Opinii

PRACTICI REGRETABILE

OPINIA SPECTATORULUI

Suntem azi martori ai unui comportament deloc ortodox în mediul sportiv, unde – în dese rânduri – spiritul de fair-play este complet ignorat. Interesele financiare şi dorinţa nemărginită de triumf prin călcarea în picioare a tuturor regulilor de bun simţ au pus stăpânire implacabilă pe arenele sportive. Valizele cu bani şi binecunoscuta mită împietează grav bunul mers al mişcării sportive româneşti.
Se poate afirma că suntem o naţie care, regretabil, a ridicat la rang de religie un comportament cu iz fanariot şi balcanic, dar nu trebuie să neglijăm faptul că, la nivel mondial, nu suntem singurii care promovăm un asemenea stil de lucru. Printre cele mai mediatizate „întâmplări” de acest gen se află si metodele prin care au fost favorizate gazdele turneelor finale ale Campionatului Mondial de fotbal din secolul trecut.
Brazilianul Joao Havelange, preşedinte FIFA între anii 1974 şi 1998, a dezvăluit în 2007, la venerabila vârstă de 92 de ani, într-un interviu incendiar, că s-au folosit metode specifice pentru a influenţa rezultatele unor meciuri, în special, prin delegarea  „încrucişată” a arbitrilor!
În 1966, la întrecerile turneului final din Anglia, Brazilia era mare favorită, fiind deţinătoarea ultimelor două titluri mondiale, iar Argentina şi Uruguay o secondau. Marile puteri europene şi-au unit forţele (malefice) şi le-au eliminat pe toate trei înainte de finală, cu largul concurs al… „cavalerilor fluierului”! Finala s-a încheiat cu un scandal imens, pentru că, la 2-2 dupa 90 de minute, englezul Hurst a marcat, în prelungiri, unul dintre cele mai controversate goluri din istoria fotbalului (n.r.: nici până în ziua de azi nu se ştie precis dacă mingea şutată de fotbalistul britanic a depăşit sau nu linia porţii!”).
Se pare că multe turnee finale ale Mondialelor n-au fost în totalitate corecte, de vreme ce, la ediţia din 2002, Coreea de Sud s-a calificat miraculos până în semifinale, cu largul concurs al arbitrilor, iar în 1982, rezultatul meciului RFG – Austria (1-0) a indignat lumea fotbalului, care a deplâns la unison Algeria, victima unui nou blat!
Fenomen de masă, fotbalul ne încântă uneori, dar ne şi serveşte câte o „papară”, din când în când!

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button