Acasă Economie Liviu Pătru, de la WISE, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din...

Liviu Pătru, de la WISE, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din Vâlcea, a luat o decizie radicală. Despre ce este vorba

4816
0
copyright ARENA
Liviu Patru WISE

Liviu Pătru este unul dintre oamenii de afaceri din Vâlcea care nu au ars etape şi au muncit enorm pentru a ajunge unde sunt astăzi. A pus bazele companiei Wise în anul 1994, intrând pe piaţa deloc uşoară a prefabricatelor din beton şi a pavajelor. După 27 de ani de muncă asiduă, grupul pe care îl deţine împreună cu asociatul său se apropie de 300 de angajaţi şi de venituri anuale de o sută de milioane de euro.


Cum spuneam, nu a fost un drum uşor şi, în continuare, provocările nu contenesc. La ora actuală, Wise nu are concurenţă în zonă, dar pe plan naţional şi regional există o competiţie acerbă. Compania de la Rm. Vâlcea şi-a câştigat însă locul pe această piaţă, atuurile sale fiind calitatea, seriozitatea, promptitudinea şi preţurile foarte bune. Materialele de construcţii realizate la fabrica de la Căzăneşti – borduri, pavele, rigole, jardiniere, capace de rigole, bolţari ş.a.m.d. – sunt la mare căutare în toată ţara. Grupul mai cuprinde o firmă de transport, cu o flotă de aproape 100 de TIR-uri, dar şi câteva societăţi specializate în design, vânzări şi turism (două pensiuni la Ciunget şi urmează şi alte investiţii în acest domeniu).

Fără doar şi poate, grupul Wise este unul dintre cei mai importanţi angajatori privaţi din zona noastră şi un contributor de bază la bugetul local şi cel de stat. Având în vedere experienţa acumulată de-a lungul timpului, Liviu Pătru cunoaşte în profunzime problemele cu care se confruntă antreprenorii şi are câteva idei care, dacă ar fi puse în practică, ar rezolva foarte multe lucruri ce nu funcţionează aşa cum trebuie în România. În lipsa unui cadru legislativ care să sprijine în mod real companiile româneşti, în business-ul lor, Liviu Pătru şi asociatul său au construit un sistem menit să reducă şi chiar să elimine dependenţa Wise de furnizori. Aşa se face că, în prezent, compania îşi asigură singură materiile prime, are linii complete de producţie şi mijloace de transport cu ajutorul cărora livrează produse foarte rapid, oriunde. Wise s-a şi retehnologizat continuu, sporindu-şi productivitatea şi calitatea, cu venituri proprii, dar şi cu fonduri de preaderare, înainte de 2007, şi cu finanţări prin programele operaţionale lansate după intrarea României în Uniunea Europeană. De altfel, în această perioadă, managementul companiei pregăteşte un nou proiect, în valoare de 3,5 milioane de euro, care vizează realizarea unei fabrici ultra-moderne, cu tehnologie de ultimă oră. În spatele acesteia, pe o suprafaţă de peste un hectar, va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice ce va asigura independenţa energetică a societăţii, pregătind-o să facă faţă mai uşor globalizării.

Sigur că, fiind un om puternic, cu viziune, pe picioarele sale, capabil, foarte bine pregătit din punct de vedere profesional, Liviu Pătru a fost curtat de-a lungul timpului de toate partidele mari, dar a decis să nu facă politică. Şi nu a făcut absolut deloc, până în noiembrie 2021, când, sătul să stea pe margine şi să vadă cum alţii iau decizii pentru noi… greşite sau chiar rău intenţionate, a hotărât că a venit momentul să ia atitudine. Pe bună dreptate, a considerat că formaţiunile actuale nu îi reprezintă cu adevărat pe oameni, aşa că s-a alăturat unui proiect nou. Este vorba despre recent înfiinţata Alianţă a Antreprenorilor şi Agricultorilor. De o săptămână, Liviu Pătru este preşedinte executiv la nivel naţional al acestei formaţiuni. Este mânat de cele mai bune intenţii şi speră ca românii să-i ofere posibilitatea de a face lucruri bune pentru antreprenori şi agricultori, de pe urma cărora să aibă de câştigat toţi cetăţenii acestei ţări. Până la un moment dat, Liviu Pătru avea aşteptări de la organizaţiile profesionale, de la sindicate – să se implice în rezolvarea problemelor tot mai apăsătoare cu care se confruntă antreprenorii şi agricultorii, numai că partidele nu le-au băgat în seamă sau, atunci când au făcut-o, i-au corupt pe liderii acestora. În aceste condiţii, principalul scop al AAA este ca antreprenorii şi agricultorii să fie repezentaţi cu adevărat de cineva. Acelaşi lucru îl spunea şi Nelu Ianuş, în martie 2021, când a înfiinţat această formaţiune, alături de alţi manageri de top din România. După o viaţă muncită în Statele Unite ale Americii, constănţeanul s-a întors acasă cu gândul de a face ceva pentru ţara lui, încrezător că, în această etapă, poate capacita şi coagula cel puţin antreprenorii şi agricultorii români. Liviu Pătru s-a regăsit în doctrina AAA şi este de părere că, în viitor, clasa politică nu trebuie să mai ia decizii fără să se consulte cu breasla antreprenorilor şi a agricultorilor. (va urma)