Petre Berbecaru: ”Nu are când să se mai reia Liga Naţională. Astea cred că sunt visele Cristinei Vărzaru”
Petre Berbecaru este implicat de 48 de ani în sport. Din 1972 şi până în 1978 a fost vicepreşedinte la Consiliul Judeţean pe probleme de sport. Apoi a ajuns la Chimia, la echipa de fotbal, care trecea atunci printr-o perioadă glorioasă. După patru ani, în 1982, a trecut la handbal. Echipa a promovat pe prima scenă handbalistică a ţării şi de atunci până în prezent a fost tot timpul aproape de sportul cu mingea mică. A făcut o scurtă pauză după dispariţia Oltchim-ului, însă ulterior a fost cooptat în cadrul Sport Club Municipal, formaţie care, anul trecut, a reuşit să redevină Numărul 1 în România. Petre Berbecaru digeră cu greu această perioadă de pauză competiţională, cauzată de pandemia de Coronavirus. Nu a mai trecut niciodată printr-o astfel de situaţie. Sportul nu a fost afectat nici măcar în timpul accidentului nuclear de la Cernobîl. Altfel, deşi se lansează tot felul de scenarii pentru reluarea Ligii Naţionale, unele promovate chiar de oficialii Federaţiei (a se vedea materialul realizat de Prosport cu secretarul FRH, Cristina Vărzaru), consilierul sportiv al liderei Ligii Florilor este de părere că întrecerea nu mai poate fi dusă până la final.
”În mod normal, nu are când să se mai reia Liga Naţională. Astea cred că sunt visele Cristinei Vărzaru. Sau nu ştiu, poate e bine ce gândeşte ea, dar nu e conform cu realitatea. Atâta timp cât s-a prelungit starea de urgenţă, cum să reiei campionatul? Iar dacă-l reiei, trebuie să-l joci tot, nu numai un singur meci. Dacă starea de urgenţă se ridică pe 16 mai, jucătoarele care vin din afara ţării nu intră în carantină? Poate se gândeşte că ar trebui chemate mai devreme. Dar atâta timp cât e carantină, nu poţi să le chemi să vină în România. La noi, nici nu cred că zboră avioanele din Spania. Serbia are graniţele închise. Visăm cai verzi pe pereţi. Noi suntem mai catolici decât Papa. Ungurii văd că au luat o măsură. Dură, dar au luat-o! Nu au dat titlul. S-au luat după clasamentul de anul trecut. Aşa se vor înscrie echipele în cupele europene. Presupunând că noi vom relua campionatul, Federaţia Europeană vrea şi ea să încheie competiţia. La nivel de Champions League, au mai rămas opt echipe. Şi ei gândesc o variantă cu un Final 8, în care să se joace mai întâi meciurile din sferturi şi să rămână în continuare patru echipe. Acesta ar urma să aibă loc undeva în partea a doua a lunii iunie, că până atunci nu se poate. În aceste condiţii, când mai jucăm noi campionatul, cele şapte etape care au mai rămas? Nu poţi să iei în calcul nici turnee sau un alt sistem competiţional. Ce facem, schimbăm regulile în timpul jocului? Campionatul acesta îl joci după regulile cu care ai început. După părerea mea, e imposibil să se mai joace. Nu mai zic de faptul că sunt competiţii internaţionale, la nivel de ţări. Eu nu văd posibilă reluarea campionatului când noi nici nu am ajuns în vârful pandemiei. E frumos să spui că se joacă. Până nu se ridică toate restricţiile astea, cum faci, joci aşa cum s-a jucat derby-ul campionatului, fără spectatori?”, spune seniorul din cadrul staff-ului Sport Club Municipal Rm. Vâlcea.
”Poate că dacă CSM era pe primul loc ar fi fost închis campionatul. Şi se dădea şi titlul!”
Petre Berbecaru consideră că, la cum se prezintă în acest moment situaţia, nu există decât varianta de a urma modelul altor ţări şi de a îngheţa campionatul: ”Facem la fel cum au făcut nemţii şi mulţi alţii în Europa. Îngheţi campionatul, nu se acordă titlul de campioană anul acesta. Iar înscrierile în competiţiile europene se fac fie după clasamentul actual, aşa cum este el acum, fie după clasamentul anului trecut, cum au făcut alţii. Deşi nu ar fi corect după clasamentul anului trecut, pentru că între timp s-au schimbat forţele. Nişte echipe au investit bani să-şi facă loturile, gen Baia Mare, Buzău. Vii acum şi urci din nou în top pe Cisnădie, Bistriţa? Atunci ce faci cu rezultatele celor de la Baia Mare, Buzău, Brăila? E complicat, dar eu aşa văd lucrurile, cum au făcut nemţii. Nu se acordă titlul şi nici nu retrogradează nimeni. La noi, era vorba despre o singură echipă. Acum, Slobozia e pe ultimul loc. Pentru a nu fi discuţii, eventual se poate organiza un meci de baraj între aceasta şi echipele care urmează să urce din Divizia A. Dintre toate din eşalonul secund, cred că Galaţi-ul a investit mult şi ar fi eligibilă pentru Liga Naţională. Eventual, putem să începem noul sezon şi cu mai multe echipe, dar va fi greu de pus în practică o astfel de variantă. Cu 16 echipe în Liga Florilor s-ar lungi competiţia cu mai mult de o lună. Tot referitor la ideea de a se relua campionatul în iunie… Ce se întâmplă cu echipele care au jucătoare sub contract doar până la 1 iunie? Sunt multe în situaţia asta, care au făcut contracte pe 11 luni. În iunie, jucătoarele au noi înţelegeri, cu alte echipe. Noi o lungim şi nu ştim cum să facem. Poate era închis demult campionatul dacă CSM-ul se afla pe primul loc. Şi se dădea şi titlul! În fine, vom vedea ce va fi. Oricum, va trebui luată o măsură destul de rapid. Mai avem un pic şi suntem deja în mai”.
”Varianta unul turneu final cu opt echipe în Liga Campionilor, în iunie, cred că va fi singura posibilă”
Oficialul echipei SCM Rm. Vâlcea, Petre Berbecaru, consideră că nici Liga Campionilor nu se va putea încheia în formula ideală, cu sferturi tur-retur şi apoi un Final Four. Crede că singura posibilitate pentru finalizarea competiţiei ar fi un turneu final, la care să participe toate cele opt echipe rămase în competiţie:
”Dacă se joacă sferturile Ligii Campionilor în iunie, iar apoi în august-septembrie Final 4, gândiţi-vă la ce situaţie se poate ajunge! De exemplu, CSM Bucureşti şi Buducnost Podgorica se pot califica în Final 4. Pentru ce echipă va juca Lekic în septembrie? La Bucureşti, unde e acum sau la Buducnost, echipă cu care a semnat un nou contract? După părerea mea, singura variantă posibilă ar fi aceea cu un turneu final de 8 echipe, care să se joace în a doua parte a lunii iunie. Sferturile se joacă normal, iar câştigătoarea merge mai departe, învinsele pleacă acasă. Noi cu Metz nu mai jucăm o dată la Vâlcea şi o dată în Franţa, ci un singur meci, în Ungaria. Aici apare, însă, o altă problemă. Nu se ştie dacă Ungaria, care ar urma să găzduiască turneul final, aşa cum a făcut-o în ultimii ani, va accepta o astfel de variantă. Sunt costuri mari, iar în condiţiile în care ungurii nici nu se gândesc să ridice restricţiile, fără spectatori, care acoperă o bună parte din cheltuieli, rămân cu o gaură mare”. (S.S.)