Diverse

Oltchim, trezeşte-te!

oltchim metz* după eşecul usturător suferit în faţa formaţiei Buducnost Podgorica, campioana României a repetat evoluţia slabă şi în Franţa, în partida cu Metz, pe care a terminat-o la egalitate, scor 26-26

După primele două meciuri din grupele principale ale Ligii Campionilor, la Vâlcea se vedea deja trofeul Champions League. Cele două victorii obţinute cu Metz şi în deplasarea de la Ljubljana au făcut ca toată lumea să le vadă pe handbalistele chimiste capabile să câştige în acest sezon cea mai importantă competiţie inter-cluburi din lume. A fost însă doar o iluzie. Handbalistele chimiste au spulberat visele celor mai înfocaţi suporteri în partida de pe teren propriu, cu Buducnost, când au cedat cu zece goluri diferenţă, iar apoi prin prestaţia slabă din Franţa, cu Metz, echipă care nu câştigase nici un punct în primele trei partide. Antrenorul acesteia, Sebastian Gardillou, a avertizat echipa vâlceană după meciul tur, pierdut cu scorul de 30-21, că va avea viaţă grea în retur, însă nimeni nu s-a gândit că Metz ar putea pune probleme campioanei României în tentativa acesteia de a accede în semifinalele Ligii Campionilor. „Vina” nu au purtat-o, totuşi, gazdele, care şi-au arătat limitele în numeroase rânduri, făcând o serie de greşeli nepermise pentru acest nivel, ci Oltchim, care a avut o prestaţie cel puţin ciudată, nemaiîntâlnită în istoria confruntărilor din această competiţie. Evoluţia vâlcencelor a amintit de naţionala României cea neputincioasă de la Campionatul Mondial din Brazilia, care a terminat întrecerea pe locul 13. De unde această schimbare totală între primele două meciuri şi următoarele două (?), greu de ghicit! Cert este doar faptul că handbalistele pregătite de Voina au consemnat doar o remiză în faţa codaşei grupei şi astfel au ratat o bună şansă de a spulbera emoţiile în privinţa calificării în semifinalele competiţiei europene. Au neapărată nevoie de o resuscitare după aceste jocuri sub aşteptări. Psihologul echipei va avea probabil mult de lucru în această săptămână. Handbalistele chimiste trebuie să-şi recapete tonusul, echilibrul şi concentrarea, pentru a face un joc bun împotriva echipei Krim Ljubljana, pe care o vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni.

Franţuzoaicele, egalele campioanei României, timp de 30 de minute

Partida din Franţa, dintre Oltchim şi Metz nu a mai semănat cu cea din Sala Traian, atunci când chimistele au făcut ce-au vrut cu gruparea antrenată de Sebastian Gardillou. Mult mai motivate, dat fiind faptul că evoluau pe teren propriu şi aveau una dintre ultimele şanse de a demonstra că nu au ajuns degeaba între primele opt echipe ale lumii, handbalistele de la Metz au început încurajator meciul de duminică seara. Liscevic a reuşit să puncteze pentru prima oară în întâlnirea cu Oltchim dintr-o lovitură de la 7 metri. Ardean a ratat atacul pentru echipa chimistă, apoi nici gazdele nu s-au descurcat prea bine în ofensivă şi până la urmă am reuşit să restabilim egalitatea după un contraatac al Managarovei, care a punctat pentru 1-1. Jovanovic şi Managarova au fost principalele „arme” ale campioanei României în debutul meciului. Graţie preciziei celor două, Oltchim a reuşit să preia conducerea încă din minutul 6: scor 3-4. Ne-am distanţat la două goluri, însă elevele lui Gardillou n-au lăsat garda jos şi au continuat să se ţină scai de formaţia vâlceană. La jumătatea reprizei, bara s-a transformat în al optulea jucător pentru chimiste, care pe fondul ratărilor grupării franceze au reuşit să se distanţeze pe tabelă la patru goluri: 9-13, în minutul 19. A fost momentul în care antrenorul franţuzoaicelor a cerut time-out. Indicaţiile date au avut efect pentru Metz. Gruparea din Hexagon a reuşit până la finalul reprizei să anuleze diferenţa de pe tabelă. Erorile din ofensivă făcute de Meiroşu, Vizitiu, Ozel şi eliminarea lui Brădeanu au făcut ca la finalul primelor 30 de minute campioana României să fie egala campioanei Franţei. Scor final de repriză: 15-15.

Haosul, cuvântul de ordine în actul secund

În partea secundă a întâlnirii cu Metz, Oltchim a făcut mai multe greşeli ca niciodată. A părut o cu totul altă echipă decât cea pe care o ştia toată lumea. În nici un caz nu a semănat cu formaţia pe care mulţi mizau că o să câştige Liga Campionilor în acest an. În mod normal, într-un meci cu o altă echipă din această grupă, cu un astfel de joc, handbalistele chimiste ar fi pierdut de o manieră categorică, însă norocul vâlcencelor a fost că Metz şi-a dovedit stângăcia în multe momente ale întâlnirii. A fost o serie lungă de greşeli comise de ambele părţi, un joc de slabă factură. Singura din tabăra vâlceană care a părut conectată la miza partidei a fost Jovanovic şi pe alocuri doar, Managarova, Vetkova şi Brădeanu, însă nici ele nu au fost constante. Repriza secundă a început încurajator pentru Oltchim, care s-a distanţat la două goluri, graţie reuşitelor lui Curea şi Vetkova. A urmat însă o perioadă de secetă pe tabelă pentru Oltchim. Vâlcencele nu au mai înscris timp de aproape zece minute şi astfel gazdele s-au putut distanţa la trei goluri: 21-18 (minutul 42). Criza de idei a celor două echipe a continuat să se resimtă şi în următoarele minute. Totuşi, gazdele au reuşit să-şi păstreze avantajul până în minutul 52 (scor 25-22). Finalul a găsit Oltchim într-o goană nebună de a anula diferenţa de pe tabelă. În minutul 56, „minunea” s-a înfăptuit: scor 25-25! Elevele lui Voina au avut şansa de a câştiga meciul, însă la fel ca şi Metz, au făcut forţări, au dat mingea în bară sau au antrenat portarul. Meciul s-a încheiat până la urmă la scorul de 26-26, un rezultat totuşi mai bun decât o înfrângere.
Pentru Oltchim au înscris: Jovanovic (6 goluri), Managarova (5), Brădeanu (4), Vetkova (4), Ardean (3), Curea (1), Manea (1), Ozel (1), Chirilă (1). Cea mai bună marcatoare a gazdelor a fost Andryushina, autoare a şase goluri pentru Metz.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button