Volei

Răzbunarea studentelor

CET Govora – Sportul Omnilogic 46-52

* echipa din Capitală a câştigat prima confruntare din play-off şi are acum prima şansă de calificare în semifinale * următorul meci va avea loc pe 12 aprilie, la Bucureşti

Poziţia superioară ocupată de CET Govora la finele sezonului regulat al Diviziei A le-a dat posibilitatea vâlcencelor să joace pe teren propriu primul meci din cadrul play-off-ului. Un avantaj demn de luat în considerare, dacă ne gândim şi la faptul că în cazul în care cele două echipe îşi vor împărţi victoriile după primele două jocuri, al treilea meci urmează să se joace tot la Vâlcea. Premize pentru un rezultat favorabil existau, deoarece în campionat echipa antrenată de soţii Mihai şi Antoaneta Toma reuşise de fiecare dată să învingă gruparea din Capitală, şi acasă, şi-n deplasare.

Din păcate, play-off-ul a găsit echipa noastră nu tocmai bine pusă la punct, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine pe teren, acolo unde jucătoarele au fost depăşite adesea de miza jocului, ba chiar unele dintre ele doar au mimat că joacă baschet (Ana Maria Chirilă, de exemplu), greşind mult şi oferind pe tavă mingi favorabile adversarelor. Bucureştencele au profitat din plin de aceste „cadouri”, au controlat trei sferturi din meci, conducând permanent pe tabela de marcaj. Într-o continuă cursă de urmărire, CET Govora nu a reuşit totuşi să dea lovitura de graţie în ultimele cinci minute ale sfertului al patrulea, atunci când se apropiase până la 6 puncte. În acele momente, cu mai multă determinare, cu mai multă concentrare în faza ofensivă, vâlcencele ar fi putut câştiga acest meci. Sportul Omnilogic conduce acum cu 1-0 şi are prima şansă pentru calificarea în semifinale. Următorul meci are loc pe 12 aprilie în Capitală.

Sportul a controlat meciul timp de peste 30 de minute

Trupa pregătită de sârbul Predrag Vasic a avut iniţiativa încă din primele minute ale meciului, asta şi pe fondul faptului că fetele de la CET Govora s-au încălzit mai greu şi au intrat târziu în ritmul jocului. În aceste condiţii, oaspetele s-au detaşat treptat, 7-2 în minutul 5, iar primul sfert l-au încheiat în avantaj (14-8). Nici în al doilea sfert, CET Govora nu a dat impresia că poate să le creeze adversarelor probleme deosebite, astfel că Sportul s-a desprins până la 23-10 în minutul 13. Irina Borş, cu o aruncare de trei puncte, a dat oarecum semnalul redeşteptării pentru echipa noastră, iar la pauză, bucureştencele au intrat doar cu un avantaj de opt puncte (25-17).
Din păcate, nici muştruluiala de la vestiare, pe care cu siguranţă Mihai Toma le-a administrat-o elevelor sale, nu a fost de bun augur, ci dimpotrivă. În doar trei minute, Sportul s-a desprins la 35-17, în faţa unei formaţii vâlcene incapabilă să ţină ritmul cu o echipa adversă aflată totuşi într-o zi nu tocmai fastă. Oaspetele au greşit însă mai puţin, iar acest lucru a făcut diferenţa pe tabela de marcaj. Soţii Toma au încercat toate soluţiile posibile, le-au introdus pe teren şi pe Georgeta Ştefan, şi pe Magda Marcu, şi pe Andra Haas, dar şi evoluţiile acestora au avut doar darul de a-i dispera şi nu de a-i linişti. Două aruncări de trei puncte ale Janinei Simionca şi o agresivitate în plus în defensivă le-au ajutat pe fetele de la CET Govora să rămână totuşi în joc, însă studentele din Capitală au terminat la treilea sfert cu avantaj din ce în ce mai concludent (43-29).

Vâlcencele puteau întoarce soarta partidei în ultimul sfert

Mult aşteptata revenire a vâlcencelor s-a produs în ultimul sfert, atunci când oaspetele au dat primele semne de oboseală. Irina Borş (cu încă o aruncare de trei puncte) şi Janina Simionca au purtat pe valuri o echipă vâlceană care putea să răstoarne soarta partidei dacă ar fi avut mai multă stăpânire de sine. Din păcate, la 39-46, tinereţea şi-a spus cuvântul, două contraatacuri au fost tratate superficial de Andra Haas, iar Sportul s-a detaşat la 39-50. Meciul era deja pierdut, mai erau doar 3 minute de joc, aşa că în ciuda unei alte aruncări de trei puncte a Irinei Borş, care le-a adus pe vâlcence încă o dată la şase puncte în spatele studentelor din Capitală (44-50), jucătoarele de la CET Govora nu au mai putut schimba nimic în economia jocului. Sportul a avut tăria necesară să reziste până la final şi să câştige cu 52-46.
Au marcat pentru CET Govora: Irina Borş – 20 puncte (3×3), Laura Bocoş – 10, Janina Simionca – 8 (2×3), Ana Maria Chirilă – 4, Ana Maria Mesaroş – 2 şi Andra Haas – 2.

