DiverseAlte sporturi

Ministrul Eduard Novak, în vizită de lucru, la Vâlcea! A prezentat Strategia Națională pentru Sport, privită cu scepticism și nemulțumire, chiar, de mulți dintre cei implicați în fenomen

Marți, 25 octombrie, ministrul sportului, Eduard Novak, aflat într-un tur de lansare a Strategiei Naționale pentru Sport, a făcut un popas la Vâlcea. A avut programate întâlniri cu directorul DJST, Bogdan Marinescu, directorul CS Chimia, Lelioara Alexandrescu și alți profesori, antrenori, foste legende ale sportului vâlcean. A venit însoțit de fosta campioana olimpică și mondială la gimnastică, Silvia Stroescu. A urmărit și câteva demonstrații ale unor secții sportive din Vâlcea, în curtea Colegiului Tehnic Energetic, acolo unde își are sediul și Centrul de Excelență în handbal. Printre cei care l-au întâmpinat s-au regăsit și Maria Torok Duca, fosta mare handbalistă a României, Manuela Cornea, Mia Rădoi, Paul Dinu, Alina Borța, Adrian Comănescu și mulți alți antrenori și sportivi vâlceni, de la karate și alte sporturi.

Novak a precizat că strategia a fost elaborată împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai și își propune să readucă sporturile de tradiție, precum handbalul sau gimnastica, la cel mai înalt nivel de performanță.

“Vâlcea a fost multă vreme un sanctuar al handbalului românesc și avem toată admirația pentru legende precum Luminița Huțupan. Însă, acest sport de tradiție poate să revină la nivelul care l-a consacrat. Mai mult de atât, el se poate dezvolta și în alte județe, deoarece urmărim creșterea bazei de selecție la nivel național. Iar acesta este doar un exemplu, însă în strategia propusă am identificat 15 sporturi naționale prioritare. La fel, avem în vedere recâștigarea gloriei gimnasticii, iar acolo există un plan solid. Sunt multe sporturi care pot fi readuse acolo unde le e locul, dar pentru asta avem nevoie să abordăm strategic, pe mulți ani înainte, să implicăm toți factorii de decizie și să concentrăm resursele pentru a aduce plus valoare”, a declarat Eduard Novak, Ministrul Sportului.

Potrivit comunicatului transmis de cabinetul său, Strategia Națională pentru Sport, care își propune obiective pe 10 ani, se bazează pe 3 piloni de dezvoltare: sportul comunitar (de masă), sportul în educație și sportul de performanță.

”Cheia dezvoltării pe cele trei direcții o reprezintă un sistem piramidal, în care este mult mai clară evoluția unui sportiv de la nivelul școlii sau al bazelor locale până la loturile olimpice și în care centrele regionale ar urma să joace un rol important.

Sunt propuse și 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, din care menționăm:

  • Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României
  • Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare
  • Descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat
  • Finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare
  • Crearea unui sistem în care sportivii de perfomanță să se poată antrena în cele mai bune conditii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vara și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare si voi fi independente.
  • Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare
  • Investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, pentru a da viață bazelor sportive
  • Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului
  • Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate
  • Crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Sporturile individuale prioritare de interes național, conform Strategiei Naționale pentru Sport 2022-2032, vor fi: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină”, se arată în documentul transmis presei.

Pe hârtie, sună frumos. În realitate, nu e chiar așa. Vrem să urmăm modelul altor țări europene, deși România nu are aceleași particularități ca acestea. De fapt, va fi vorba doar despre o pasare de responsabilitate. Se vor desființa cluburile departamentale, toate bazele sportive vor intra în patrimoniul autorităților locale, cele care, pe lângă rezolvarea altor probleme comunitare, vor avea ”corvoada” unor costuri noi într-un sector pe care oricum îl sprijineau într-o anumită măsură. Profesorii, antrenorii, vor deveni un fel de funcționari publici. Participarea la competiții, salariile noilor angajați, costurile legate de întreținerea bazelor sportive vor pica tot pe spatele autorităților locale. Implicarea privatului și stimularea susținerii sportului în acest fel e o soluție bună, dar nu pasarea responsabilității de minister către autoritățile locale. Iar în privința obiectivelor strategiei, acum par de nerealizat. Ministrul spunea că în 10 ani ar trebui să avem câte o bază pentru toate sporturile prioritare în fiecare județ. De exemplu, un patinoar, o sală de gimnastică. La conferința de presă care a urmat prezentării strategiei, de la Vâlcea, chiar a fost pus în dificultate cu întrebări din realitate, despre bazele aflate în administrarea MTS și problemele reale cu care se confruntă sportivii, care îi împiedică să performeze, despre faptul că sportul este practicat, într-o mare măsură, pe banii părinților.

În încheiere, reprezentanții Ministerului Sportului au precizat că: ”Demersul vizează și adoptarea unui Pact Național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample, care să recunoască rolul major al sportului la nivel național și obiectivele strategice care trebuie urmărite dincolo de schimbările electorale și politice. Strategia Națională pentru Sport a fost pusă în dezbatere publică, etapă în care pot fi formulate amendamente și propuneri, urmând ca strategia să fie adoptată ulterior prin hotărâre de Guvern”.

Articole Similare

Back to top button