Ancheta

La 6 ani de la înlăturarea lui Bălan, CET Govora are o cifră de afaceri cu 30 % mai mică, pierderile au crescut dramatic, iar numărul de angajaţi – redus la jumătate

In ceea ce-l priveşte pe Mihai Bălan, fostul director de la CET Govora, părerile sunt şi acum împărţite. Unii continuă să-l critice, în timp ce alţii consideră că a fost un manager bun, chiar şi în ultimii ani de mandat, când presiunile asupra societăţii, din partea liderilor politici şi a grupurilor de interese, crescuseră colosal.    

Eduard Dulăcioiu

arena_valceana@yahoo.com

Sunt oameni care îl asociază pe Mihai Bălan din 2015 cu anumite grupuri de interese, dar diferite de cele care urmăreau şi aveau să obţină controlul total asupra societăţii, în sensul că le mai păsa cât de cât și de oameni, de comunitatea locală. Pentru a ne lămuri dacă înlăturarea sa de la conducerea companiei a fost urmată sau nu de o relansare și o dezvoltare a societății, cum se promitea, la aproape 6 ani de la acel moment, am făcut o scurtă analiză. Aşadar, ne-am aruncat o privire peste cifrele din bilanţuri şi am făcut câteva comparaţii. În 2015 – cel mai dificil an în care Mihai Bălan a fost director general pe platformă şi în care, dacă este adevărat ce se spune, toţi liderii politici se înfruptau din această unitate – CET Govora avea 2.124 angajaţi, o cifră de afaceri de 402.301.937 lei şi o pierdere de 24 % din CA, respectiv 96.586.464 lei. În 2020, după aproape 6 ani de insolvenţă şi de management asa-zis performant, asigurat de un administrator judiciar ales şi girat de CJV, cifra de afaceri netă a companiei este cu 30 % mai mică, adică 286.830.510 lei. Mai grav, pierderile au crescut la 31 % din cifra de afaceri, iar numărul de angajaţi a scăzut aproape la jumătate. Asta în condițiile în care administratorul juridicar susținea că principalul vinovat pentru gaura de la CET ar fi Ciech Soda România, căruia i se livra abur în pierdere. Păi, de ani buni, nu mai este. Polonezii au fost forţaţi să pună lacătul pe poartă, așa că – de unde vine acum gaura?

Revenind, toate aceste date ne arată o situaţie îngrijorătoare, dramatică, şi acum înţelegem de ce Consiliul Judeţean Vâlcea şi ceilalți care controlează CET Govora ascund gunoiul sub preş, refuzând cu obstinaţie să le spună oamenilor adevărul. Iar unul dintre adevăruri pare a fi acela că toată povestea cu schimbarea lui Mihai Bălan a ascuns de fapt interesele unor grupuri oculte, care transcend cu mult Vâlcea, de a obţine controlul absolut asupra acestei companii, evident, pentru a o stoarce ca pe o lămâie! Şi o storc liniştiţi, pentru că instituţiile abilitate dorm… sau oameni din interiorul lor participă la toată această mizerie! Și, iarăși interesant: nici PSD, nici PNL nu mai vorbesc despre «jaful de la CET Govora»! Atunci când transparența și corectitudinea se vor reinstala la CET, și vom avea acces la listele cu furnizori și prețuri, vom putea explica detaliat de ce.

 

 

 

 

 

Articole Similare

Back to top button