Acasă Politica Păstrăvăria de pe lacul Brădișor ar putea fi redeschisă grație unei propuneri...

Păstrăvăria de pe lacul Brădișor ar putea fi redeschisă grație unei propuneri legislative a deputatului Eugen Neață

180
0

Săptămâna trecută, deputatul Eugen Neață a înaintat o propunere pentru modificarea și completarea Legii Apelor. Mai exact, acesta speră în eliminarea restricțiilor pentru a fi posibilă redeschiderea unităților de acvacultură de pe lacurile de aumulare folosite ca sursă de apă potabilă. Dacă se va schimba legislația, inclusiv păstrăvăria de pe lacul din zona Malaia Brădișor ar putea fi redeschisă.

”Am introdus în Parlamentul României o inițiativă legislativă foarte importantă pentru județul nostru. Lucrez la ea de mai multă vreme și, trebuie s-o spun din capul locului, pe parcursul realizării ei, am fost sprijinit de unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu, Gheorghe Mihăilescu, director al Romsilva Vâlcea. Împreună am încercat să deslușim cum ar fi posibilă redeschiderea unității de acvacultură (păstrăv) de pe lacul de la Malaia-Brădișor, închisă prin efectul unei legi a apelor în care a fost introdusă o restricție în urmă cu foarte mulți ani. Am invitat la fața locului și pe colegii mei din Parlament, Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei pentru agricultură și Ciocan Dan, membru al aceleiași comisii. Susținerea lor este foarte importantă pentru amendamentul pe care mă pregăteam să-l introduc la Legea 107/1996 – legea apelor.

Am aflat pe parcursul documentării că interdicția de a amplasa unități de acvacultură pe lacurile de acumulare folosite ca sursă de apă potabilă este un exces de zel legislativ, caracteristic României deseori, care nu are nimic de-a face cu limitările Uniunii Europene, mult mai permisive deseori.

Vă mai amintiți de ferma de păstrăv care plutea la suprafața lacului Malaia-Brădișor? Ea făcea parte dintr-un lanț de obiective economice asemănătoare ale Regiei naționale a pădurilor Romsilva, care produceau la un moment dat peste 600 de tone de păstrăv proaspăt pe an, pentru piața românească și peste 3 milioane de puiet de păstrăv pentru popularea apelor de munte.

Toate acvaculturile de acest tip au fost închise de prevederea legii care a avut ca singură consecință eliminarea producătorilor autohtoni și invadarea pieței cu produse importate din țările vecine. Unitatea de acvacultură de pe lacul Malaia-Brădișor producea, la ora închiderii, peste 140 de tone de păstrăv pe an. Prin amendamentul  pe care îl depun la Camera Deputaților din Parlamentul României vom reface potențialul de producție a păstrăvului în județul Vâlcea, dar și în țară”, a anunțat, printre altele, deputatul PSD, Eugen Neață, imediat după depunerea propunerii de modificare a Legii 107/1996.