Politica

Lovin spera ca MTS să vină cu soluţii pentru finanţarea bazelor sportive

Având în vedere întreruperea, în urmă cu câţiva ani, a finanţărilor prin Ordonanţa nr. 28 / 2013 sau prin CNI pentru bazele sportive, dar şi faptul că, recent, la conducerea MTS, a fost numit un vâlcean, deputatul ALDE Dumitru Lovin a propus de la tribuna Parlamentului ca, în 2019, noul ministru să găsească o formulă prin care copiilor şi tinerilor din teritoriu dornici să facă sport să li se ofere condiţiile necesare.

„Din păcate, după întreruperea programelor de finanţare pentru bazele sportive, s-a cam ales praful de strategiile naţionale prin care se dorea crearea unor condiţii propice pentru tineri să facă mişcare, să ducă o viaţă sănătoasă, în aşa fel nu doar să scadă incidenţa bolilor generate de sedentarism, dar să ne şi asigurăm că această ţară are un viitor sigur şi prosper. În lipsa programelor pe care le aminteam, singura şansă pentru îndeplinirea acestor obiective şi pentru sprijinirea tinerilor o reprezintă reluarea finanţărilor prin Ministerul Tineretului şi Sporturilor. În Vâlcea, dar şi în celelalte judeţe din ţară, foarte mulţi primari doresc şi sunt pregătiţi să depună documentaţii pentru construcţia de săli de sport, ceea ce înseamnă că restul nu mai depinde decât de conducerea ministerului şi de Guvern”, a subliniat parlamentarul vâlcean.  

Zilele trecute, ministrul Bogdan Matei a dat un răspuns, explicând că, înainte de toate, „bazele sportive şi de tineret aflate în administrarea MTS, realizate în mare parte înainte de 1980, necesită reabilitări şi modernizări, în aşa fel încât să răspundă cerinţelor impuse de federaţiile internaţionale”. Intrând în amănunte, acesta a făcut cunoscut că, în perioada 2018-2020, Ministerul Tineretului şi Sportului îşi va concentra atenţia asupra bazelor destinate sportului de performanţă, pentru ca loturile olimpice şi naţionale să beneficieze de condiţii optime. Cât priveşte „finanţarea construirii de noi imobile cu destinaţia sport”, Bogdan Matei nu vede deocamdată nicio soluţie, din cauză că „sportul este un domeniu cu alocaţie bugetară mică”. „Bazele sportive construite prin preocuparea autorităţilor locale nu fac obiectul atribuţiilor Ministerului Tineretului şi Sportului. În această perioadă, există o preocupare susţinută pentru întărirea cadrului legislativ şi derularea proiectelor în sprijinul creşterii calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local prin aplicarea Legii 195/2006, Legea cadru a descentralizării, precum şi a HG 229/2017 pentru aprobarea strategiei generale de descentralizare, creându-se astfel cadrul pentru dezvoltarea bazei sportive prin preocuparea administraţiei locale”, a adăugat Bogdan Matei, răspunzând interpelării iniţiată la sugestia mai multor primari vâlceni. Dezamăgit de răspunsul primit, deputatul Dumitru Lovin a anunţat că administraţiile publice locale au deja prea multe pe umeri, iar în lipsa oricărei forme de sprijin de la Guvern, le va fi aproape imposibil să construiască noi baze sportive. Totuşi, va continua să caute soluţii de rezolvare a problemei ridicată de primarii din judeţ, cu atât mai mult cu cât unii dintre aceştia au şi început astfel de investiţii şi nu le-au putut finaliza din cauza întreruperii programelor de finanţare.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button