Alte sporturi

Paul Dinu nu este foarte mulţumit de rezultatele realizate de sportivii vâlceni în 2011:

dinupaul„Anul trecut a fost unul slab din punctul de vedere al performanţelor realizate de sportivii noştri”

Anul 2011 a fost unul plin pentru Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret. Paul Dinu, şeful acestei instituţii, a reuşit însă să facă faţă tuturor provocărilor, iar la sfârşit de an a rezultat un bilanţ pozitiv. Între obiectivele îndeplinite, printre altele, se numără modernizarea Sălii Sporturilor Traian, amenajarea Hotelului Sport, organizarea unui festival grandios, de Ziua Copilului, asigurarea unei vacanţe de vis la Costineşti, pentru 130 de copii care nu mai fuseseră pe litoral, dotarea cu echipamente sportive a tuturor liceelor din judeţ, realizări despre care Paul Dinu ne-a oferit mai multe informaţii în materialul ce urmează. De asemenea, directorul DJST ne-a dezvăluit şi câteva din planurile pe care le are pentru 2012, un an care se doreşte mai bun decât 2011, despre care Paul Dinu spune că a fost unul „destul de slab din punctul de vedere al performanţelor realizate de sportivi”.

Conturi blocate la DJST, la început de 2011

După sărbători, la început de 2011, DJST a primit o veste proastă. Conturile i-au fost blocate în baza unei datorii mai vechi, de care direcţia de sport nu reuşise să scape. Astfel, în loc să-şi facă planuri şi proiecte pentru dezvoltare, conducerea DJST s-a văzut nevoită să-şi canalizeze toate eforturile pentru rezolvarea acestei probleme majore, care bloca practic întreaga activitate de într-ajutorare a sportului vâlcean. „În ianuarie nu am făcut decât planuri, pe care le-am trecut apoi în buget. Ne-am gândit că trebuie să scăpăm de pierderile din spaţiul acela de lângă IŞJ şi am luat în calcul ideea de a face un hotel destinat sportivilor şi tinerilor. Am făcut calcule, care s-au regăsit apoi în buget. Însă peste noapte ne-am trezit pe cap cu poprire pe conturi. Am dat de o datorie mai veche, care ne-a blocat conturile. Am lucrat mai mult de o lună pentru a rezolva situaţia, am făcut câteva drumuri până la Bucureşti şi până la urmă am reuşit să găsim înţelegere şi să depăşim perioada dificilă”, a explicat Paul Dinu, directorul DJST, cu privire la această problemă apărută la început de 2011.

