Mănăstirea de la Racoviţa i-a lăsat cu gura căscată pe specialiştii în construcţii
Sâmbătă, 2 octombrie, P.S. Emilian Lovişteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de peste 70 de preoţi şi diaconi la Mănăstirea Gruiul Lupului, din localitatea Racoviţa. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit biserica mănăstirii cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Gherasim cel Nou”.
Primarul Sonia Iliescu şi deputatul Buican, prezenţi, sâmbătă, la inaugurare
La eveniment, au participat primarul Sonia Iliescu, deputatul Cristian Buican şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, acesta din urmă binecuvântându-i pe cei peste 2.000 de credincioşi prezenţi şi amintind că, acum un an şi două luni, a pus piatra de temelie la acest sfânt aşezământ. După Sfânta Liturghie, P.S. Emilian Lovişteanul a acordat gradul onorific de protosinghel părintelui stareţ Macarie Roman pentru activitatea pastorală desfăşurată, iar în semn de mulţumire pentru ajutorul dat Bisericii ctitorilor li s-au înmânat diplome de vrednicie. Ctitorii mănăstirii de la Racoviţa sunt preotul Ioan Comăneci cu familia şi sponsorii principali Frank Timiş şi Rareş Ţicra. Tot weekendul trecut, ÎPS Gherasim şi PS Emilian Lovişteanul, alături de soborul de preoţi şi diaconi, au târnosit paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei” şi au pus piatra de temelie pentru construirea bisericii cu Hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, de la noua mănăstire de maici Blănoiu. Cu această ocazie, au fost felicitaţi ctitorii noului aşezământ monahal, aceiaşi care au ridicat şi mănăstirea Gruiul Lupului. La acest eveniment, au mai fost prezenţi Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Ioan Dinică, Secretar al Arhiepiscopiei Râmnicului, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănişoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, reprezentanţi ai autorităţilor locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohiile învecinate, din ţară şi din străinătate.
Preotul care o păstoreşte are calităţi supranaturale
De precizat ar mai fi că unicitatea aşezământului monahal de la Racoviţa o dă în primul rând harul vindecător al părintelui care o păstoreşte. De asemenea, se spune că mănăstirea de la Gruiul Lupului este cea mai înaltă din ţară, având nu mai puţin de 46 de metri. De altfel, realizarea într-un interval foarte scurt a lucrărilor, de o complexitate sporită, având în vedere inclusiv locaţia aleasă, i-a uimit pe specialiştii în construcţii. Surse locale ne-au precizat că, pentru montarea crucilor din inox, a fost necesară intervenţia a două elicoptere, iar acoperişurile locaşurilor de cult sunt în totalitate din cupru. Cetăţenii din Racoviţa mai spun că, aproape zilnic, zeci, sute de credincioşi, în special din Ardeal, vin la Gruiul Lupului să se roage. Ei s-au mirat că „minunea de la Racoviţa” şi calităţile supranaturale ale preotului Comăneci nu le sunt cunoscute vâlcenilor, aşa cum sunt vestite printre ardeleni.