Acasă Social Mihăilescu și RNP Romsilva, apel pentru prevenirea incendiilor de pădure

Mihăilescu și RNP Romsilva, apel pentru prevenirea incendiilor de pădure

426
0
Având în vedere fenomenele meteo specifice sezonului estival, caracterizate prin temperaturi ridicate și apariția secetei, care conduc adesea la uscarea vegetației ierboase, sunt create premisele producerii și extinderii incendiilor de pădure.
Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, semnalează faptul că, în această perioadă, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile obișnuiesc să își igienizeze zonele agricole prin arderea miriștilor, dar se constată și o intensificare a turismului și a drumețiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii incendiilor. „Regia Națională a Padurilor – Romsilva intensifică acțiunile specifice prin aplicarea de măsuri cu rolul de a preveni declanșarea incendiilor în suprafețele cu pădure, dar și de intervenție în cazul izbucnirii unui incendiu de pădure. Romsilva colaborează permanent cu Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență precum și cu Garda Națională de Mediu, autorități care au responsabilități în aplicarea prevederilor legale de prevenire și de stingere a incendiilor. Din analizele efectuate de specialiștii Romsilva, reiese că, în ultimii cinci ani, cele mai multe incendii de pădure au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, pășunile, fânețele și miriștile situate lângă păduri. Astfel, începând cu anul 2014 și până în prezent, s-au înregistrat 1.234 de incendii în pădurile administrate de Romsilva, iar din acestea 956 au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat și 24 au fost declanșate de factori naturali, precum trasnetele. 4 incendii au fost provocate intenționat”, a făcut cunoscut vâlceanul. Intrând în detalii, Mihăilescu a spus că aceste incendii au cuprins peste  6.930 ha pădure. „Suprafețele afectate în anii trecuți de incendii de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca silvicultorilor. (…) Pentru siguranța pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier și turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat și să urmeze toate instrucțiunile specialiștilor pentru a evita declanșarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu dacă suntem responsabili și dacă ne asigurăm că, la plecare, locul rămâne curat și focul este stins complet”, a adăugat Mihăilescu.
La ora actuală, Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice altor proprietari pentru aproximativ 1,10  milione de hectare de fond forestier proprietate  privată.