Acasă Diverse Petre Berbecaru: ”Dacă nu are probleme de sănătate, echipa noastră poate să...

Petre Berbecaru: ”Dacă nu are probleme de sănătate, echipa noastră poate să reediteze performanţa de anul trecut în Champions League şi să ajungă în sferturile competiţiei”

388
0

Noul sezon al Ligii Campionilor se va desfăşura, după cum se cunoaşte, într-un nou format. Vor fi două grupe de câte opt echipe. Printre participante se regăseşte şi SCM Rm. Vâlcea, care va juca în Grupa B, alături de Gyor, Buducnost, Borussia Dortmund, Podravka Koprivnica, CSKA Moscova, Buducnost Podgorica, Brest Bretagne şi Odense. Primele două clasate se vor califica direct în sferturi, în timp ce pentru alte patru locuri în această fază se vor lupta formaţiile clasate pe locurile 3-6 în cele două grupe. În play-off, vor fi dueluri în sistem încrucişat: locul 6 din grupa B cu locul 3 din grupa A, locul 4 din grupa B cu locul 5 din grupa A, locul 3 din grupa B cu locul 6 din grupa A şi locul 3 din grupa A cu locul 5 din grupa B. Petre Berbecaru, consilierul sportiv din cadrul clubului SCM Rm. Vâlcea, consideră că echipa de la poalele Capelei poate prinde chiar locul 3 în grupă şi are şanse mari de a ajunge, pentru al doilea an consecutiv, în sferturile Ligii Campionilor.

”Sunt două grupe echilibrate în Liga Campionilor. Nu e una uşoara şi alta mai puţin uşoară. Dacă e să te muţi în cealaltă, nu e cu nimic mai avantajos. În Grupa B, din care facem şi noi parte, luate după valoare, sunt două echipe puternice, una incontestabilă, Gyor, care ar fi avut acelaşi statut şi într-o parte şi în cealaltă. Ar fi două echipe cu care te baţi, Buducnost şi Brest. În privinţa celorlalte, în opinia mea, sunt două echipe sub noi, ca lot, ca experienţă. Mă refer la Dortmund şi Podravka. Cel puţin pe Dortmund eu mi-am dorit-o. Cred că e mai accesibilă şi decât Bietigheim, care e pe 2 în Germania. Nu au încă experienţă, dar au bani. Sunt la început, nu au relaţii de joc bine închegate. Dacă echipa noastră nu are accidentări, putem spera la un loc 3 în grupă – cazul cel mai bun sau 4. Ar însemna să te baţi din grupa cealaltă cu ocupantele locurilor 5 sau 6, deci cu şanse să intri în sferturi. Noi avem avantajul omogenităţii. Nu suntem, spre exemplu, precum Baia Mare sau alte echipe, care care au transferat masiv. Îţi trebuie neapărat o jumătate de an ca să omogenizezi lotul. La noi relaţiile de joc sunt conturate, jucătoarele se cunosc între ele. Trebuie integrate în sistem doar Aardahl şi Minevkaja.

”Prin transferurile realizate, am câştigat foarte mult la capitolul apărare”

Din punct de vedere valoric, Petre Berbecaru consideră că echipa vâlceană este mai puternică decât în sezonul trecut: ”Prin transferurile realizate am câştigat foarte mult la capitolul apărare. Am adus doi apărători centrali puternici şi cu experienţă, specializaţi acolo. Mă refer la Minevskaja şi Aardahl. Departe de mine gândul de a o jigni cumva pe Băcăoanu, care ne-a ajutat foarte mult la timpul respectiv, poate că ar fi fost utilă şi în continuare, dar Aardahl are un plus faţă de Raluca şi la capitolul apărare, dar şi la atac. La ora actuală, în opinia mea, două posturi sunt «strong» la Vâlcea: pivot şi centru. Le ai pe Asma Elghaoui şi pe Aardahl, care se pot completa senzaţional. Asma cred că are un plus faţă de Aardahl în atac, fiind mai mobilă, mai îndemânatică, iar Aardahl are un plus în apărare. De asemenea, chiar dacă, aparent, iubitorii de handbal consideră că am pierdut oarecum prin plecarea Samarei da Silva, între Samy şi Minevskaja e un plus pentru Ewgenija, pentru că îţi face faza de apărare la fel de bine ca Da Silva, dar e mult mai mobilă şi mult mai sănătoasă. Samara avea probleme cu un picior, trebuia să ai grijă cu ea. Şi-a făcut bine treaba la Vâlcea, pe noi ne-a ajutat, dar la capitolul acesta cred că am câştigat. În plus, deşi îmi pare rău că am pierdut-o pe Badea, e un mare plus aducerea lui Nikolic. Are în primul rând o experienţă foarte mare. Badea era foarte talentată, dar cu mai puţină experienţă. Cred că dacă va fi serioasă şi va căpăta mai multă încredere, va juca mai mult, va ajunge o bună extremă a României. Nikolic e într-o formă sportivă bună, acoperă postul extraordinar de mult şi mai mult decât atât, pune presiune pe Marta Lopez. Marta ştia sigur că nu îi va lua locul Badea. Aducerea lui Nikolic îi va creşte cu cel puţin 15-20% randamentul Martei Lopez. Este foarte bine că ambele extreme dreapta sunt cu experienţă. E un alt post foarte-foarte bine acoperit, indiferent cine joacă”.

”În consencinţă, dacă nu avem probleme de sănătate, echipa poate să reediteze performanţa de anul trecut în Champions League, adică să ajungă în sferturile competiţiei. Din punct de vedere numeric suntem un pic deficitari. Dar dacă le îngheaţă pedepsele şi vin şi cele două jucătoare de la Braşov, Bucur şi Hosu, atunci se mai echilibrează situaţia, în sensul în care dublezi şi postul de inter dreapta. Mireya Gonzalez a avut cea mai mare explozie valorică în sezonul trecut. Nu a prins echipa ideală a Europei, dar s-a bătut cu Vyakhireva, o jucătoare excepţională. Mireya a jucat extraordinar şi a acoperit postul, dar dacă vine şi Daria Bucur, le dă posibilitatea antrenorilor ca în jocurile mai accesibile, cu mai puţină miză, să o odihnească. Mireya trebuie protejată, să nu joace joc de joc, cel puţin în campionatul României”, a mai adăugat experimentatul conducător vâlcean. (S.S.)