Acasă Volei „Încă mai sperăm la play-off!”

„Încă mai sperăm la play-off!”

90
0

• antrenorul Cristian Achim vrea să ducă BC Rm. Vâlcea în primele opt echipe din Divizia A

La începutul returului Diviziei A, antrenorul Cristian Achim, are gânduri mari. Tânărul tehnician spune că a învăţat din greşelile anului trecut şi din nereuşitele din prima parte a actualului campionat şi îşi doreşte ca elevii săi să arate altceva pe teren. Achim este încrezător într-un parcurs de excepţie al echipei pe care-o pregăteşte, care să propulseze BC Rm. Vâlcea în zona locurilor care duc în play-off.

Cum apreciaţi prima parte a campionatului?

– Din punct de vedere al rezultatelor a fost sub ceea ce s-a dorit, deşi, spre deosebire de anul trecut, în acest sezon a existat un lot mult mai valoros. Tocmai de aceea, s-au luat şi anumite măsuri împotriva jucătorilor. Astfel, sârbului Dejan Miskovic i s-a reziliat contractul în această iarnă. Deşi era un jucător foarte bun şi foarte titrat, cu o mare experienţă, conducerea clubului a considerat că nu-şi aducea aportul dorit. În plus, a mai fost şi accidentat o perioadă mai lungă de timp, iar acest lucru l-a scos din formă. Deci, se poate spune că investiţia în cazul lui nu şi-a dovedit rostul. Şi-atunci, oficialii au decis să se despartă de serviciile sale. S-a întâmplat asta şi în urma ultimului meci din tur, de la Târgovişte, acolo unde Miskovic a evoluat mult sub potenţialul lui, ceea ce a ridicat nişte semne de întrebare. În locul lui a trebuit să găsim un alt jucător, am avut doi sârbi în probe, nu ne-am gândit deloc la jucători de alte naţionalităţi, la americani de exemplu. Ne-am dorit să rămânem tot pe formula aceasta cu sârbi.

Ce va fi în retur?

– Eu consider în continuare că această echipă are potenţial şi că poate mai mult decât a arătat în tur. În aceste săptămâni care s-au scurs de la ultimul joc din tur am lucrat foarte intens şi sper eu şi cu folos. Ne dorim ca toate eforturile depuse în această perioadă să se transforme în victorii. Va fi însă un retur de foc. Aşa cum era de aşteptat, şi-n această iarnă toate echipele din Divizia A s-au întărit foarte mult, confirmând odată în plus faptul că valoarea campionatului creşte de la zi la zi, din ce în ce mai mult. Astfel, s-au întărit în mod deosebit echipele din Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Braşov, Otopeni, Timişoara, de asemenea Rapidul şi Dinamo. Toate acestea au schimbat unii jucători, au renunţat la cei care n-au dat randament şi-au adus alţii mai buni.

De la ce jucători vă aşteptaţi la o creştere valorică în mod special?

– Toţi jucătorii pe care-i avem în lot au luptat cât au putut. Sperăm ca în retur să se producă şi mult dorita „cimentare” a relaţiilor de joc. Acum îi cunosc şi eu mai bine, am o părere foarte precisă despre ceea ce poate fiecare. Sper să-i folosesc în aşa fel încât fiecare să dea randamentul scontat. Ştiu că pare o nebunie, dar eu încă mai cred şi-n calificarea în play-off. Nu avem voie să pierdem nici un meci acasă, pentru că dacă se va întâmpla asta vom fi nevoiţi să recuperăm punctele din deplasare. Iar aici ar fi vorba de Oradea, ba chiar şi de Dinamo, unde sincer vă spun mergem să câştigăm. Totul depinde însă de foarte mulţi factori, de foarte multe necunoscute. Nu uit însă ce s-a întâmplat la Mediaş, unde trebuia să ne impunem, dar am fost stopaţi de arbitri. Sigur că am avut şi meciuri arbitrate foarte corect, pe care le-am pierdut, cum a fost cel de la Tg. Mureş, unde nu am avut de ce ne plânge.

Apropo de arbitraj, cum sezonul actual în această privinţă? S-a văzut vreo schimbare faţă de anul trecut când am cam fost furaţi ca-n codru, poate pentru că eram abia promovaţi în Divizia A?

– Anul trecut am fost într-adevăr „ciocăniţi” rău de tot. După ce că nu aveam nici echipă, ne-au mai „dat şi-n cap” cu arbitrii. În sezonul actual, la nivelul întregului campionat, mi s-a părut un arbitraj mai corect, dar nu numai la meciurile noastre. Mi s-au părut a fi mai puţine greşeli, însă meciurile cu adevărat importante, şi „jocurile de culise”, dacă vor începe, acum în retur se vor vedea. Pentru că acum este bătălia pentru play-off.

Cum se prezintă echipa din punct de vedere al pregătirii fizice?

– Din păcate, nici de această dată nu am avut posibilitatea să efectuăm un cantonament. Timpul a fost foarte scurt, ne-am reluat pregătirile imediat după Anul Nou. Am făcut ceva pregătire fizică doar pe Stadionul „Municipal”, după care am trecut direct la meciurile de verificare. Am jucat în deplasare la Mediaş, apoi acasă cu Tg. Mureş, după care a urmat partida din Cupa României, cu Elba Timişoara. Cum se ştia deja că această competiţie nu este o prioritate a clubului la momentul actual, meciul cu Elba a fost considerat tot un joc pregătitor în vederea campionatului. Ne bucură faptul că înaintea returului nu ne confruntăm cu nici o problemă de ordin medical. Toţi jucătorii sunt valizi, inclusiv Dragoş Andrei, care s-a refăcut complet după problemele avute în finalul turului.

De la urcarea echipei în prima divizie, aţi fost mai întâi antrenor principal, apoi secund şi-acum iarăşi principal la BC Rm. Vâlcea. Cum aţi perceput acest lucru şi dacă v-a fost greu să acceptaţi această nouă provocare?

– Nu, nu mi-a fost greu. Asta este meseria mea, asta ştiu să fac cel mai bine şi îmi place ceea ce fac. Asta mi-am dorit să fac în viaţa mea şi probabil e ceea ce voi face de acum încolo. Cred că sunt pregătit pe deplin, dar sigur că nimeni nu este perfect şi mereu fiecare mai are câte ceva de învăţat. Am avut în vara trecută şi-o ofertă de a fi antrenor principal în Divizia A de la o altă echipă, dar am ales să rămân la Vâlcea.
Nicolae CIUCESCU