Administratie

Lângă drumurile din Diculeşti, apare şi un patinoar artificial

În „loteria” finanţărilor europene şi guvernamentale, este important ca primarii să aibă depuse cât mai multe cereri de finanţare, dar în măsura în care este posibil să cheltuiască pe documentaţii cât mai puţini bani.

Mulţi oameni nu înţeleg modul în care funcţionează lucrurile şi sunt tentaţi să se grăbească să critice: de ce se face şcoală înainte de drumuri, de ce asfalt înainte de apă? De ce gaze şi nu cămin cultural? Foarte simplu: pentru că nu primarii şi comunităţile locale stabilesc ordinea, ci totul depinde de prestaţia europarlamentarilor români la Bruxelles şi de dinamica programelor de finanţare, de la elaborarea ghidurilor până la lansarea propriu-zisă. Ce să spună un primar care are depuse 10 cereri de finanţare, aşteaptă fonduri de 7 ani, dar primele care i se aprobă vizează lucruri aparent banale – cămine culturale, baze sportive ş.a.m.d.? Să refuze banii? Ar fi o prostie şi poate şi un abuz, în condiţiile în care contribuţia de la bugetul local este ridicolă!

Am făcut această scurtă introducere în încercarea de a înţelege apariţia la CNI a unui nou proiect în dreptul comunei vâlcene Diculeşti. Dacă până de curând, localitatea primarului Armand Cupăreanu avea în Lista sinteză de la Compania Naţională de Investiţii un singur proiect – modernizarea drumurilor de interes local în satele Băbeni – Olteţu, Budeşti şi Diculeşti, recent, în dreptul său, a mai apărut unul. Este vorba despre amenajarea unui patinoar artificial. Ar fi a doua investiţie din ultimii doi ani pentru tinerii din Diculeşti. Prima – reconstrucţia şcolii gimnaziale – s-a realizat cu fonduri europene, prin POR 2014-2020, şi s-a încheiat de curând.

Articole Similare

Back to top button