Polonezii avertizează pentru ultima oară că pleacă din Vâlcea şi CET Govora va intra în faliment
Miercuri, 10 august, a avut loc o nouă rundă de negocieri între fostul USG şi Remus Borza în ceea ce priveşte noile condiţii contractuale de furnizare a aburului industrial. Potrivit reprezentanţilor Ciech Soda România, negocierile nu au dus la un acord asupra preţului, Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora, neacceptând decât condiţiile propuse de el.
Reprezentanţii CSR cer ca Ministerul Economiei să medieze negocierile cu CET Govora
În aceeaşi zi, Ciech Soda România a transmis un comunicat de presă prin care a explicat că, pentru a depăşi acest blocaj, a trimis o solicitare oficială de mediere către Ministerul Economie. De asemenea, investitorii polonezi au avertizat încă o dată că, pe măsură ce trece timpul, creşte pericolul pentru Vâlcea şi peste 30.000 de persoane din acest judeţ ar putea avea de suferit. “Consider că managementul CET Govora s-a concentrat asupra propriilor profituri şi nu a avut o poziţie obiectivă în rezolvarea problemei. Drept consecinţă, fabrica CSR a fost închisă, fapt care va avea un impact negativ asupra situaţiei economice a judeţului Vâlcea. De 10 ani, contribuim la economia locală, am investit 220 milioane de euro în salvarea, conservarea şi dezvoltarea afacerii locale, în pofida dificultăţilor economice cu care ne-am luptat în ultimii ani. Ne dorim să rămânem în România şi să contribuim la dezvoltarea economiei locale. Avem nevoie de un punct de vedere care să integreze toate aspectele pe care le generează această problemă şi care să vadă dincolo de interesele individuale ale actorilor economici”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CSR. El a reiterat că, în condiţiile în care CSR ar accepta preţul dorit de Borza, reprezentantul CET Govora SA, şi-ar pierde competitivitatea pe piaţă.
Borza se joacă cu focul şi a creat “un climat incert” pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea
Pe polonezi, îi deranjează şi faptul că CET Govora nu a prezentat un plan de restructurare şi, în situaţia acceptării noilor preţuri, tot ar rămâne neclară capacitatea acestei societăţi de a livra pe termen lung aburul, în cantitatea şi la calitatea necesare. Urbanowski a mai afirmat că stoparea activităţii de producţie, forţată de întreruperea livrării aburului, generează pierderi de 121.000 lei / zi pentru CET. Iar sistarea operaţiunilor CSR va genera falimentul CET, având în vedere că aburul vândut către CSR reprezintă 77 % din aburul produs.
Înainte de denunţarea contractului de către CET Govora, CSR a plătit 93 lei / Gcal, incluzând costurile certificatelor de emisii CO2, cu 15 % mai mult decât în Germania şi cu 30 % mai scump decât în Polonia. Urbanowski a mai avertizat că, în cazul în care CIECH va închide operaţiunile din România, bugetul Râmnicului şi cel central vor pierde doar din taxe 50-60 milioane de lei / an, iar regiunea se va confrunta cu o rată crescută a şomajului, ce va afecta aproape 30.000 de persoane, angajate la CSR, CET, Oltchim, SNS şi la alţi furnizori locali. “Vrem să rămânem în România şi să ne continuăm activitatea aici. Solicităm intervenţia autorităţilor competente pentru a media această situaţie. Considerăm că este o atitudine responsabilă din partea noastră să lansăm această invitaţie la nivel central, tinând cont de efectele pe care situaţia le implică. Avem nevoie să ştim dacă autorităţile române susţin acest climat incert, în care contractele care generează un astfel de impact puternic asupra oamenilor şi afacerilor pot fi schimbate prin presiune şi ameninţări”, a mai transmis Witold Urbanowski, CEO al CSR.
Conflictul dintre Borza şi Ciech, o şaradă? Costi şi Gutău, spectatori la dezastru
Reacţiile politicienilor vâlceni, după comunicatul Chiech, au fost diferite. Unii dintre ei le-au spus ziariştilor, neoficial, că n-ar fi exclus ca disputa dintre CET şi Sodă să fie de fapt o şaradă, iar Remus Borza să fie omul polonezilor, care, mai devreme sau mai târziu, vor obţine control absolut şi la CET.
Şaradă sau nu, riscul blocării totale a activităţii economice pe platforma chimică devine tot mai mare şi probabil că instituţiile statului ar trebui să intervină urgent. Acestea nu trebuie să permită unor persoane sau grupuri care au interese economice să se joace cu soarta judeţului nostru. Aşteptăm reacţii şi de la politicienii vâlceni, în special de la Costi Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, proprietarul CET Govora, şi de la primarul Râmnicului, Mircia Gutău, care, momentan, privesc de pe margine întreaga situaţie, lucru, iarăşi, total anormal.