Acasă Politica Licitaţie cu cântec la Consiliul Judeţean

Licitaţie cu cântec la Consiliul Judeţean

82
0

Săptămâna trecută, la Consiliul Judeţean, s-a pus în scenă una dintre cele mai controversate licitaţii din istoria Vâlcii.
Încă de acum două luni, se ştia că, în interiorul instituţiei, se fac cărţile pentru ca firma Vel Pitar să primească contractul pentru distribuţia cornului şi a laptelui în şcoli.

Istoria se repetă! Anul trecut, la licitaţia pentru derularea programului guvernamental „Cornul şi laptele” în judeţul Vâlcea, s-au prezentat mai multe firme, printre care şi Lactag, din Piteşti. Cum acţionară în această societate era soţia liderului PSD Argeş, pesediştii de la Vâlcea au făcut eforturi mari pentru a scoate din schemă firma Vlăsia, tot din Piteşti, care îi aparţine unui apropiat al preşedintelui Traian Băsescu. Pesediştii vâlceni au calificat firma colegilor lor de partid, în ciuda faptului că aceasta nu îndeplinea condiţiile din caietul de sarcini, iar presa semnalase şi atunci, cu dovezi clare, acest lucru. În cele din urmă, Vlăsia a obţinut câştig de cauză în instanţă, dar nici după aceea nu a fost lăsată în pace. La puţină vreme după aceea, lui Aurel Săvulescu, managerul societăţii, i s-a băgat pe gât un preţ mai mic decât cel cu care câştigase licitaţia.
După un an, Vlăsia a revenit la CJ Vâlcea pentru a participa la aceeaşi licitaţie, blindată cu o documentaţie fără fisură. Din nou, însă, au apărut semnale cum că există deja o firmă „favorită”, Vel Pitar, dar care, la fel ca şi Lactag, nu îndeplinea toate condiţiile. Spre mirarea managerilor societăţii din Piteşti, mai marii CJV au calificat Vel Pitar şi Sole Mizo România SRL deşi acestea nu aveau experienţă similară pentru un pachet „corn şi lapte” în valoare de 6.000.000 lei noi, nici certificări pentru transport şi depozitare, ori bilanţuri şi balanţe pozitive. Mai mult decât atât, împinse de la spate spre licitaţia on-line, aceste două firme au câştigat, deloc surprinzător, cu preţul cel mai mic, Vlăsia fiind nevoită şi de această dată să depună contestaţii peste contestaţii. În notificarea semnată de managerul argeşean Aurel Săvulescu, se arată că: „în timpul şedinţei de deschidere a ofertelor, organizată la data de 05.08.2010, reprezentanţii societăţii Vlăsia au sesizat următoarele aspecte: oferta depusă de S.C. VEL PITAR S.A. nu conţinea toate documentele solicitate prin conţinutul anunţului de participare nr. 102432/19.06.2010, fişei de date a achiziţiei coroborat cu clarificările ulterioare; potrivit conţinutului documentaţiei de atribuire, în situaţia ofertei depuse de S.C. VEL PITAR S.A. în asociere cu S.C. SOLE MIZO ROMANIA S.R.L., conform cap. V.4. – pct.4 – “informaţii privind asocierea şi subcontractanţii”, asociaţii aveau obligaţia prezentării tuturor documentelor de calificare solicitate prin documentaţie, cerinţă minimă obigatorie care nu a fost îndeplinită de oferta celor doi asociaţi; din documentele depuse de către ofertantul S.C. VEL PITAR S.A. împreună cu asociatul S.C. SOLE MIZO ROMANIA S.R.L. a rezultat fără echivoc că acestea sunt neconforme faţă de solicitările din documentaţia de atribuire; contul de profit şi pierdere înscris în cele trei bilanţuri depuse nu este pozitiv; documentele depuse nu demonstrează că, în ultimii 3 ani, au fost executate de către asociaţi contracte similare obiectului achiziţiei publice; nu s-a prezentat un contract în valoare de 6.000.000 lei, împreună cu recomandările necesare în vederea îndeplinirii cerinţei minime de calificare; certificatele depuse în cadrul ofertei de către S.C. VEL PITAR S.A. şi  S.C. SOLE MIZO ROMÂNIA S.R.L. respectiv certificatele de tip ISO 9001:2008, 22000:2005, 14001:2004 şi 18001:2007 nu sunt conforme şi nu reflectă activităţile solicitate în conţinutul documentaţiei de atribuire”.
Zilele trecute, Vlăsia a sesizat Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor, aşteptându-se să i se dea câştig de cauză şi să se respecte legea.