Acasă Politica Laurențiu Cazan: Românii vor beneficia de compensări pentru plata facturilor la energie...

Laurențiu Cazan: Românii vor beneficia de compensări pentru plata facturilor la energie şi gaze

90
0

Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege privind reglementarea schemei de acordare a unei compensaţii lunare clienţilor casnici pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022.


Deputatul Laurenţiu Cazan a explicat faptul că, în ceea ce priveşte energia electrică, persoanele care vor beneficia de acest ajutor sunt clienţii casnici, persoane fizice, al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150kwh – 1000 kwh inclusiv. Această schemă vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 RON kwh, reprezentând media aritmetică a tarifelor de reglementare. Această formă de sprijin se acordă în cazul în care diferenţa între preţul final al energiei şi preţul de referinţă este mai mare de 0,21 lei/kwh. În caz contrar, compensaţia acordată este egală cu diferenţa dintre preţul final al energiei electrice şi preţul de referinţă.

În ceea ce privește clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale, ajutorul de la stat vizează persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 mc – 1000 mc inclusiv. „Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei/mwh. În plus, compensarea acordată este de maximum 25% din consumul de gaze naturale facturat în perioada menţionată anterior, care nu poate depăşi limita maximă de 1000 mc. Compensarea acordată va fi consemnată distinct în factura/anexa la factura emisă de furnizorul de energie electrică/gaze naturale”, a mai spus deputatul Laurențiu Cazan, cu menţiunea că „schema de compensare va ajuta românii să depăşească mai uşor această perioadă grea, în care preţul la energia electrică şi la gazele naturale s-a majorat considerabil”. „Muncim zilnic pentru a găsi noi soluţii, rapide şi eficiente, care să vină în ajutorul românilor, a căror calitate a vieţii a fost afectată de pandemie. Pandemia Covid-19 a afectat nivelul de producție al energiei la nivel mondial, fapt ce a influențat costurile acesteia și întreg domeniul energiei, dar am convingerea că, prin măsurile pe care le luăm, vom depăşi şi această situaţie deloc plăcută”, a conchis liberalul.