Acasă Politica Petre Ungureanu: „I-aş fi dat direct puşcărie fostului primar din Băile Olăneşti”

Petre Ungureanu: „I-aş fi dat direct puşcărie fostului primar din Băile Olăneşti”

264
0

Staţiunea Băile Olăneşti a fost bombardată cu amenzi în ultima perioadă, după un control riguros efectuat de Instituţia Prefectului. Controlul cu pricina a urmărit respectarea legii urbanizării şi amenajarea teritoriului, numai că rezultatele nu au fost cele dorite.

De mai bine de trei săptămâni, angajaţii lui Petre Ungureanu, dar şi cei din Inspectoratul în Construcţii au dat peste cap staţiunea Băile Olăneşti pentru a verifica dacă Primăria a eliberat certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţii respectând legea în vigoare. „Am format o echipă mixtă care de două-trei săptămâni efectuează aceste controale în staţiunile balneoclimaterice. Am luat la puricat Băile Olăneşti, deja am un raport şi pot spune că au fost nişte concluzii destul de triste şi am aplicat chiar şi amenzi”, a spus prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu. Nu numai actualul edil al staţiunii, Gheorghe Ciucă a fost luat în vizor de echipa de la Prefectură, ci şi fostul primar, Viorel Cioteanu, care s-a ales cu o amendă consistentă, în valoare de 20.500  lei. Potrivit declaraţiilor lui Ungureanu, fostul primar ar fi meritat mai degrabă puşcărie decât o simplă amendă. „Este pentru prima oară când, împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, am amendat şi un fost primar, pentru că există o legislaţie care nu permite să te duci acasă şi să stai liniştit după ce ai plecat din funcţie. De exemplu, fostul primar din Băile Olăneşti, Viorel Cioteanu, a primit o amendă. Dacă era după mine, i-aş fi dat direct puşcărie, dar nu am putut şi nici nu fac parte din comisie. Sancţiunea a fost aplicată pentru emiterea de autorizaţii de construcţie cu încălcarea legislaţiei. Nu mi se pare mult pentru un primar care a făcut suficiente lucruri în Băile Olăneşti…”, a adăugat prefectul de Vâlcea. Acesta a mai precizat că actualul edil, Gheorghe Ciucă, are de plătit trei amenzi, în valoare de 38.500 lei. Prima amendă – în valoare de 19.500 de lei – a fost aplicată pentru emiterea de autorizaţii de construcţie fără respectarea legii. Cea de-a doua, de 4.500 lei, pentru neorganizarea şi neexercitarea controlului propriu privind disciplina în urbanism, iar ultima, de 14.400 lei, pentru efectuarea de lucrări fără autorizaţii.
Ungureanu e convins că cei doi vor ataca amenzile în instanţă, însă crede că toţi primarii trebuie să răspundă pentru actele pe care le-au semnat. „Acţiunea are şi un rol preventiv, pentru a le atrage atenţia primarilor că, şi dacă vor mai candida sau nu, nu trebuie să stea liniştiţi în privinţa legii urbanismului şi a disciplinei în construcţii. De aceea, am dispus măsuri radicale şi dure la Băile Olăneşti. De asemenea, am dispus demolarea unor chioşcuri neautorizate şi intrarea în legalitate a altor obiective. Noi nu ne gândim să îi omorâm cu amenzi, ci să îi motivăm, să îi speriem să intre în legalitate. Ei nu pot spune că nu ştiau, că nu se pricep, pentru că scrie foarte clar în lege. Au nişte obligaţii şi trebuie respectate”, a subliniat Ungureanu. Prefectul nu a putut însă să spună dacă şi unele pensiuni şi hoteluri din Băile Olăneşti au primit autorizaţii de construcţie fără să se respecte legea, menţionând că acest aspect nu intră în atribuţiile Instituţiei Prefectului. După Băile Olăneşti, conducerea Primăriei din Băile Govora trebuie să se pregătească, ea fiind următoarea pe lista controlului desfăşurat de Prefectură. După staţiunile balneoclimaterice urmează un amplu control şi în staţiunile montane.

Victor Dobriţoiu