Procentaj de sută la sută la aruncări libere

Dacă în privinţa rezultatului consemnat la sfârşit, CET Govora le-a oferit suporterilor o mare dezamăgire, vâlcencele au excelat din plin la capitolul aruncări libere, acolo unde-au avut un procentaj de-a dreptul incredibil: sută la sută! Cele mai constante jucătoare din echipa noastră s-au concentrat la maxim şi nu au irosit nici una dintre aruncările de care-au beneficiat. Laura Bocoş a beneficiat de patru asemenea aruncări, le-a transformat pe toate, iar Irina Borş a aruncat de 7 ori, fără greşeală de asemenea. Este o premieră pentru CET Govora, şi poate pentru toate grupările din Divizia A. Însă nu e decât o palidă consolare la capătul unui meci în care dorinţa de victorie a oficialilor echipei nu a putut fi transmisă întocmai şi jucătoarelor.

Cu infirmeria plină

CET Govora nu a putut conta în meciul cu Sportul pe trei dintre jucătoarele care-ar fi putut da o altă faţă jocului echipei pregătite de soţii Toma. Bianca Barbu (cu piciorul în ghips), Adina Pop (încă nerecuperată după accidentarea de acum cinci luni) şi Alina Funieru (indisponibilă de câteva săptămâni) au fost sâmbăta trecută doar simple spectatoare şi au suferit din tribună pentru nereuşitele colegelor din teren. În plus, evoluţia sub aşteptări a unora dintre baschetbalistele de la CET Govora, în special a celor doi pivoţi Ana Maria Mesaroş şi Ana Maria Chirilă, a fost determinată de faptul că acestea au intrat pe teren total nerefăcute după accidentările suferite în ultimele etape ale sezonului regulat. În aceste condiţii, în unele faze, a apărut în postura de pivot Cristina Duma (!).

Sportul a beneficiat de erorile grave de arbitraj

„Am ratat foarte mult, dar am fost lipsiţi şi de şansă. Practic, ne-au ieşit mingile din coş, însă ce-i drept am făcut şi destule greşeli”, a spus antrenorul Mihai Toma după meciul cu Sportul Studenţesc. Fără a face din arbitri ţapi ispăşitori, tehnicianul echipei vâlcene a apreciat apoi că arbitrajul le-a defavorizat în dese rânduri pe jucătoarele pe care le pregăteşte: „Am revăzut înregistrarea video a meciului şi am observat vreo 8-9 erori grave de arbitraj împotriva noastră. Şi au fost greşeli mari! Pe aruncări la coş, faulturi clare, care dacă erau penalizate puteam spera la un rezultat pozitiv. Acestea cântăresc foarte greu în economia unui joc. Laura Bocoş, de exemplu, a pătruns de vreo 3 ori spre panoul advers, a fost faultată, dar nu s-a fluierat nimic. Însă nu trebuie să ne legăm exclusiv de arbitraj pentru faptul că am pierdut acest meci. Dacă am fi înscris atunci când trebuia, alta era situaţia”.
În perspectiva meciului al doilea, Mihai Toma nu crede că lucrurile sunt chiar atât de tragice şi speră că CET Govora chiar se poate impune în Capitală: „E posibilă o răsturnare de situaţie, am încredere că se poate întâmpla asta. Am încredere în fete că au capacitatea să joace şi altfel. N-am prins o zi foarte fastă sâmbăta trecută, dar nu mă dau bătut. S-a văzut şi acum că s-au întâlnit două echipe de valori apropiate, aşa că se poate întâmpla orice. E doar o bătălie pierdută, însă nu şi războiul. Cred că putem să facem surpriza în Capitală, trebuie să ne mobilizăm mai bine. Chiar şi după acest eşec, s-a păstrat liniştea la echipă, concluziile urmând a fi trase abia atunci când se va termina întregul sezon. Mergem la Bucureşti cu fruntea sus, încercăm să reparăm ce am stricat acasă. Dacă nu se poate, asta e! Poate că nu suntem de locul 4!”.

„Calificarea încă nu e pierdută”

Chiar dacă elevele soţilor Toma au cedat primul duel cu Sportul Studenţesc, preşedintele echipei CET Govora, Dorin Vlad, este de asemenea încrezător în şansele vâlcencelor: „Din păcate, jucătoarele experimentate au avut o evoluţie totuşi sub aşteptări în acest prim meci. Însă calificarea în semifinale nu e pierdută încă, urmează al doilea joc din Capitală, atunci când putem răsturna calculele hârtiei. Întotdeauna meciurile dintre CET Govora şi Sportul Studenţesc au fost presărate cu multe surprize”.

Play-off Divizia A de baschet feminin – Sferturi de finală

Municipal Târgovişte –CST Alexandria 79-41
CET Govora – Sportul Studenţesc  46-52
BC ICIM Arad – Rapid Bucureşti  82-59
Olimpia Bucureşti – „U” Cluj-Napoca 77-62
* Următoarele meciuri din cadrul sferturilor de finală se joacă pe 12 şi 15 aprilie

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button