Social

Lupte crâncene între PSD şi PNL pe tema desfiinţării căminului de bătrâni din Bălceşti

Pentru că întâmpină greutăţi financiare fără precedent, iar zilele trecute Consiliul Judeţean Vâlcea a mutat la DGASPC toţi beneficiarii centrului rezidenţial pentru persoane vârstnice de la Bălceşti, directorul interimar Marian Geică a propus încetarea activităţii căminului şi găsirea unei soluţii pentru plata furnizorilor, a impozitelor şi a salariilor restante datorate angajaţilor.

Marţi, propunerea managerului interimar, transpusă într-un proiect de hotărâre iniţiat de Executivul local, a intrat în dezbaterea C.L. Bălceşti, însă liberalii şi social-democraţii nu au reuşit să ajungă la un consens. Primarul Constantin Aleca şi o bună parte dintre aleşii locali le-au reproşat reprezentanţilor PSD că, din cauza lor şi a directorilor pe care i-au pus, s-a ajuns în această situaţie. De asemenea, au amintit că pesediştii s-au împotrivit desfiinţării căminului de bătrâni şi în prima parte a anului, când datoriile erau de aproximativ 3,5 miliarde lei vechi, adică la jumătate faţă de cât sunt în prezent, iar lucrurile se puteau rezolva mai simplu. Edilul PNL a reiterat şi faptul că, în aprilie 2017, Curtea de Conturi i-a atras atenţia că nu este în regulă ca administraţia publică locală să finanţeze integral activitatea căminului, în condiţiile în care găzduia doar 4 persoane din Bălceşti, restul provenind din alte localităţi sau chiar din alte judeţe. Situaţia aşezământului a ajuns şi în atenţia Avocatului Poporului, iar verificările făcute ulterior de AJPIS au scos în evidenţă mai multe neajunsuri, pe care Aleca le-a enumerat în şedinţa CL.

Bătrânii de la căminul din Bălceşti au fost mutaţi în centrele DGASPC

În replică, Marian Geică, care este şi consilier local, a lăsat să se înţeleagă că problemele depistate au fost mărunte şi cauzate, în general, de greutăţile cu care s-a confruntat instituţia începând din octombrie 2015, când demisia premierului Victor Ponta a dus la blocarea programului naţional prin care se asigura finanţarea căminelor de bătrâni, printre care şi cel de la Bălceşti. Nu în ultimul rând, fostul pesedist a explicat că, anul acesta, spera să se revină la normalitate, după ce i s-a promis că Guvernul schimbă legislaţia şi reia finanţarea căminelor de bătrâni, numai că a trecut şi luna septembrie şi nu s-a întâmplat aşa. Văzând că discuţiile nu ajung nicăieri, viceprimarul Aurel Radu a intervenit şi a explicat că, şi din punctul său de vedere, era mai bine dacă situaţia căminului se tranşa din primăvară.

Aleca şi Radu: situaţia trebuia tranşată în primăvară, când datoriile erau de doar 3,5 miliarde

„Din primăvară, când PSD s-a împotrivit desfiinţării căminului, deşi ştia că nu-şi mai poate continua activitatea, s-au aprobat nişte investiţii, primăria a semnat nişte contracte de lucrări şi va trebui să le onorăm. Trebuia să ştim ce se vrea de la bun început. Direcţionam resursele de care dispunem către căminul de bătrâni şi renunţam la investiţii, la modernizări de drumuri şi ce mai dorim să facem în localitate”, a declarat Aurel Radu, poziţionându-se de partea primarului Aleca şi reamintind un alt lucru extrem de important – faptul că, din cauza tergiversării situaţiei, primăria stă în continuare cu conturile blocate, iar angajaţii de la cămin nu pot intra în şomaj. „Nimeni nu vrea închiderea căminului, dar e limpede că nu-l mai putem susţine singuri, fără sprijin de la Guvern sau CJV. Dacă îl menţinem chiar şi acum, deşi nu mai sunt bătrâni, vom sacrifica obiective importante. Să vă reamintesc că, la Bălceşti, încă mai avem foarte multe drumuri de pământ? Pe anumite sectoare, nu avem iluminat public, utilităţi. Este jale! Avem probleme deosebite în Unguriţi, Aninoasa, Vasilaţi, Chirculeşti, Palei, Teleş, la Cîrlogani. Dar, revenind la cămin, sigur că trebuie să găsim soluţii să le dăm salariile oamenilor. Nu-i lăsăm aşa, dar nici nu aş putea să spun că mâine sau în ziua X le dăm banii. Sunt 7 miliarde cu tot cu furnizori! Este a 7-a oară când avem în Consiliul Local propunerea de desfiinţare a acestui aşezământ. N-am aprobat în primăvară şi datoriile s-au dublat. Dacă nu aprobăm nici azi, datoriile vor continua să crească şi, pe măsură ce vor creşte, ne va fi din ce în ce mai greu să le facem faţă. Vom fi nevoiţi să tăiem din investiţii, dar poate că PSD chiar asta vrea”, a completat Constantin Aleca.

Curelaru consideră că primăria trebuia să dea căminul Consiliului Judeţean

Remarca făcută de edilul PNL l-a deranjat pe fostul primar Ion Curelaru. Acesta din urmă a spus că administraţia publică locală a avut ocazia să predea Consiliului Judeţean căminul cu tot cu personal şi beneficiari, dar PNL şi PER s-au împotrivit. Liberalii şi ecologiştii nu au rămas datori şi au reacţionat imediat, afirmând că ar fi fost de acord, dar CJV dorea să facă în Bălceşti, lângă liceu şi grădiniţă, un centru asemănător cu cel de la Măciuca, unde câteva persoane cu probleme neuropsihice au băgat spaima în localnicii din zonă. Schimburile de replici între liberali, ecologişti şi PSD au continuat vreo două ore, cu ţipete şi acuze tot mai tăioase, dar la final cele două tabere păreau să ajungă la un consens.

Proiectul privind desfiinţarea căminului nu a trecut

Consilierii social-democraţi au lăsat să se înţeleagă că votează proiectul de hotărâre iniţiat de directorul Marian Geică, privind desfiinţarea căminului de bătrâni, dar cu o completare: Consiliul Local să se angajeze să le plătească angajaţilor centrului salariile restante. PNL a acceptat acest lucru, cu atât mai mult cu cât – aşa cum au spus Constantin Aleca şi Aurel Radu – „se subînţelegea că preluarea căminului se face cu active şi pasive”, dar când să se voteze, mai mulţi pesedişti au ieşit pe uşă. Proiectul a fost votat de 9 dintre cei 11 consilieri rămaşi în sală, dar pentru a fi aprobat erau necesare două treimi.

(va urma)

 

 

 

 

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button