Festivalul Sportului Vâlcean, cea mai amplă acţiune desfăşurată anul trecut

La mijlocul anului, DJST a reuşit să organizeze o acţiune grandioasă, ce a reunit la un  loc aproximativ 2500 de tineri. Aceasta a avut loc pe 1 iunie, de Ziua Copilului. „Mergând la competiţiile din judeţ, am constatat că unii copii erau foarte dezamăgiţi că ei nu se pot întâlni cu alţii din alte părţi ale judeţului. Jucau numai între ei şi am zis că ar fi o idee bună dacă am organiza un festival şi i-am reuni pe toţi laolaltă. Festivalul Sportului Vâlcean, organizat pe 1 iunie, a fost un succes. Am invitat din tot judeţul, toate echipele de profil. Am zis că vrem să batem şi un record, ce data din perioada comunistă. Ne-am propus să ţinem toate bazele sportive ocupate, să vedem dacă în aceeaşi zi putem să avem toate terenurile de sport şi toate bazele din municipiu pline de copii. Am avut încredere în acest festival, chiar dacă am primit multe semnale descurajatoare. Au fost multe persoane care mi-au transmis că nu am cum să strâng 2500 de sportivi în competiţiile de pe 1 iunie. Atunci am făcut planuri şi mi-a venit ideea ca înainte de aceste competiţii, să chemăm toţi sportivii în Râmnic, la Sala Sporturilor şi să facem o paradă, o defilare. Zis şi făcut! Toate delegaţiile au venit la Sala Sporturilor, i-am încolonat pe sporturi. Am fost ajutaţi de Primăria Municipiului Rm. Vâlcea, care ne-a dat câte un tricou pentru fiecare participant la acest festival şi în felul acesta s-a schimbat mult imaginea paradei. Am dat şi noi câte o diplomă şi o medalie la fiecare participant, iar tuturor copiilor care au venit de la ţară, le-am asigurat apă şi câte un sandviş, pentru că aşa era normal. S-a făcut acel car alegoric, în care erau prezenţi câte doi sportivi de la fiecare ramură şi în felul acesta şi-au putut face şi ei reclamă. Toate delegaţiile, încolonate, au plecat de la Sala Sporturilor, circuitul încheindu-se dincolo de centrul oraşului, la podul Vinerii Mari. Am avut angrenate în această acţiune chiar toate asociaţiile şi cluburile sportive din judeţ. După paradă, toţi sportivii au mers pe terenurile unde erau programaţi să desfăşoare diferite activităţi sportive, iar apoi fiecare copil a avut acces gratuit la grădina zoologică din oraş, graţie amabilităţii Primăriei Râmnicului, căreia îi mulţumesc încă o dată, pe această cale. Toată lumea a fost fericită atunci, de ziua sportului şi a copilului. A fost o zi de sărbătoare pe care ne-am dori să o repetăm şi în 2012 şi să avem un număr şi mai mare de participanţi”, a precizat Paul Dinu, care ne-a mai spus că tot de Ziua Copilului s-au mai desfăşurat în oraş şi diverse acţiuni de tineret, (spectacole, dansuri, demonstraţii), care au putut fi urmărite în parcul Zăvoi şi în parcul Mircea cel Bătrân.

Modernizarea Sălii Sporturilor s-a realizat în mai puţin de trei luni

În vară, au început lucrările efective la Sala Sporturilor, lucrări care au durat mai puţin de trei luni. „A fost un record, pentru că nu e uşor să faci dintr-o sală de 1994 de locuri, o sală de peste 3100 de locuri şi nu e uşor ca în această perioadă să construieşti aproape un bloc lângă sală, să extinzi vestiarele, să faci nişte birouri moderne pentru clubul statului, Chimia Rm. Vâlcea, să măreşti capacitatea grupurilor sanitare şi mai mult decât atât să eliberezi holurile de acces sau de evacuare din sală, să mai creezi încă o sală de forţă şi o sală de scrimă”, a mai adăugat şeful sportului vâlcean. „O dată cu aceste lucrări, am fost obligaţi şi a fost normal şi necesar să respectăm prevederile pentru persoanele cu handicap, să creăm toalete pentru dânşii, rampe de acces în sală şi nişte locuri pentru ei. Am reuşit să facem un lucru bun. A trebuit, de asemenea, să refacem sistemul wireless în sală, de acces la internet, să schimbăm sistemul de voce–date, să lucrăm la sistemul de supraveghere video. Am montat un sistem video în sală, care să poată permite Jandarmeriei să observe dacă sunt incidente în tribune, pe holurile de acces şi în parcări, am pus un nou sistem de sonorizare, am lucrat la sistemul de prevenire şi stingere a incendiilor şi mai mult decât atât, s-a refăcut, cred, şi imaginea instituţiei. Am schimbat mochetele peste tot, s-au făcut zugrăveli, reabilitări ale spaţiilor improprii, în special ale celor de la parterul sălii. Acum sunt condiţii de pregătire mai bune în sala de lupte, de judo, karate. Am reparat şi sistemul acela de culisare a panourilor de baschet. Mă întreba cineva că de ce mai facem treaba asta! Însă eu cred că sala sporturilor trebuie să deservească tuturor sportivilor şi dacă vom avea o echipă bună în viitor, de baschet, volei sau altceva, o vom pune la dispoziţia celor care doresc să facă performanţă. Avem sala pregătită pentru majoritatea competiţiilor şi cred că 2012 va fi un an plin”, spune directorul DJTS Vâlcea.

