Liberalii sunt pregătiţi să guverneze în orice moment, mizând pe cei mai buni specialişti
Liberalii propun un Guvern alternativ, format din 11 ministere. Patru personalităţi independente au fost nominalizate pentru Finanţe, Justiţie, Sănătate şi Agricultură.
Echipa propusă de PNL are următoarea componenţă: Prim-ministru Crin Antonescu – preşedinte PNL; Viceprim-ministru, Ministrul Finanţelor şi Economiei – Claudiu Dolţu; Viceprim-ministru, Ministrul Educaţiei şi Cercetării – Andrei Marga; Ministrul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu; Ministrul Apărării Naţionale – Corneliu Dobriţoiu; Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei – Mariana Câmpeanu; Ministrul Sănătăţii – academicianul Victor Voicu; Ministrul Administraţiei şi Internelor – Victor Paul Dobre; Ministrul Justiţiei – Radu Catană; Ministrul Infrastructurii Naţionale – Eduard Hellvig; Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Aurelian Penescu; Ministrul Culturii, Patrimoniului şi Identităţii Naţionale – Mircea Diaconu.
În legătură cu acest subiect, Sorin Bîzîc, secretarul executiv al PNL Vâlcea, a precizat: „Criteriile pe care partidul le-a avut în vedere sunt cele legate de nevoia de competenţă profesională, de credibilitate în faţa societăţii, de oameni care fac politică, nefiind legaţi sub nicio formă şi măcar la nivelul unei suspiciuni de grupurile de interese şi clientelare din clasa politică românească. Este o premieră, pentru că aceste personalităţi vor deveni miniştri atunci când PNL va accede la guvernare”.
Sorin Bîzîc a adăugat că un astfel de angajament este menit să schimbe modalitatea de a face politică, mentalitatea partidelor şi tipul de raport şi de contract între politicieni, aleşi, alegători şi contribuabili. „Aşa cum sublinia preşedintele Crin Antonescu, în România, experienţa de a le spune oamenilor şi de a şti aceştia când îşi vor da votul nu doar cine este preşedintele, primul ministru sau şeful partidului respectiv, ci şi cine va fi conducătorul în plan guvernamental al unui domeniu sau altul, reprezintă ceva nou, dar credem că suntem la momentul la care, între alte mişcări curajoase, chiar dacă riscante, de reformă, trebuie să o facem şi pe aceasta”, a mai spus Bîzîc. „După cum aţi sesizat, pentru portofoliile Finanţelor, Justiţiei, Sănătăţii şi Agriculturii, au fost propuse patru personalităţi care nu sunt membre PNL. Finanţele şi Justiţia sunt două ministere, centre de putere executivă din România, asupra cărora în 20 de ani, sub o formă sau alta, au acţionat direct sau indirect interesele partizane, interesele partinice şi interesele de grup. Aici avem nevoie mai mult ca oricând de oameni care să aplice o anumită politică, să asume anumite valori, anumite principii, un program, dar care să fie în afara acestor influenţe, presiuni şi dependeţe. De asemenea, partidul nostru a considerat că, în domeniul sănătăţii şi în cel al agriculturii, două domenii cheie, cu gravă situaţie în prezent şi cu mari probleme inclusiv în perspectivă, e nevoie de persoane cu cea mai înaltă autoritate, nu provenind din activitatea politică, ci din activitatea academică, managerială, din prestigiul pe care-l au, în primul rând, în faţa comunităţii profesionale”, a mai explicat reprezentantul PNL. Nu în ultimul rând, el a ţinut să sublinieze că, în varianta unor alegeri anticipate şi a unui guvern de criză cu PSD, portofoliile care vor reveni liberalilor vor fi ocupate de aceeaşi oameni din Cabinetul alternativ.