Acasă Liga I Păun, Stoica, Vătăjelu, Vlădoiu și Dumitrașcu ies din izolare. Liga I se...

Păun, Stoica, Vătăjelu, Vlădoiu și Dumitrașcu ies din izolare. Liga I se reia în iunie

240
0

Zilele trecute, la propunerea unor conducători de cluburi și chiar a reprezentantului FRF, Gabriel Bodescu, Liga Profesionistă de Fotbal a luat în calcul posibilitatea ca Liga I să fie reluată la începutul lunii iunie, dar nu pe teritoriul țării noastre, ci într-o locație preferată de echipele românești din primul eșalon pentru cantonamente. Este vorba de stațiunea Antalya, din Turcia. Cei care au lansat o astfel de idee susțin că aceasta ar fi una acceptabilă și din punct de vedere financiar. Conform calculelor LPF, ar fi nevoie de 11 date de calendar pentru finalizarea sezonului (Liga I+Cupa României). Meciurile ar urma să se joace începând cu primele zile ale lunii iunie. Într-o astfel de situație, echipele ar urma să-și reia pregătirile imediat ce Starea de Urgență va fi ridicată.

Ne-am adresat FRF, în vederea implementării ideii formulată de Gabriel Bodescu, secretar general adjunct al FRF, de a finaliza campionatul în Turcia, în sensul de a transmite FIFA și UEFA o solicitare pentru a primi un acord din partea acestor foruri. Reamintim că varianta de a desfășura jocurile rămase din campionat pe teritoriul altui stat, agreată de reprezentanții tuturor celor 14 cluburi în cadrul ședinței din 22 aprilie, reprezintă doar un plan de avarie pe care îl vom avea în vedere numai în situația în care pregătirea și disputarea jocurilor oficiale nu vor fi posibile în țara noastră, ca urmare a unor decizii emise de autoritățile responsabile. La această adresă, am anexat opinia juridică întocmită de Paul Mincu, avocat specializat în Drept Sportiv, care prezintă o serie de impedimente juridice pentru implementarea acestei soluții. Impedimente care ar putea fi depășite doar dacă se obține acordul FIFA și UEFA, și dacă se încheie un acord pentru desfășurarea restului etapelor din Casa Liga I între FRF, Federația Națională de pe teritoriul căreia urmează să se dispute jocurile și LPF. Totodată, este nevoie de acorduri unilaterale scrise din partea tuturor cluburilor membre ale LPF și, în același timp, de un acord încheiat între LPF și partenerul media”, se arată, prin altele, în comunicatul publicat de LPF pe 23 aprilie.

La nivelul Ligii I, Vâlcea are mai mulți reprezentanți. Ionuț Stoica joacă pentru Hermannstadt, Denis Dumitrașcu e la Chindia Târgoviște, Adiță Păun evoluează pentru campioana CFR Cluj, iar Bogdan Vătăjelu și Ștefan Vlădoiu sunt componenți ai grupării Universitatea Craiova.

Sportivii vor fi testați pentru Coronavirus înainte de reluarea competițiilor

În așteptarea unei decizii finale în acest sens, fotbaliștii și toți cei care-și desfășoară activitatea în domeniul sportului au aflat și care sunt planurile ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, referitoare la reluarea competițiilor.

Orice fel de formă de pregătire, orice fel de competiţie nu va demara fără o testare, care probabil se va repeta. Toate stagiile de pregătire vor debuta cu această testare, periodic va fi repetată şi cu siguranţă este o condiţie pe care am discutat-o deja cu Ministerul Sănătăţii pentru desfăşurarea acestor pregătiri şi competiţii. Organizatorii de competiţii şi cluburile vor trebui să găsească sursele de finanţare pentru a susţine aceste testări. Capacitatea noastră de testare este una limitată şi sunt situaţii în care nu putem testa zilnic toţi medicii care sunt în spitale pentru a se lupta cu coronavirusul. (…) Dacă ne vom întâlni cu situaţia infectării unui sportiv, în mod clar şi limpede, trebuie toată lumea să înţeleagă că pune în pericol sănătatea colegilor şi adversarilor şi, practic, un sportiv infectat, cel puţin în zona sporturilor de echipă, pune în pericol şi blochează întreaga competiţie. De asta, măsurile sunt drastice, sunt bine definite şi articulate. Nu vrem să ajungem în această situaţie şi trebuie să punem sănătatea sportivilor înaintea oricăror motive de competiţii, trofee, medalii, performanţe, audienţe. Un sportiv infectat înseamnă blocarea competiţiei în care se găseşte. Nu putem desfăşura competiţii cu echipe carantinate sau sportivi carantinaţi, unii sănătoşi şi alţii infectaţi”, a declarat, printre altele, Ionuț Stroe.