Acasă Politica Mascaţii şi procurorii DNA l-au vizitat, ieri, pe primarul de la Laloşu

Mascaţii şi procurorii DNA l-au vizitat, ieri, pe primarul de la Laloşu

180
0

Toma Ion primar Lalosu• Ion Toma nu a fost reţinut, dar i s-ar fi confiscat 16.000 de euro şi 30.000 de lei, găsiţi în locuinţa sa

Procurorii DNA l-au vizitat, ieri, şi pe Ion Toma, primarul comunei Laloşu, suspectat de deturnare de fonduri şi luare de mită.
Luni dimineaţa, am primit vestea că Departamentul Naţional Anticorupţie a făcut noi descinderi în judeţul Vâlcea, de această dată viind vizată casa primarului PSD Ion Toma, unde oamenii legii au percheziţionat totul.
Potrivit primelor informaţii pe care le-am obţinut, social-democratul ar fi cercetat pentru deturnare de fonduri şi luare de mită.

Toma şi Vântu

Despre presupuse contracte de achiziţii pe lângă lege, la Laloşu, se ştia de câteva luni, când Ion Toma a fost verificat şi de Corpul de Control al Prefectului. Reprezentantul PSD a fost acuzat atunci că nu a fost transmis către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice niciun raport anual privind contractele atribuite în perioada 2006 -2010, iar Guvernul Boc nu ştie cine ce anume a contractat şi cât. Vă reamintim că, în urma controlului efectuat de inspectorii Corpul de Control al Prefectului, s-au depistat 8 contracte suspecte: „construcţie primărie Laloşu, două contracte de reabilitare a şcolii cu  clasele I-VIII, unul semnat în 2006, celălalt în 2008, un contract de reparaţii a aceleiaşi şcoli şi de împrejmuire, încheiat tot în urmă cu doi ani, pietruire drum DC 66, refacere zid sprijin drum Pîlşuleşti, contract semnat în 2009, suprastructură drum local DC 66, contract semnat în 2010 şi realizare statuie Monumentul Eroilor”.

Mascaţii au sărit gardul pentru a intra în curtea pesedistului

Inspectorii au constatat la vremea respectivă că atribuirea contractelor de achiziţii publice încheiate de către autoritatea contractantă în perioada 2006 – 2010, s-a făcut cu încălcarea OUG nr. 34 pe 2006: nu s-a adoptat anual o hotărâre a CL, prin care că fie aprobat Programul anual al achiziţiilor publice; dosarele au fost incomplete, fără  documentele  prevăzute de lege; documentaţia de atribuire întocmită nu conţine instrucţiuni privind modul de elaborare şi de prezentare a propunerii tehnice şi financiare, informaţii detaliate despre criteriul de atribuie; caietele de sarcini  nu sunt întocmite pentru toate contractele atribuite, iar cele  întocmite nu conţin, în toate cazurile, specificaţii tehnice; contractele de achiziţii publice încheiate nu conţin toate documentele; documentele care certifică situaţia personală a ofertanţilor  lipsesc cu desăvârşire, o parte din ele au fost făcute fără licitaţie deşi valoarea lor depăşeşte pragul  prevăzut de lege. Monumentul eroilor a fost construit fără autorizaţie de construire şi fără avizul Ministerului Culturii.
De precizat ar mai fi că Ion Toma nu a fost reţinut de DNA, dar i s-ar fi confiscat 16.000 de euro şi 30.000 lei, găsiţi în locuinţa sa. După ce a fost vizitat de procurori şi mascaţi, primarul din Laloşu părea destul de liniştit. Era, în schimb, nemulţumit că toată casa i-a fost întoarsă cu fundul în sus şi că mascaţii nu au folosit poarta pentru a intra în curtea sa, ci au sărit gardul. Colegii săi de partid cu care am discutat ieri au făcut şi câteva glume pe această temă, creând o paralelă între cazurile Toma şi Vântu.