe de mare din regiune şi de comerţul cu produse alimentare. Eu am transmis încă de la începutul întâlnirii interesul României pentru aprofundarea cooperării economice şi comerciale dintre cele două ţări. În această direcţie, România doreşte ca următoarea sesiune a Comisiei mixte să aibă loc în anul următor, la o dată care va fi convenită prin discuţii între părţi. Am comunicat părţii vietnameze că această activitate va fi preluată de Agenţia de promovare a comerţului exterior şi a investiţiilor, în curs de înfiinţare în România. Diplomaţia parlamentară poate fi împuternicită de statul de origine să transmită aceste mesaje şi este unul dintre rolurile sale cele mai importante. O spun pentru a arăta importanţa contactelor diplomatice dintre ţări, indiferent de nivelul la care se produc, în evoluţia relaţiilor bilaterale care se construiesc. Contactele diplomatice nu fac altceva decât să dea mai multă forţă dialogului şi comunicării bazată pe încredere între părţi. Şi eu, în calitate de preşedinte al grupului de prietenie şi de coordonator, şi oamenii de afaceri prezenţi, şi reprezentanţii vietnamezi la întâlnire, ne-am raportat în timpul discuţiei la informaţia oferită de statistica vietnameză, conform căreia importul de peşte din Vietnam şi de fructe de mare, de exemplu, s-a dublat în ultimii doi ani”

”Produsele de carne procesată şi de miere de albine din România vor obţine certificate de import în Vietnam, la fel ca şi produsele farmaceutice româneşti”

”Şi eu şi domnul Mihai Andriţoiu ne-am exprimat speranţa că în curând produsele de carne procesată şi de miere de albine din România vor obţine certificate de import în Vietnam, alături de produsele farmaceutice româneşti, care vor avea condiţii optime de desfacere pe piaţa vietnameză. Schimburile economice dintre cele două ţări au nevoie de sprijin guvernamental reciproc pentru a creşte şi pentru a se diversifica. Aceasta este concluzia întâlnirii de la Ministerul Industriei şi Comerţului din Vietnam şi sunt convins că fiecare dintre cei prezenţi la întâlnire, oameni de afaceri, funcţionari de stat, parlamentari şi diplomaţi au planificat deja cel puţin o acţiune în direcţia realizării acestui obiectiv. În ceea ce mă priveşte, am scris câteva emailuri destinate producătorilor din industria alimentară şi din turismul regiunii pe care o reprezint în Parlamentul României. Totodată, sunt convins că şi în plan legislativ sunt de găsit subiecte pentru iniţiative care să simplifice proceduri şi să sporească schimburi economice între România şi Vietnam”, a explicat Eugen Neaţă.

Pe urmele lui King Kong…

Una din temele abordate de Eugen Neaţă în Vietnam a fost şi cea legată de turism. În acest context, , parlamentarul vâlcean a înmânat o scrisoare de intenţie pentru înfrăţirea oraşelor Râmnicu Vâlcea şi Quảng Ninh. Preşedintele grupului parlamentar de prietenie româno-vietnamez a mers şi pe urmele lui King Kong (celebrul personal de ficţiune, o gorilă uriaşă, din filmul de succes, cu acelaşi nume), în Vietnam, acolo unde s-au filmat o parte din scene. Despre partea turistică din Vietnam şi posibilitatea dezvoltării unor relaţii de prietenie cu Rm. Vâlcea, Eugen Neaţă a spus:
”Quảng Ninh este o provincie situată în nord-estul Vietnamului, extrem de aproape de capitala Hanoi. Se învecinează direct cu China, la nord, şi cu apele mării pe toată latura sa din est. Este situată în plină zonă tropicală, preferata tuturor turiştilor care iubesc temperaturile blânde pe tot parcursul anului, vegetaţia bogată, verde, indiferent de anotimp, şi populată de o faună, plină de viaţă, surprinzătoare. Am mers într-o vizită de recunoaştere care m-a impresionat. Spuneam şi cu altă ocazie că primul lucru pe care l-am remarcat aici sunt investiţiile pe care le-au făcut vietnamezii în ultimii ani în scopul creşterii ofertei turistice şi alinierii la standardele cele mai moderne la care se derulează această activitate.
În pofida tentaţiilor care stau pe masa arhitecţilor din toată lumea când vine vorba despre turism, linia clasică a clădirilor de aici preia eleganţa ornamentală a trecutului mai îndepărtat al regiunii. Nu sunt un cunoscător în domeniu, dar am fost impresionat de spaţiile largi acordate străzilor şi bulevardelor în localităţile de pe ţărm, de faţadele clădirilor şi de iluminatul nocturn, care pot fi comparate cu locuri celebre din Parisul îndepărtat, şi de trecerile line, simple şi fireşti, de la zona turistică la cea comercială a fiecărui loc. Quảng Ninh nu a fost singura zonă turistică pe care am vizitat-o. Într-un cu totul alt loc, acolo unde se spune că s-a filmat unul dintre filmele King Kong, am făcut o plimbare cu barca într-un peisaj de neuitat. Am admirat mulţimea de insule de mici dimensiuni, ieşite cu moţul lor de verdeaţă direct din apa calmă până departe în larg. Convoiul de bărci, acţionat de femei care vâslau cu ajutorul picioarelor s-a strecurat în jurul lor şi pe sub piatra tocată de ape. Vietnamezii sunt încântaţi să te cunoască, să-ţi povestească şi să te asculte povestind, în egală măsură şi fac toate acestea cu zâmbetul pe buze, învăluindu-te într-o privire luminoasă şi plină de respect.
În călătoria cu barca am fost însoţit de fratele prim-ministrului vietnamez, fost student, ca şi fratele său, în România, cu mai multă vreme în urmă. Mi-a vorbit despre poporul lui şi despre Vietnam şi mi-a răspuns la toate întrebările pe care le-am pus. I-am vorbit de asemenea de intenţia pe care o am de a contribui la înfrăţirea dintre regiunea mea natală şi Quảng Ninh. I-am spus la rândul meu că turismul este pentru noi, românii, o mare aspiraţie economică şi că în regiunea de unde vin turismul se practică în cele mai variate forme cu putinţă: turism montan şi turism balnear, turism monahal şi agroturism, turism de aventuri şi turism de plăcere. După ce am depus scrisoarea de intenţie privind înfrăţirea noastră cu Quảng Ninh, după discuţia oficială pe care am avut-o în acest sens şi după discuţiile prieteneşti purtate la faţa locului, în Quảng Ninh, sunt foarte încrezător în reuşita acestui proiect”.

Articole Similare

Back to top button