130 de copii au fost duşi gratuit, în vacanţă, pe litoral

DJST a reuşit în 2011 un alt lucru măreţ. Paul Dinu a găsit resursele necesare pentru a le oferi o vacanţă de vis câtorva zeci de copii care nu au mai fost niciodată la malul Mării Negre. A făcut toate demersurile la Bucureşti şi a obţinut 130 de locuri pentru copiii din Vâlcea, cu rezultate bune la învăţătură, dar fără posibilităţi materiale. Tinerii vâlceni, între care s-au regăsit şi câţiva elevi şi studenţi cu handicap, au beneficiat în vară de un sejur de 7-8 zile pe litoralul românesc, în staţiunea Costineşti, acolo unde au beneficiat de condiţii de cazare şi masă dintre cele mai bune. Cei 130 de copii nu au cheltuit nici un ban din buzunarul propriu. Au avut transport gratuit, plus cazare şi masă la un hotel de 3 stele.

Fiecare liceu din judeţ a primit echipamente sportive din partea DJST

La capitolul realizări, Paul Dinu se poate mândri şi cu faptul că a reuşit să obţină fondurile necesare pentru a dota fiecare liceu cu câte un set de echipamente sportive. „Împreună cu inspectorii Nadolu şi Marinescu, am mers la competiţiile organizate de aceştia în judeţ şi în municipiu şi parcă de fiecare dată lipsea ceva. Copiii erau prezenţi, făceau mişcare, antrenorii şi profesorii au făcut eforturi ca lucrurile să meargă foarte bine, dar lipsea ceva. Nu înţelegeai fiecare de la ce liceu e, ce şcoală reprezintă. Astfel, m-am gândit şi am cerut ANST-ului o sumă de bani pentru a putea dota în 2011 liceele cu un rând de echipament de joc, cu mingi, cu trening de prezentare. Am primit sprijin şi pentru acest lucru mulţumesc Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Ne-am dori ca în 2012 să achiziţionăm echipamente sportive şi pentru şcolile generale. Sunt foarte mulţi copii buni la unele dintre şcolile generale implicate în activitatea sportivă şi de performanţă şi trebuie să le sprijinim şi pe ele”, a mai informat Paul Dinu.

Hotel Sport dispune de 200 de locuri de cazare

De asemenea, în 2011 a fost dat în folosinţă şi un hotel al sportivilor, amenajat în apropiere de Sala Sporturilor Traian. Anul trecut s-au efectuat lucrări de reabilitare la 20 de camere, care au fost date apoi în folosinţă, însă DJST intenţionează să se extindă şi să fie mărită capacitatea de cazare. „Vom încerca în 2012 să facem ca Hotelul Sport să funcţioneze la capacitate maximă şi cu cheltuieli cât mai mici. Noi zicem că vom putea pune la dispoziţie aproape 200 de locuri de cazare. Vom avea 80 de camere disponibile. La această oră avem funcţionale doar 40. Vom face tot posibilul ca lumea să ştie mai multe despre acest hotel. Deja a început să ni se ducă vestea. Am avut foarte mulţi sportivi cazaţi aici, avem rezervări şi pentru perioada următoare şi sunt convins că vom reuşi, astfel, să încurajăm desfăşurarea cât mai multor acţiuni sportive în judeţ, la care să ia parte şi sportivi din afara acestuia. De cele mai multe ori aceştia renunţă să mai facă deplasări din cauza costurilor ridicate de cazare şi de masă. La noi o zi de cazare costă puţin sub 30 de lei. Iar pentru masă, am găsit undeva în apropiere de hotel o variantă la fel de avantajoasă. Cu 30 de lei, oaspeţii noştri vor putea servi micul dejun, prânzul şi cina”, a mai spus Paul Dinu.

Anul trecut au fost organizate aproximativ 100 de competiţii

Deşi nu s-a făcut încă un bilanţ al întregii activităţi a DJST, Paul Dinu crede că anul trecut au fost organizate aproximativ 100 de competiţii în judeţul Vâlcea. „Cred că în 2011 am avut puţin sub 100 de competiţii şi puţin sub 100 de acţiuni de tineret. Au fost foarte multe întreceri anul trecut, în care au fost implicaţi mii şi zeci de mii de tineri. În luna martie vom face însă bilanţul, îl vom prezenta ANST şi vom putea da cifre exacte”, a specificat directorul DJST. Altfel, anul 2011 s-a încheiat cu Gala Sportului Vâlcean, la care au avut acces cei mai buni sportivi din judeţul Vâlcea, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Fiecare sportiv a primit câte o diplomă sau câte un premiu şi astfel, mai mult simbolic, au fost recompensaţi pentru performanţele de anul trecut.

