Acasă Politica Mesajul preşedintelui PNL Vâlcea cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Mesajul preşedintelui PNL Vâlcea cu ocazia zilei de 1 Decembrie

720
2

România 1918-2018 – un veac de măreţie

Anul 1918 reprezintă pentru România anul împlinirii naţionale absolute. Încheierea primei mari conflagraţii mondiale în care milioane de oameni şi-au pierdut viaţa, alte vieţi au rămas mutilate, iar de pe harta Europei au dispărut imperiile multinaţionale, a reprezentat şi un moment prielnic ca din ruine să apară state naţionale întregite, prin dreptul autodeterminării.
Anul 1918 a început pentru români ca o catastrofă, din cauza limitării suveranităţii şi a teritoriului redus. Din fericire, finalul anului s-a încheiat cu mântuirea noastră consfinţită în Actul Unirii de la 1 decembrie 1918. Nu datorăm acest lucru doar decidenţilor de atunci, printre care îi putem aminti pe Regele Ferdinand, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu sau Ion Mihalache, ci şi voinţei autentice a tuturor românilor şi dorinţei lor de a organiza comunitatea pe temeliile libertăţii şi ale demnităţii umane. De remarcat este faptul că rezoluţia de la Alba Iulia a fost opera unor oameni liberi, libertate, care mai târziu, a fost profund zdruncinată de perioada neagră a comunismului. Românii şi-au recăpătat libertatea în 1989 şi fără de care astăzi nu am fi putut comemora evenimentele de la Alba Iulia, pe cele de la Chişinău, din 27 martie 1918 şi pe cele de la Cernăuţi, din 28 noiembrie 1918. Românii de atunci erau animaţi de un sentiment profund naţional, după cum s-a văzut în acţiunile celor din Basarabia, Bucovina, dar şi a celor din Transilvania, iar astăzi este suficient să ne uităm pe harta Europei şi putem observa că acel proiect de la 1918 a fost unul solid care rezistă şi astăzi.
Centenarul Marii Uniri trebuie să ne stimuleze să ducem România mai departe, să o modernizăm, nu doar să ne rezumăm la a rememora faptele înaintaşilor noştri. Totodată, trebuie să ne menţinem statutul la istoria şi contextul european pentru că românii nu trăiesc pe o insulă. Noi facem parte din ansamblul european şi trebuie să ne raportăm la asta în fiecare zi.
Cum am reuşit să ajungem aici? Totul pentru că avem o limbă, o conştiinţă a identităţii, o religie, o istorie datând din vremuri vechi pe care se cuvine să le cinstim în fiecare zi şi astăzi, în mod special!

La mulţi ani, România!

Preşedinte PNL Vâlcea,
Deputat Cristian Buican

2 COMENTARII

  1. La un veac de maretie, pnl vine cu poza asta, cica reprezentativa. Niste comunisti care de la revolutie nu s au remarcat cu nimic pozitiv si neste progenituri cu dinti de lapte care vor si ei suga vampireste sangele poporului pt o maturizare fortata.

  2. Am postat pe facebook-ul lor si mi-au sters postarea,lasii.Nu stiu cat tupeu trebuie sa ai,sa te afisezi cu steagul tarii,mare patriot,cand cu o luna in urma votezi rezolutia impotriva Romaniei la Brusseles.Cata demagogie!Ma cuprinde o mare sila.