Diverse

Mihăiţă Vîlcu, junele anului 2020. Cam toată crema muzicii populare a fost la sărbătoarea de la Muereasca

În comuna vâlceană Muereasca, datorită primarului Ion Ungureanu, consilierilor, cadrelor didactice din localitate şi unor instituţii precum Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, continuă să se păstreze obiceiuri vechi de sute de ani.

„Alegerea de june” este unul dintre acestea. Se desfăşoară în fiecare an, pe 6 ianuarie, în seara de Bobotează, în satul Muereasca de Sus şi este un prilej de bucurie pentru toată comunitatea. În 2020, prin strigare, cei care au participat la eveniment l-au ales june pe Mihăiţă Vîlcu (19 ani). În competiţie s-au înscris 12 tineri care, conform tradiţiei, trebuie să aibă între 18 şi 24 de ani şi să fie necăsătoriţi. Pe vremuri, era şi condiţia să aibă stagiul militar satisfăcut, dar cum armata nu mai este obligatorie, s-a renunţat la acest criteriu se selecţie. Mihai Vîlcu îi va avea ajutor şi casier pe Cristian Tîrcă şi Marian Gaică, iar misiunea sa, până anul viitor, când trebuie să predea ştafeta, va fi aceea de a-i reprezenta pe tinerii din comună în relaţia cu autorităţile locale şi cu Biserica. De remarcat ar mai fi şi faptul că, anul acesta, ca şi la ediţiile trecute, numeroase oficialităţi au ţinut să participe la sărbătoarea de la Muereasca, iar CJCPCT a trimis la „Alegerea de june” artileria grea: Rapsodia vâlceană, Mioara Raica, Alin Pavelescu, Rodica Nicolescu, Cristina Udrea, Anamaria Iorga, Luminiţa Tănase, Andrei Rizoiu, Marin Feraru, Maria Militaru, Ionela Petria, Corin Dobrinescu, Ionuţ şi Florin Puia, Florin Enacică şi Leonard Caliu. Pe scenă, au urcat şi copii şi tineri din Muereasca, talentaţi la dans sau muzică.

Foto: Amalia Boari

Despre „Alegerea de june”

În comuna Muereasca, există un obicei unic nu numai în judeţ, ci şi în ţara noastră, practicat de peste o sută de ani  –  „Alegerea de June”-  un ceremonial iniţiatic desfăşurat în seara de Bobotează şi continuat a doua zi de Sf. Ion, prin care membrii comunităţii, în frunte cu primarul aleg, dintre tinerii  necăsătoriţi  (care, în trecut, trebuiau să aibă şi armata făcută) cu varste cuprinse intre 18-24 ani, pe cel mai vrednic  de a fi “Junele”, pentru anul în curs – statut care îl obligă la un comportament şi o ţinută morală ireproşabile în sânul obştei.  Tânărul astfel ales îşi preia „mandatul” încă din seara Bobotezei şi porneşte, împreună cu ceata, să colinde prin satele din Muereasca (colindele, la rândul lor, fiind unice prin versificaţie şi intonaţie). Iar a doua zi, de Sf. Ion, la biserică,  Junele  este învestit cu prerogativele  sacre preoţeşti şi îi botează pe oamenii locului.

Amalia Boari – şef serviciu „cercetare-valorificare” la CJCPCT Vâlcea

 

Articole Similare

Back to top button