Opinii

Necazurile „generaţiei fără bac”

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

Ce se poate spune după turneul final al Campionatului European U19, în care ne-am făcut de râs? Se caută vinovaţi, îi găsim, dar nu luăm măsuri. Conducătorii Federaţiei (chiar şi selecţionerul Victor Piţurcă) vin în completare cu nişte declaraţii acide, pertinente, dar nu vor să recunoască faptul că şi din cauza lor am ajuns aici.

Pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem…

Să lecturăm câteva dintre aceste declaraţii:
„Sunt dezamăgit de naţionala U19. Unii fac 20 de ani peste câteva luni, sunt seniori, dar nu îmi sare nimeni în ochi. Cum se face selecţia? L-am pus pe Ştefan Iovan să coordoneze de-acum loturile de juniori. E pasionat şi veţi vedea ce jucători vor ieşi peste patru ani”, a spus Piţi după meciul România – Grecia (0-1), de la CE U19.
Ce putem spune după această declaraţie, decât că: „pleacă ai noştri, vin tot ai noştri”! Iar pe cei vechi îi ţinem tot pe lângă Federaţie sau îi mutăm pe la loturile mai mici, unde aduc aceleaşi nenorociri. Cum s-ar zice, încă patru ani ne furăm singuri căciula.
Dar să vedem ce titra şi presa tabloidă: „Tehnicianul naţionalei U19, învinsă în ambele meciuri la turneul final U19 este socotit drept un tip cu un comportament bizar” (ziarul Click din 25 iulie 2011).
Asta ne mai trebuia! Un antrenor de lot naţional cu ceva probleme la „mansardă”. Cică a rămas şocat după ce a văzut doi colegi că au fost striviţi într-un accident de maşină. Parcă naţionala ar fi un spital de reabilitare şi îi tratăm depresia prin încredinţarea unei grupe de copii.
Iată şi o declaraţie a lui Mircea Sandu, la care trebuie să recunosc că nu mă aşteptam, deoarece se culpabilizează singur. Adică, a spus ceva de genul: „Am pus un antrenor neprofesionist la acest nivel”.
„Nu avem antrenori profesionişti. Metodele astea cu team-building, căţărări şi canotaj nu mai dau roade. Regret că nu l-am convins pe Săndoi să preia lotul acesta în iarnă”, a afirmat „Naşul”.

La loturile naţionale, selecţia se face pe interese

În fine, o declaraţie a lui Victor Piţurcă din 25 iulie 2011, din ziarul PROSPORT, concluzionează ceea ce noi dezbatem de ceva timp în ziarul ARENA VÂLCEANĂ: la toate loturile naţionale, selecţia se face pe interese, iar impresarii îşi bagă coada.
Şi ce spune domnul Piţurcă? „La acest nivel trebuie să munceşti foarte mult. E în primul rând de umblat prin ţară pentru a te informa. Trebuie ştiuţi toţi jucătorii care se încadrează în vârstă şi trebuie ca selecţia să se facă pe criterii de valoare”.
Suntem de acord că prin ţară se umblă, dar antrenorii federali sunt mai mult preocupaţi de capacitatea portbagajului şi de cum să-şi asigure şi ei un concediu la mare sau la munte. Aici se merge în cârdăşie cu şefii centrelor de copii şi juniori, care recomandă pe cine nu trebuie, iar în plus mai intervine şi impresarul care vrea să-i mărească cota unuia sau altuia, etc.

Juniorii cu adevărat talentaţi n-au fost convocaţi

Stai şi te întrebi: cum de este posibil ca de la campioana României, Poli Timişoara (formată din copii născuţi în 1992), nu a fost luat niciun jucător? Deh, este vorba de Marian Iancu, care nu este pe placul Federaţiei! Apoi: Mărkuş – un jucător indispensabil echipei, un vârf percutant, care nu avea voie să lipsească –, întâmplare sau nu, este jucătorul lui Marius Vizer, un contestatar al Naşului. Şi exemplele pot continua: L. Buş.
În schimb, dacă ne plimbăm cu caleaşca prin Piatra Neamţ, vom lua jucători şi de acolo, bineînţeles lipsiţi de valoare. Iată cum am ajuns să ne plângem de milă după fiecare competiţie!
În afară de Gică Popescu, Nicolae Dobrin, Răzvan Raţ şi Gheorghe Hagi, oare cine a mai investit în fotbal la nivel de copii şi juniori?

