AdministratieEveniment

Promisiune cu ocazia Festivalului Călușul Vâlcean: asfalt nou, la Șirineasa, pe drumul care tranzitează localitatea

Luni, 13 iunie, a doua zi de Rusalii, după doi ani de pauză provocată de pandemie, la Şirineasa s-a desfăşurat cea de-a XII- ediţie a Festivalului „Căluşul Vâlcean”. Formaţiile de căluşari din Drăgoeşti, Măciuca, Bălceşti, Frâncești, Şirineasa, precum şi Călușerii din Răşinari (Sibiu) au defilat pe străzile comunei administrată de primarul Ion Streinu pentru a alunga spiritele rele. Apoi, au urcat pe scenă, impresionând asistenţa cu dansurile lor. Cetele de căluşari au oferit garanţia celor care i-au urmărit că vor avea noroc tot anul, că vor fi feriţi de boli şi spirite malefice. Parada și reprezentațiile artistice ale acestora au fost urmate de un program de muzică populară asigurat de Ansamblul ”Rapsodia Vâlceană”. Ion Streinu a avut și alte surprize muzicale pentru localnici. Muzica bună a răsunat până după apusul soarelui. Pe scenă au mai urcat pentru a cânta și a încânta asistența artiști îndrăgiți precum Marian Medregoniu, Ileana Lăceanu, Delia Barbu, Alex Golfin și bineînțeles prietenul apropiat al localității, Ilie Dură.

Primarul a luat în calcul și organizarea Cupei Șirineasa la fotbal în această perioadă, însă, după consultări cu cei implicați și având în vedere faptul că echipa locală nu a terminat deocamdată campionatul, s-a decis ca această competiție tradițională să se desfășoare în august, când vor putea participa și fiii satului plecați prin străinătate.

La ceas de sărbătoare, alături de localnici și primarul Ion Streinu au fost și repezentanți ai autorităților județene, prefectul, președintele Consiliului Județean, primarii din Măciuca (Mugur Mărcoianu) și Pesceana (Ion Vasile), parlamentari, care au felicitat autoritățile locale pentru menținerea tradiției, a păstrării unui obicei străvechi, inclus şi în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. Costi Rădulescu a făcut referire şi la investiţiile care se desfășoară sau urmează să fie demarate în zonă: ”Am să vă dau și o veste bună, în primul rând pentru primarul din Pesceana, fratele meu de suferință. Mai avem 2,5 kilometri și încheiem asfaltul pe Pesceana. O să facem și aici, porțiunea aceasta de lângă dumneavoastră. Am avut probleme cu firma care a câștigat licitația. Până la urmă s-au reluat lucrările de asfaltare, iar anul viitor, drumul de aici, de la Slăvitești până la Popești, intră din nou într-un proces de asfaltare, pe un program de întreținere și reparații, pentru că este drum cu circulație națională. În rest, vă asigur pe toți de sprijinul meu. Încă o dată fac mențiunea că primarii au considerația, respectul și recunoștința mea pentru ce fac pentru cultura populară tradițională românească”. Primarul Ion Streinu speră ca procesul de modernizare al drumului principal, despre care a vorbit președintele CJV, să înceapă chiar din acest an.

Articole Similare

Back to top button