Mihai Bălan salvează minerii de la Alunu şi creează un puternic centru energetic la Râmnicu Vâlcea
Zilele trecute, la Ministerul Economiei şi Comerţului, dar şi la MAI, au început dezbaterile privind oportunitatea preluării de către CET Govora SA a Carierei Alunu în vederea creării unui puternic centru energetic la Râmnicu Vâlcea, după modelul celor de la Craiova, Rovinari şi Turceni.
SNLO închide cariera Berbeşti
După discuţiile de la Bucureşti, directorul general Mihai Bălan s-a întâlnit cu jurnaliştii vâlceni pentru a le transmite primele concluzii. „În principiu, s-a stabilit ca CET Govora să preia cariera Alunu, pentru că cele două cariere de la Berbeşti funcţionează independent, ele având producţii de aproximativ 1,1 milioane de tone, fiecare. Ţinând cont că SNLO a pierdut unul dintre marii consumatori, CET Braşov, practic, Berbeşti a rămas cu o capacitate trunchiată. Asta înseamnă că CET Govora a rămas singurul consumator de cărbune din zonă. De aceea, SNLO a făcut o analiză şi a ajuns la concluzia că trebuie să închidă cariera Berbeşti”, a anunţat Mihai Bălan.
CET Govora nu renunţă la cărbune
Nu în ultimul rând, managerul CET Govora a precizat că demersurile pentru preluarea carierei Alunu se vor concretiza începând de miercuri, termenul final pentru stabilirea detaliilor fiind data de 15 septembrie. „Preluarea carierei de la Alunu arată că, şi în viitor, CET va produce energie electrică şi termică folosind cărbune, dar asta nu înseamnă că nu luăm în calcul o eventuală dezvoltare folosind ca materie primă şi gazele, dar numai în zona producerii de energie electrică”, a adăugat directorul general Mihai Bălan.
Populaţia va primi în continuare subvenţii la gigacalorie
O altă veste bună dată de manager se referă la posibilitatea acordării în continuare a subvenţiilor pentru căldură în iarna următoare. „Pe data de 2 septembrie, la MAI, este programată o discuţie interministerială, cu toţi factorii de decizie, privind acordarea subvenţiei pentru gigacalorie. Aşadar, cred că şi în această iarnă se va menţine subvenţia pentru gigacalorie. În aceste condiţii, preţul nu se va majora, lucru foarte important mai ales pentru populaţia cu venituri modeste. La un moment dat, vestea că nu s-ar mai acorda această subvenţie băgase, pe bună dreptate, panică în rândurile cetăţenilor. Ei bine, nu mai este cazul să-şi facă griji, cel puţin nu din acest punct de vedere. Nu mai au rost nici un rost nici planurile celor care doreau să se debranşeze. Pe de altă parte, asta înseamnă că se vor debloca şi cele 56 de milioane de euro pentru CET Govora, în vederea realizării condiţionărilor de mediu impuse de UE, respectiv: recondiţionarea electrofiltrelor la un grup, desulfurarea şi modernizarea cazanelor pe cărbune. Noi, până la 1 octombrie, vom înainta la Bruxelles toată documentaţia în acest sens, intrându-se apoi în linie dreaptă şi cu această finanţare. În aceste condiţii, cifra de afaceri a CET Govora va creşte, va fi bine şi pentru Oltchim, USG, dar evident şi pentru populaţie”, a menţionat directorul general Mihai Bălan.
Semnale pozitive pentru Oltchim, dar şi pentru cei 500 de mineri de la Alunu
Acesta a mai spus că, la Bucureşti, s-a discutat şi despre situaţia combinatului chimic, semnalele fiind pozitive. „Oltchim va reporni în forţă din această toamnă. Asta este foarte sigur, iar în acest sens, ceea ce ne bucură foarte mult, pe noi, CET-ul, consumul va creşte. Asta înseamnă, totodată, că se vor diminua costurile de exploatare şi producţie. Cu alte cuvinte, pratforma industrială se redresează în totalitate, aşa cum speram cu toţii”, a mai anunţat reprezentantul CET Govora.
Referindu-se la situaţia minerilor din bazinul carbonifer Berbeşti, Mihai Bălan a amintit că, în ultimul an, aceştia au avut destul de multe perioade de „staţionare”. „S-a ales varianta închiderii carierei Berbeşti Vest care, conform analizei SNLO, este nerentabilă. N-am făcut noi analiza aceasta. Din punctul lor de vedere, cea mai rentabilă e Alunu, pe care o vom prelua noi. Acolo sunt în jur de 500 de mineri. La Berbeşti – vest erau circa 650. Ca şi plan de viitor, eu vreau să încerc să ridic capacitatea de producţie, de la 1 milion de tone la 1,4 milioane de tone pe an. Deci, nu se va mai pune problema disponibilizărilor, nici a şomajului tehnic”, a concluzionat Mihai Bălan.