Politica

Pe fondul arestărilor din 2010, un fost prefect şi un senator acuză corupţia din Vâlcea

Indicatorii economici ai judeţului Vâlcea au atins cote alarmante, una dintre cauze fiind lipsa totală a investiţiilor private externe. Se pare că marile companii din Occident evită să investească aici din cauza actelor de corupţie şi eludării legilor evidenţiate de-a lungul ultimilor cincisprezece ani. Cazurile celebre de corupţie şi de posibile încălcări ale Legii, preluate şi de mass-media europeană sunt: cazul Vasile Gorun (1996), cazul George Dumitrescu (1997), cazul RARORA (2003), furtul de motorină cu ajutorul poliţiştilor (2004), arestarea unui funcţionar DGFP Vâlcea (2008), arestările hackerilor la presiunile FBI (2008, 2009, 2010), armele de la Băbeni (2008, 2009, 2010), cazul adjunctului IPJ Daniel Munteanu (2009), condamnarea primarului Gutău şi a viceprimarului Dicu (2010), condamnarea primarului Nicolăescu din Fârtăţeşti (2010), reţinerea fostului bancher Dorin Dobrişan şi a omului de afaceri Ovidiu Ciogescu (2010) şi acuzaţiile aduse de DNA primului procuror Teodor Trancă (2010).

Frâncu ameninţat în Parlament

Pe lângă toate aceste aspecte prezentate mai sus, instituţiile coercitive ale statului român anchetează şi alte situaţii în care sunt implicaţi şefi ai administraţiilor, funcţionari publici şi politicieni. „Prin actele de corupţie, judeţul Vâlcea transmite o imagine negativă. Am avut arestările hackerilor, arestarea primarului şi, odată cu reţinerea lui Dorin Dobrişan vedem vârful iceberg-ului. Cetăţenii de aici au un sentiment de insecuritate pe care nu o pot înţelege. Oamenii sunt privaţi într-un mod nemeritat de nişte bunuri la care ei au dreptul. Bancherii sunt circumspecţi când un vâlcean cere bani la o bancă. Se creează din ce în ce mai puternic o imagine de judeţ al unor oameni corupţi. Se resimte corupţia puternic şi în domeniul economic. Datorită unei astfel de stări de fapt, investitorii fug de Vâlcea. Avem primari, politicieni şi oameni de afaceri anchetaţi de DNA. Avem procese în curs… Nivelul corupţiei a ajuns foarte sus. Cupola, mafia sau cum vreţi să o numiţi, a creat teamă şi în rândul autorităţilor care se tem să acţioneze. Din cauza corupţiei nu avem miniştri din Vâlcea şi nici bani pentru instituţii”, declara Emilian Frâncu pentru emisiunea „Factor Politic”. Prima şi probabil singura atitudine a unui deputat sau senator în Parlamentul României a aparţinut tot senatorului PNL, acesta fiind ameninţat de unul dintre cei implicaţi în cauză. „Am făcut o interpelare pe tema cazului RARORA şi am fost ameninţat chiar dacă eram deputat atunci. Domnul Ţârdea (n.r. Paul Petre Ţârdea), implicat până în măduva oaselor în acte de corupţie, mi-a spus că dacă mă mai amestec în treaba asta, să mă gândesc de două ori înainte de a mai deschide gura”, a adăugat Frâncu.

Fostul prefect Grigorescu acuză corupţia

Se pare că, atunci când deja două voci autorizate reclamă actele de corupţie, ne referim aici la un parlamentar şi un fost prefect de Vâlcea, fenomenul este atât de acutizat încât vizează siguranţa economică a judeţului. „Sigur că mă îngrijorează corupţia din Vâlcea. Cred că în problema asta s-a ajuns mult prea departe. Actele de corupţie au efect în toate domeniile. Într-un fel, faptul că situaţia economică a judeţului lasă de dorit este o consecinţă a corupţiei. Un rol important aici îl joacă şi instituţia Prefectului care colaborează cu Serviciul Român de Informaţii pe acţiunile concrete ale Prefecturii. Cei de la SRI documentează bine cazurile pe care le sesizează, dar munca lor se blochează undeva. Chiar şi prefectul poate bloca astfel de anchete, dacă este rău intenţionat”, afirmă Remus Grigorescu
Senatorul PSD Laurenţiu Coca devine reţinut atunci când în discuţie sunt aduse teme legate de corupţie. Principala preocupare a acestuia pare să fie tensiunea economică de pe Platforma Chimică. „Pentru mine cel mai important lucru este situaţia Platformei Chimice, a Oltchimului. Nu evit subiectul corupţiei, dar nu sunt eu judecător. Credeţi că din cauza corupţiei primesc Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei mai puţini bani? Mă îngrijorează corupţia, dar nu mai mult decât alte lucruri. Există organe abilitate în care eu am încredere şi acestea se ocupă de actele de corupţie”, este de părere Laurenţiu Coca.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button