Acasă Liga Nationala Radu Voina a selecţionat 18 jucătoare pentru China

Radu Voina a selecţionat 18 jucătoare pentru China

93
0

* doar 16 dintre acestea vor putea juca însă în prima fază a Campionatului Mondial

Doar câteva zile au mai rămas până când cea mai bună naţională din sportul românesc va avea prilejul să-şi arate valoarea la turneul final al Campionatului Mondial din China, de unde se poate întoarce acasă cu o performanţă de răsunet. Convins de acest lucru este şi selecţionerul Radu Voina, care se teme însă că presiunea din jurul lotului ar putea afecta randamentul elevelor sale.

„Toată lumea vorbeşte în jurul nostru doar de aur, aur, aur!”

„Presiunea este foarte mare. Toată lumea vorbeşte în jurul nostru doar de aur, aur, aur! E puţină euforie în jurul lotului, dar mă bucur că fetele au rămas cu picioarele pe pământ. Sunt optimiste, încrezătoare, îşi doresc enorm să reuşească, dar să nu uităm că nu vom juca singuri. Sunt convins însă că fetele au o mare dorinţă, să obţină o performanţă pe măsura valorii demonstrate de ele. România pleacă din postura de favorită, dar mai bine am fi fost outsideri. Acum, toată lumea va fi cu ochii pe noi, iar adversarele îşi vor lua măsuri să anihileze jocul nostru”, a declarat Voina.

Melinda Geiger, preferată în locul Patriciei Vizitiu

* tot astfel, Mihaela Smedescu a câştigat duelul cu Talida Tolnai pentru al treilea post de portar

Pentru turneul final din China, tehnicianul echipei naţionale a selecţionat 18 jucătoare şi nu 17 cum se aşteptau suporterii. Dintre handbalistele convocate, două vor fi rezerve, putând pune însă umărul în această campanie din a doua fază a competiţiei, dacă Voina va decide că are nevoie de ele sau în cazul unor accidentări nedorite. Aşa cum se cunoaşte, fiecare naţională are dreptul la două schimbări pe parcursul turneului final: una după prima fază a grupelor, iar cealaltă înaintea semifinalelor.
Ultima jucătoare care a prins lotul pentru Asia a fost Melida Geiger. Jucătoarea de la HCM Baia Mare a câştigat duelul cu Patricia Vizitiu, iar atu-ul principal a fost experienţa mult mai mare la acest nivel. Tot astfel, Mihaela Smedescu a câştigat duelul cu Talida Tolnai pentru al treilea post de portar.
Media de vârstă a naţionalei României este de 27 de ani, una dintre cele mai ridicate din competiţie! Altfel însă, Voina are la dispoziţie o echipă care are o talie destul de impunătoare: 1,77 metri! Tot la capitolul statistică, trebuie precizat că cele mai multe jucătoare (11) provin de la Oltchim Rm. Vâlcea, echipă pe care selecţionerul o pregăteşte în paralel cu reprezentativa României. Fără îndoială, marea absentă a Mondialului din China este Valentina Ardean, care s-a accidentat la începutul lunii noiembrie şi va reveni pe teren abia în iulie 2010.

Prezentare de gală la Rin Grand Hotel

După amicalele de la Rm. Vâlcea, tricolorele au beneficiat de două zile libere. „Sunt tot anul pe drumuri. Le-am lăsat să treacă şi ele pe acasă, să-şi revadă familiile şi să aibă timp să-şi facă bagajele. Pe cei dragi îi vom mai revedea abia de Crăciun”, a explicat Voina. Reunirea s-a produs sâmbătă, 28 noiembrie, în Capitală, atunci când a avut loc şi prezentarea oficială a lotului cu care s-a plecat în China, evenimentul desfăşurându-se la Rin Grand Hotel.

Lotul naţionalei României pentru Campionatul Mondial din China

Portari: Paula Ungureanu, Florentina Stanciu, Andreea Smedescu
Extreme: Ramona Maier, Adriana Nechita, Cristina Vărzaru, Iulia Puşcaşu
Pivoţi: Ionela Stanca, Oana Manea, Florina Chintoan
Interi: Carmen Amariei, Cristina Neagu, Ada Moldovan, Adina Fiera, Mihaela Tivadar, Clara Vădineanu, Melinda Geiger, Narcisa Lecuşanu.

Nicolae CIUCESCU