Investiţii de aproape 20 de miliarde de lei vechi în sportul vâlcean

Deşi nu s-a făcut bilanţul, la un prim calcul rezultă aproximativ 20 de miliarde de lei vechi, bani atraşi de DJST pentru investiţiile în sportul vâlcean. 16 miliarde au fost alocaţi modernizării Sălii Sporturilor Traian din Rm. Vâlcea. În urma finalizării lucrărilor de la Polivalentă, au mai rămas însă resurse pentru a mai fi realizate câteva deziderate. „Nu am făcut un calcul să văd cam câţi bani am atras pentru investiţiile realizate şi cred că e mai greu să faci un calcul la modul că fiecare ban vine pe file de buget separate. La investiţii cred că s-au regăsit în jur de 20 de miliarde. 16 miliarde au fost destinaţi modernizării Polivalentei, dar acolo am făcut o economie de aproape un miliard. Nu am dorit să pierdem banii şi pentru că aveam pierderi mari la Hotel Sport, la apă şi căldură, i-am investit în acest obiectiv. Aveam acolo, la hotel, un sistem de încălzire vechi de peste 30 de ani. Ţevile se colmataseră, la fel şi caloriferele. Ne costau foarte mult apa şi căldura şi de asta am zis că nu e bine să pierdem acei bani. Am schimbat toată instalaţia, toate ţevile de acolo, de la subsol şi până la ultimul etaj, şi toate caloriferele. Acum avem o instalaţie nouă de încălzire, cu robineţi cu termostat, ca să putem economisi când e nevoie şi să beneficiem de căldură, atunci când avem persoane cazate în hotel. Eu zic că prin această investiţie vom avea o economie fantastică la căldură. Cred că într-un an sau doi vom amortiza toată investiţia. Cu totul, cum am spus, cred că am reuşit să atragem pentru investiţii de aproximativ 20 de miliarde. Nu spun asta ca pe o laudă, dar cred că suntem una dintre puţinele direcţii din ţară care am reuşit să facem atât de multe lucruri în anul care a trecut”, s-a destăinuit şeful sportului vâlcean.

„Mi-aş dori ca, în afara echipei de handbal, măcar un sportiv vâlcean să meargă la Olimpiada de la Londra”

Paul Dinu a încheiat bilanţul pe 2011 cu regretul că nu a putut aduna la final mai multe performanţe ale sportivilor vâlceni. Directorul DJST, desemnat cel mai bun sportiv de la CS Chimia, crede că s-ar fi putut fi obţinute mai multe rezultate bune anul trecut, însă s-a declarat încrezător în viitor. „Mi-aş dori ca rezultatele sportivilor vâlceni să fie în acest an mult mai bune decât în 2011, pentru că 2012 este şi an olimpic. De asemenea, mi-aş fi dorit ca măcar un sportiv de la Vâlcea să participe la Olimpiadă. Sunt convins că echipa de handbal a României, care are în componenţă multe jucătoare, plus antrenorul, de la Vâlcea, va lua parte la Jocurile Olimpice, dar mi-aş mai dori să mai avem măcar un sportiv la Londra în acest an, deşi acum n-aş ştii să indic pe cineva, în afara fetelor de la Oltchim. Indiferent de situaţie, am totuşi încredere că în acest an vom reuşi mai multe decât în 2011. Îmi pare rău că spun asta, dar eu consider că anul trecut nu am avut rezultate foarte bune, a fost un an slab din punctul de vedere al performanţelor realizate de sportivii noştri. Având în vedere condiţiile pe care le avem şi zona în care ne aflăm, cred că puteam obţine mai mult. Trebuie să spunem, însă, şi că sunt unele secţii care şi-au făcut schimburile de generaţii, care au pornit de la zero, au început de la copii, cadeţi şi nu se află la un nivel foarte ridicat. Sper totuşi să ne reabilităm în acest an, să avem mai multe rezultate bune”, a încheiat şeful sportului vâlcean.

• Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button