Acasă Diverse Judecătorii vâlceni reiau protestul suspendat în 2009

Judecătorii vâlceni reiau protestul suspendat în 2009

141
0

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Rm. Vâlcea, întrunită în data de 15 octombrie, a hotărât, cu majoritate de voturi, reluarea protestului suspendat pe 29 septembrie 2009.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de către judecătorul Bogdan Mateescu, protestul va fi reluat începând cu data de 18 octombrie 2010 şi va consta în: „suspendarea activităţii de judecată, zilnic, în intervalul orar 10,00-12,00 şi suspendarea, în aceleaşi condiţii, a activităţii cu publicul la compartimentele Arhivă – Registratură”. Acesta mai informează că în ipoteza în care factorii politici decidenţi nu vor lua în considerare şi nu vor rezolva în mod urgent şi corespunzător solicitările adresate, protestul se va radicaliza, prin suspendarea totală a activităţii. „Judecătorii susţin că este nevoie de sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, justiţiabililor şi avocaţilor, cu privire la situaţia ivită şi îşi exprimă convingerea că celelalte puteri ale statului se vor implica imediat în soluţionarea solicitărilor, al căror scop este funcţionarea adecvată a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism şi eficienţă”, a mai adăugat Bogdan Mateescu.
Potrivit unui document semnat de preşedinta AGJ, Corina Ţuglui, judecătorii din Râmnicu Vâlcea solicită Ministerului Justiţiei şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să stabilească cât mai urgent calendarul trecerii gestiunii bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, tribunalelor specializate şi al judecătoriilor de la MJ la ÎCCJ, potrivit art. 136 din Legea nr. 304/2004 rep., în aşa fel încât de la 01.06.2011 acest buget să fie gestionat de reprezentantul puterii judecătoreşti. Ei solicită, totodată, şi trecerea patrimoniului imobiliar din administrarea MJ în administrarea puterii judecătoreşti, prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O altă revendicare se referă la revenirea, începând din ianuarie 2011, la nivelul câştigului net stabilit la mijlocul acestui an. Tot la acest capitol, judecătorii au menţionat şi adoptarea grilei şi a textelor de lege propuse de Consiliul Superior al Magistraturii ca urmare a consultărilor cu instanţele şi asociaţiile profesionale.