Politica

Profesorii îşi cosmetizează dosarele pentru distincţiile de merit

Previziunile inspectorului adjunct Ion Gava, făcute la finele lunii mai, s-au adeverit: profesorii au rămas fără veniturile suplimentare din distincţiile de merit.
Cu o săptămână înaintea organizării grevei generale din 31 mai, în cadrul unei întruniri organizate în sala Filarmonicii, inspectorul Gava le-a comunicat colegilor de breaslă să fie foarte atenţi la modul în care-şi fac dosarele pentru obţinerea distincţiilor de merit, pentru că foarte multe dintre ele sunt cosmetizate. „Vă rog să fiţi foarte atenţi la modul în care faceţi aceste dosare, pentru că foarte multe din acţiunile trecute acolo nu se justifică. E inutil să treceţi tot felul de activităţi în ideea că vă veţi îmbunătăţi punctajul. Nu se va întâmpla. Anul acesta, fondurile vor fi limitate şi riscaţi să nu primiţi nimic”, spunea inspectorul Gava. Practic, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin vocea inspectorului adjunct, îi acuza pe profesori de fabricarea dosarelor, de faptul că-şi trec din burtă acţiuni şi activităţi, pentru a întruni punctajul necesar obţinerii distincţiilor respective. Efortul cadrelor didactice a fost inutil, după cum s-a anticipat, pentru că primăriile nu au bani pentru plata lor.
Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I se acordă pentru calificativul „foarte bine” obţinut în ultimii 20 de ani de activitate (20% din suma salariilor de bază primite în ultimele 12 luni), Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa a II-a, pentru calificativul „foarte bine” obţinut în ultimii 15 ani de activitate (15% din suma salariilor de bază primite în ultimele 12 luni) şi Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa a III-a, pentru ultimii zece ani de activitate didactică (10% din suma salariilor de bază primite în ultimele 12 luni). Cu toate că multe cadre didactice încearcă să obţină Diploma de Excelenţă, foarte puţine reuşesc. Diploma se acordă doar persoanelor care au obţinut calificativul cel mai bun pe parcursul a 25 de ani de activitate. Dosarele sunt  analizate de Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţii de învăţământ, până la data de 15 septembrie, iar propunerile finale sunt înaintate Inspectoratului Şcolar, o comisie de evaluare din instituţie urmând să valideze apoi lista beneficiarilor, până la data de 30 septembrie. După care sunt  verificate şi de o comisie a Ministerului Educaţiei, până la 30 octombrie.
Aproximativ 6% dintre cadrele didactice cu gradul I din judeţ ar trebui să primească aceste distincţii de merit, dar şansele sunt aproape zero. Deşi profesorii s-au grăbit să-şi facă dosarele, primăriile nu au fonduri nici de salarii. Pentru plata acestor premii nici atât.

Dana Nedescu

Articole Similare

One Comment

  1. Are dreptate domnul Gava. Maimult de jumatate din aceste distinctii sunt acordate pe baza de documente false si pe apartenenta politica.Nu va dati seama de faptul ca daca aceste documente ar fi reale invatamantul valcean ar fi mai performant?

Lasă un răspuns

Back to top button