Acasă Volei Înfrângere onorabilă

Înfrângere onorabilă

45
0

Gaz Metan Mediaş – BC Rm. Vâlcea 75-71

În penultima etapă a turului Diviziei A de baschet masculin, BC Rm. Vâlcea a întâlnit în deplasare Gaz Metan Mediaş, echipă care se numără printre cele mai în formă din campionatul intern. Plecaţi la drum cu gândul de a limita proporţiile scorului, jucătorii pregătiţi de Cristian Achim şi-au îndeplinit cu brio obiectivul, ce-i drept fiind ajutaţi şi de gazde, care-au jucat minute bune fără mulţi dintre titulari.
Astfel s-a întâmplat în primele două sferturi, în care echipa noastră a oferit o replică dârză medieşenilor aflaţi pe teren. Vâlcenii au câştigat primul sfert cu 23-22, iar după 20 de minute de joc au intrat la vestiare de asemenea cu un avantaj minim (37-36). Problema învingătoarei în acest meci s-a stabilit imediat după pauză, mai precis în al treilea sfert, atunci când la Gaz Metan au intrat şi titularii, iar lucrurile au revenit la normal.

Gazdele au preluat rapid conducerea şi s-au distanţat până la 68-54 înaintea ultimelor 10 minute de joc. Finalul de meci a adus iarăşi pe teren o echipă medieşeană improvizată, lucru de care a profitat trupa lui Cristi Achim, care-a încercat cu ultimele eforturi să răstoarne calculele hârtiei. N-a fost să fie (deşi BC Rm. Vâlcea a câştigat sfertul cu 17-7), baschetbaliştii de la Gaz Metan Mediaş impunându-se la final cu scorul de 75-71.

Derbiul suferinţei – cu BC Târgovişte
• baschetbaliştii lui Cristi Achim vor să încheie anul cu o victorie

Prima parte a sezonului regulat se încheie miercuri, 19 decembrie, odată cu meciurile celei de-a 13-a etape. În această rundă, BC Rm. Vâlcea va evolua în deplasare, la Târgovişte, cele două grupări întâlnindu-se şi vara trecută, la turneul de baraj pentru promovarea în Divizia A, victoria revenind atunci fără probleme echipei noastre. De data aceasta, altele sunt datele problemei, formaţia dâmboviţeană s-a întărit cu câţiva jucători de valoare, iar în ciuda parcursului slab din tur îşi doreşte să evadeze din zona retrogradării, obiectivul fiind cât se poate de clar: rămânerea pe prima scenă a ţării. De partea cealaltă, BC Rm. Vâlcea încă mai speră să prindă ultimul tren care duce în play-off, iar un succes la Târgovişte ar oferi o şansă în plus echipei pregătite de Cristian Achim de a accede între primele opt locuri în Divizia A. Un lucru este cât se poate de clar: fără un rezultat pozitiv la Târgovişte, şansele ca BC Rm. Vâlcea să acceadă în play-off se reduc la aproape până la 20 la sută.
„Noi ne-am făcut deja un calcul: în cazul în care am avea patru victorii în tur ne putem bate pentru un loc în play-off. Cum în retur avem de disputat nu mai puţin decât opt meciuri acasă, am putea să le câştigăm pe majoritatea şi să atacăm play-off-ul, prin jocul rezultatelor. Tocmai de aceea, o victorie la Târgovişte este obligatorie”, s-a exprimat Cristi Achim.
Tânărul tehnician al echipei BC Rm. Vâlcea a exemplificat apoi şi motivele pentru care gruparea pe care-o pregăteşte încă nu a abandonat lupta: „Suntem pe deplin îndreptăţiţi să ne gândim la play-off, având în vedere că în retur nu întâlnim pe teren propriu forţe precum Asesoft, Mobitelco sau Dinamo. Avem aşadar un program favorabil, care ne-ar permite să realizăm o performanţă de excepţie în Divizia A. În acest sezon este clar că în play-off nu se va mai intra cu 14 victorii, ci cu mai puţine. Anul trecut au fost trei echipe (Vâlcea, Braşov şi Arad), care n-au bătut pe nici una dintre celelalte 11. Astfel că, practic, restul competitoarelor au plecat cu câte şase victorii la activ. Acum nu o să se mai întâmple lucrul acesta, s-au consemnat deja câteva rezultate surprinzătoare în startul sezonului şi probabil că «bombe» vor mai fi. Nici echipele din Braşov şi Târgovişte nu mai sunt atât de uşor de învins. Ca să nu mai amintim şi faptul că şi Oradea îşi va reveni, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când bihorenii au avut de asemenea un start slab, însă cam din finalul turului a urmat revirimentul, ajungând să se bată chiar pentru play-off”.
Calculele oficialilor vâlceni nu sunt greşite, însă este de reţinut faptul că în retur, în Sala Traian, nu vor veni deloc echipe uşor de învins, ci dimpotrivă. Cuadripol Braşov, CS Otopeni, BCM US Piteşti, Atlassib Sibiu, Elba Timişoara, BC Tg. Mureş, Gaz Metan Mediaş şi BC Târgovişte – iată numele grupărilor cu care trupa lui Achim are de jucat pe teren propriu în a doua parte a campionatului. Obiectivul de rezervă al grupării vâlcene – aşa cum s-a exprimat Gogu Manolescu, directorul tehnic al echipei – în reprezintă clasarea pe locurile 9-10, care le-ar da posibilitatea jucătorilor antrenaţi de Cristian Achim să întâlnească în play-out una dintre cele două grupări din Divizia B, caz în care şi misiunea de a se salva de la retrogradare ar fi îndeplinită cu brio.
Nicolae CIUCESCU