Geantă şi Stoica, pierderi importante pentru CSM

La un moment dat, am ales să nu mai fac comentarii pe marginea situaţiei existente la clubul CSM Rm. Vâlcea deoarece se cam supăra lumea. Şi oricum, lucrurile chiar păreau că se îndreaptă spre un făgaş normal, dar cum se vede iarăşi dăm cu băţul în baltă!
Nu-mi explic cum l-am putut pierde pe Bogdan Geantă, cel mai bun jucător din sezonul trecut, pe considerentul că nu am căzut la pace cu omul de afaceri Dan Niţu. Modul acesta de rezolvare – prin coproprietate – ne-a adus numai deservicii. Jucătorul parcă ar fi o marfă numai bună de vândut. Păi, o „pleaşcă” precum a fost vânzarea lui Brănescu nu mai apare cât de curând! Cu toate că este din Măciuca, domnul Niţu este cam greu de păcălit!
Ce să mai spun de Ionuţ Stoica! E dorit la CSM, jucătorul a demonstrat că poate face faţă la nivelul Diviziei B, dar se alege aceeaşi situaţie de compromis, care nu a dus la niciun rezultat. Mai bine se aduc jucători expiraţi, din altă parte, care prin evoluţiile lor (cel puţin nouă, suporterilor) ne cam întind nervii la maxim.

Vrem performanţă! Dar unde-s condiţiile promise?

A început şi „rotirea cadrelor” la antrenorii de copii şi juniori. Cică vine domnul Oprişan, navetistul! Păi cum mama dracului să progresăm dacă el nu este zi de zi la stadion? Pe noi, practica ne omoară, că programe de pregătire găsim şi pe Internet! Când noi ne propunem ca obiectiv salvarea de la retrogradare, numai chef de performanţă (nu) va avea domnul Oprişan!
Şi apropo, am văzut că ne-am „apucat” să facem tribune la stadionul din Căzăneşti, pentru ca juniorii-republicani A şi B din Zăvoi să joace acolo meciurile oficiale! Am glumit, sper să nu fie iarăşi o promisiune ca un balon de săpun. Măi, măi, cum îi supăr eu, din nou, pe oamenii aceştia!

• Dănuţ OMEAG

P.S.1: După Campionatul European U19, toţi s-au grăbit să pună tunurile pe Laurenţiu Brănescu. Eu sunt convins în continuare că acest portar va ajunge MARE. Mai trebuie însă ceva timp, răbdare din partea tuturor şi o pregătire profesionistă. De toate acestea beneficiază din plin la Juventus Torino, însă nu şi prin ţară.
Până la urmă, invidia este mare când doi portari din Vâlcea au făcut parte din acest lot Under 19. Iar Chiriţă nu trebuie să fie supărat, deoarece va veni şi timpul lui. De aceea, ţin să-i adresez încă o dată felicitări lui Robert Tufişi. Continui să cred că locul lui este undeva pe la loturile naţionale.

P.S.2: Recent, din gura unui specialist în fotbal, am auzit ceva care zguduie din temelii credibilitatea şi profesionalismul unor oameni din jurul „regelui” Hagi. „Dacă nu renunţă la sentimentalisme când îşi alege colaboratorii şi antrenorii va avea aceeaşi soartă: generaţii ratate, iar el păcălit şi ruinat de apropiaţi”. Oare de ce Gică Popescu s-a detaşat un pic de fotbalul românesc şi a ales să-şi ducă copiii la AS Roma?

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button